ПП-ДБ върна изпълнен мандата, поискаха гладко прехвърляне на властта (Видео)

05.06.2023 11:01 Весела Бачева
Кирил Петков и Николай Денков от ПП връщат изпълнен мандата на президента Румен Радев

Коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“ връща на президента Румен Радев изпълнен втория мандат за съставяне на правителство. От него те поискаха "гладко прехвърляне на властта" и да покажат на хората, че президентът, парламентът и правителството работят заедно.

При президента Румен Радев се явиха акад. Николай Денков, Христо Иванов, Владислав Панев, Кирил Петков и Атанас Атанасов. Представители на ГЕРБ-СДС не дойдоха с тях.

Акад. Денков предаде на президента изпълнения мандат.

"Очакваме да издадете указ, да бъде гласуван в НС, ако събере мнозинство и след това гладко да направим прехвърляне на властта, така, както се изисква от конституцията. Мисля, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, народното събрание и президентската институция работят заедно", каза акад. Денков.

"България има нужда от институции и политици, които реално да се ръководят от българския народ, да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията, така, както очакват всички почтени български граждани, които да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската ни интеграция", отговори президентът.

Радев им обеща да издаде указ възможно най-бързо.

Новият кабинет ще е първият ротационен в историята ни - 9 месеца начело с акад. Николай Денков, а след това - с Мария Габриел. Стана ясно и, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са провели среща с ДПС, на която формациите са се договорили за конституционно мнозинство. Желязков пък ще остане шеф на парламента 9 месеца, като те се зануляват и започват да текат в момента, в който се избере правителството.

Като "нецелесъобразно" определи Радев връчването на втория мандат на ПП-ДБ, а по-късно от Молдова той обвини "Промяната" в диктатура. Думите му предизвикаха остри реакции и няколко протеста срещу него.

Други от От страната и света

Под възглавница на пейка децата открили пистолета, с който депутатският син рани 12-годишната си леля (Обзор)

Преместиха в болница в София момичето, улучено в крака Повдигат обвинение на Димитър Бонзов, оставил оръжието с куршум в цевта на партито. Законът предвижда до 10 г

Засилен полицейски контрол за осигуряване на пътната безопасност

КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА Акцията е част от мерките за ограничаване на предпоставките за възникване на пътни произшествия Специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

Андрей Белоусов, за когото твърдят, че не е корумпиран, ще има рекорден бюджет за отбрана Некорумпиран технократ, който не е служил и ден в армията, но е тренирал самбо и карате

Красимира Трифонова помоли съда за човечност, не била удушила Пейо, разхождала кучето си със съседка (Обзор)

Разследващи установили нейно ДНК по ключа и USB кабел в жабката на колата на Пеев "Мъжът е потеглил сам с колата си, телефонът му се движел 12 часа докато изчезне"

Посланикът на Швейцария Раймунд Фурер даде висока оценка на МВнР

Посланикът на Конфедерация Швейцария в София Раймунд Фурер даде висока оценка на експертизата на българската Дипломатическа служба и на обучителните програми на Дипломатическия институт към

>