Общините искат 3,9 млрд. за новото безплатно саниране, обаче са само 1,2 млрд. лв.

02.06.2023 22:14
Общата стойност на подадените от 152 общини проекти е 3,9 млрд. лв. и надхвърля с 1,2 млрд. лв. от средствата на страната.

Проектни предложения за саниране на 3068 жилищни сгради по националния план за възстановяване са получени от общините, съобщиха от МРРБ.

Общата стойност на подадените от 152 общини проекти е 3,9 млрд. лв. и на практика надхвърля повече от три пъти средствата, с които разполага страната - 1,2 млрд. лв.

Интересът бе предизвикан най-вече от това, че одобрените проекти ще получат 100% от необходимите им средства безвъзмездно, а парите, които са похарчили предварително собствениците на жилища, за да се направи обследване на сградата, ще им бъдат възстановени. Това обаче ще бъде направено само за одобрените проекти, а те ще са около 3 пъти по-малко от кандидатстващите.

Единствената възможност, която предвижда планът за възстановяване и устойчивост за онези, които не бъдат одобрени, е да кандидатстват за втората фаза на проекта. В петък вторият етап от процедурата бе отворен, като отново чрез общините проекти за саниране може да се подават до 16 януари догодина.

Средствата за втория етап обаче са само 282,4 млн. лв., а одобрените блокове ще получат не 100, а само 80% от необходимите средства. Предварително направените от тях разходи за обследване обаче също ще им бъдат възстановени.

Междувременно вчера самият план стана обект на спорове между депутатите и служебното правителство. По предложение на “Възраждане” народните представители гласуваха кабинетът да им представи доклад как върви предоговарянето с Европейската комисия на частта “Енергетика” на националния план.

В решението на Народното събрание е записано, че министрите трябва да поискат от Брюксел да отпадне ангажиментът за намаляване с 40% на въглеродните емисии, а централите в Маришкия басейн да работят без ограничения до 2038 г. От “Възраждане” смятат, че вицепремиерът Атанас Пеканов и енергийният министър Росен Христов не работят в интерес на българските граждани, тъй като до този момент липсва всякаква прозрачност относно това как вървят преговорите. Затова в доклада трябва да представят всички срещи, разговори, планове, проекти и решения, свързани с плана.

Други от От страната и света

Борислав Сандов ще води евролистата на Зелено движение

Бившият екоминистър взе участие в откриването на кампанията на Европейските Зелени в Брюксел Борислав Сандов бе избран за водач на листата на ПП „Зелено движение" за изборите за Европейски парламент

Патриаршията с пасхално послание за Възкресение

"Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов

Почина известен варненски художник

Художникът Венцеслав Антонов е починал, съобщават от Градската галерия във Варна. Венцеслав Антонов е бил директор на Галерията за графично изкуство - Варна и на Международното биенале на графиката -

12 манастира пазят старата столица Велико Търново

Епархията се простира от Централния Балкан до Дунав при Свищов и Никопол 20 са манастирите във Великотърновската епархия, която е от Централния Балкан до Дунав при Свищов и Никопол

2459 проверени тирове на "Капитан Андреево" за последните 24 часа

Във връзка с нарастващия обем на товарни превозни средства, които преминават през основните ГКПП на Република България, и с оглед подпомагане на аналитичните бизнес потребности на превозвачите

>