Вигенин: 10-те точки на Габриел бяха като писани от изкуствен интелект

06.06.2023 07:55
Кристиан Вигенин

Какво гласуваме днес - програмата на "Продържаваме промяната", която ГЕРБ казаха, че била за забавление, или 10-те точки на Мария Габриел, написани сякаш от изкуствен интелект. На мен не ми стана ясно.

Това коментира зам.-председателят на парламента и член на ръководството на БСП Кристиан Вигенин пред БНТ. 

Това е една от причините за голямото недоверие на старта на това правителство. Всичко, около което се въртяха разговорите, не е програмата, а да сглобим един брой нужни депутатати за кабинет. 11 от министрите, предложени от ПП първия път, вече не са кандидати - още един сигнал, че всъщност преговорите с ГЕРБ са довели до съществена пормяна на този кабинет и това, което ПП се опитва да продаде на избирателите си - че бил техен кабинет, не е така.

Социалистът не очаква правитеството да е стабилно. Нарече го "обречено".

На нас не ни е ясно какви са предложенията за промени в конституциата, не ни е отправяна покана за разговори до този момент. Което е колкото учудващо, толкова и не - очевидно други са приоритетите към момента.

При връщането на мандата на президента вчера кандидатът за премиер Николай Денков обяви, че разговори за конституционната реформа ще се водят и с БСП.

В един момент ще се стигне и до това, но ние сме скептични към опити да се отворт по-широки промени в конституцията. От този парламент те не биха били резултатни, отсече Вигенин. Ако трябва, минимални корекции, свързани със съдебната власт, допусна той. Става въпрос за такива по работата на прокуратурата.

Промените в закона за съдебната власт видимо бяха необходими, но част от тях се напавиха заради личността на Гешев и с цел отстраняването му. Да, поискахме оставката му още през 2020 г. и не сме се разколебавали, но тези неща не стават с клетви и развяване на знамена, продължи Виженин. Според него промените, приети от НС миналата седмица, целяха не само да ограничат особеното положоение на Гешев - което е добре, защото Гешев се сетил за делата на трупчета чак сега. Но представете си, че идва главен прокурор, който наистина иска да разрови всички престъпления. Да не се окаже, че всъщност проблемът не е в главния прокурор, а че желанието на един човек да свърши работатата сега пък ще бъде ограничено от това, че първият обвинител вече няма такава власт.

Затова Вигенин бил предпазлив по принцип към промени, свързани с един човек.

Шокиращо е, че "Възраждане" правят заявки как - в ролятата си на какви, няма да позволят на народни представители да се изказват от парламентарната трибуна.Те поставят под въпрос смисъла на същестуването си като парламентарна група, мястото си в НС. Това заяви още зам.-председателят на парламента.

Днес се очаква и голям протест на "Възраждане" срещу кабинет Денков/Габриел. Миналата седмица лидерът Костадин Костадинов се закани всеки път, когато Манол Пейков и Явор Божанков, депутатите от ПП-ДБ, се качат на тибуната, да бъдат сваляни "по същия начин" - визирайки грозният бой и храчене в пленарната зала. 

Тази партия е на път да стане вредна и излишна, Той отрече да имат нещо общо с БСП по линията на русофилството - хората на Костадинов експлоатирали топлите чувства на част от българите към Русия.

Реална алтернатива на всичко това може да е само БСП, която през всички години на турболенции не предаде избирателите си, нито политиките и принципите си, обяви Вигенин пред БНТ тази сутрин. 

Като единствена лява партия в този парламент се създава възможност сега БСП да създаде лява, европейска, но и патриотична алтернатива в този парламент, смята той.

ИТН вероятно ще потпябва в някакъв момент на управляващите, ДПС ще изграят поддържащ екип на мнозинството, направи разбор Вигенин. Видимо доволни излязоха от срещата по конституционната реформа, добави той. Сложи ги в дясно-либералната група, която влиза в управлението.

Други от От страната и света

Пенчо Милков: Работим за гражданите и за бизнеса - Русе е на първо място по социални услуги, растат инвестициите

Стремя се да съм винаги свързан с русенци. Редовно обикалям райони и квартали. Това ми позволява да усетя пулса на града и да изслушвам нуждите и проблемите на хората

Планински спасители помогнаха на пострадал румънски турист в Пирин

Планински спасители помогнаха на пострадал турист в Пирин. В неделя е проведена спасителна акция в района на връх Вихрен, съобщиха от отряда на ПСС в Банско

Гергьовден е!

Възкресение Христово. Св. вмчк Георги Победоносец. Св. прав. Иов Многострадални Житието на св. Георги посочва годините на неговия живот (края на III в., 284–305 г

"24 часа" на 6 май - вижте първите страници през годините

Вижте първите страници на "24 часа" от 6 май през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където сме

Научно доказано: Като пишете 8 минути на ръка, се успокоявате и взимате умно решение

Причината е в специалната връзка ръка-мозък "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място

>