При връщането на мандата, пак без да се ръкуват, Денков очаква от Радев да даде властта плавно (Обзор)

05.06.2023 22:07 Весела Бачева
В сдържан тон премина кратката среща на лидерите на коалицията ПП-ДБ и кандидат-премиера Николай Денков с президента за връщането на изпълнения мандат.

Страстите около кабинета на ГЕРБ и ПП-ДБ не утихнаха и с връщането на президента на изпълнения мандат от акад. Николай Денков. В 11 ч той се яви на “Дондуков” 2 с пълната с имена на министри папка. Пристигна с лидерите на “Промяната” и “Демократична България” Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Мария Габриел - бъдещ ротационен премиер на мястото на академика, а в този състав външен министър и вицепремиер, не го придружи.

И при връчването, и при връщането на мандата Румен Радев не се ръкува с никого от коалицията. Призова депутатите да гласуват “по съвест” за или против кабинета с нейния мандат. Президентът ще го проследи на живо - той ще присъства лично в НС.

Както е известно, ГЕРБ и ПП-ДБ имат 132-ма депутати. “Приема се трудно, особено от някои хора. Една партия е монолитен организъм, но не бива да се забравя и собственото мнение.

Ще видим дали всички ще подкрепят

правителството”, призна ден по-рано зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев.

Кои от своите няма да подкрепят кабинет, ще стане ясно още днес. Както обеща при връщането на папката, Радев не забави указа - издаде го още в понеделник и така извънредно заседание на парламента бе свикано за 13 ч във вторник.

Против се очаква да гласуват БСП, ИТН и “Възраждане”, загадка остана решението на ДПС. То трябваше да се вземе на заседание на партийното ръководство и депутатите снощи.

Мисля, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят заедно, за да може да се развива държавата в полза на хората и бизнеса, каза кандидат-премиерът Денков на президента.

България има нужда от институции и политици, които реално да се ръководят от интересите на народа, които да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията - така, както очакват всички почтени български граждани, които да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската ни интеграция, отговори му хладно Радев. Преди седмица президентът призова Денков да не реализира връчения му мандат за правителство, защото вече бил дискредитиран.

Все пак номинираният за премиер и лидерите на коалицията проведоха кратка среща при закрити врата с Радев.

Работили сме години наред, познаваме се добре, надявам се, че ще влезем в нормален работен режим, коментира отношенията си с президента по-късно пред репортери академикът.

Първата работа на кабинета му ще е да внесе нов вариант за бюджет 2023. Двамата с Габриел и Асен Василев вече обсъждали този приоритет. Веднага ще се захванат и със законите по плана за възстановяване и конституционната реформа, за която според Денков има поле за преговори освен с ДПС, и с БСП.

Няма никакъв шанс това правителство да бъде успешно, ако не работи в тясна координация с парламента. Включително и с ГЕРБ-СДС и ако става дума за конституцията, и за другите партии, посочи той.

Денков и партийните лидери бяха посрещнати от протест срещу съставянето на кабинета им с ГЕРБ-СДС, организиран от “Левицата”. На фонтана пред президентството бяха Мая Манолова и 50-ина души. Имаха и надуваема кукла като Бойко Борисов, прегърнала друга - с лика на Кирил Петков. Мъж, облечен като свещеник, опита да се нахвърли на Петков, но бързо бе задържан.

Далеч по-драматични опити се очакват днес край Народното събрание по време на гласуването на кабинета. “Възраждане” се закани да не допуска “да загубим за трети и последен път в историята своята държава”. А по време на боя в пленарната зала миналата седмица лидерът Костадин Костадинов заплаши привърженици на партията

да нахлуят в парламента,

ако правителството “Денков” бъде избрано.

От формацията съобщиха вчера, че организират национален протест срещу “пълзящия държавен преврат, който американските агенти в страната ни извършват”., съобщиха от партията.

От МВР съобщиха за “24 часа”, че не се предвиждат допълнителни мерки и заграждения около Народното събрание. От Столичната община също отрекоха да има извънредна организация.

Други от От страната и света

През нощта асфалтират улиците в Благоевград по нов начин

В Благоевград вече асфалтират улици по нов начин, като работниците са на терен и през нощта. Преди дни общината започна ударно изкърпването на уличната мрежа, а идеята след фрезоването през деня

Румен Радев: Опасно е страстите между Русия и Украйна да се разпалват в Европа

Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, а гласовете за мир да се посрещат с изстрели. Това заяви президентът Румен Радев в коментар след покушението

На мястото на катастрофата с Кирил Петков има камера за скорост на Пътна полиция

Камера за скорост на Пътна полиция има на метри от мястото, където стана катастрофата с НСО и Кирил Петков. При инцидента загина мъж, който не спрял на знак "Стоп," докато идва от завой

Росен Карадимов: Обмислят се промени при обезщетенията на държавните служители

Обмисля се вариант всички държавни служители, които имат право на обезщетения при пенсиониране, да могат да получат парите си предсрочно чрез безлихвен кредит от Банката за развитие

Вьоса Османи: Мирът е предварително условие за овластяване на жените

За да могат жените да бъдат овластени, мирът е предварително условие. Ако не живеете в стабилна и просперираща държава, няма да имате равенство - свобода, мир и демокрация, благодаря на САЩ

>