Кой кой е от министрите в новото правителство

02.06.2023 22:45
Мария Габриел и Николай Денков постигнаха окончателно съгласие по състава на правителството вчера.
Асен Василев
Тодор Тагарев
Галин Цоков
Калин Стоянов
Димитър Илиев
Кръстю Кръстев
Александър Йоловски
Христо Хинков
Иванка Шалапатова
Атанас Славов
Румен Радев
Богдан Богданов
Георги Гвоздейков
Юлиан Попов
Милена Стойчева
Зарица Динкова
Андрей Цеков
Кирил Вътев

Асен Василев ще е за четвърти път министър, за трети - на финансите 

Асен Василев ще седне в министерско кресло за четвърти път. Първият бе точно преди 10 г. като министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков от март до 29 май 2013 г.

Преди това бе пак служебен министър, но на финансите от 12 май до 15 септември 2021 г. в първия служебен кабинет на Стефан Янев, а след това на същия пост и в редовното правителство на Кирил Петков от 13 декември до 1 август 2022-а.

Василев е завършил икономика в “Харвард”, има специализация по администрация и право. Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. От 1999 до 2004 г. работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникациите, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.

От втория опит Тодор Тагарев ще ръководи отбраната 

От втория опит професорът и експерт по кибернетика Тодор Тагарев ще оглави Министерството на отбраната. Той бе фаворитът на Кирил Петков за поста в правителството на четворната коалиция, когато Стефан Янев подаде оставка след нахлуването на Русия в Украйна. Но тъй като БСП се противопостави остро на кандидатурата на Тагарев, защото бил “ястреб”, Петков изпрати посред нощ правителствения самолет в Брюксел, за да докара посланика ни в НАТО Драгомир Заков да го замести.

А когато започна обсъждането на настоящия състав на кабинета, Петков обяви, че единственият, от чието име няма да отстъпи, е Тагарев. Той бе военен министър и при Марин Райков през 2013 г. 63-годишният Тагарев е инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната академия “Н. Е. Жуковски” в СССР, а през 1994 г. - в Команднощабния колеж на ВВС на САЩ.

От 2014 г. е професор по кибернетика. В края на 2021 г. той бе част от преговорния екип на “Продължаваме промяната”.

Проф. Галин Цоков - фен на иновациите в дистанционното обучение 

Привърженик на иновациите в дистанционното обучение е номинираният за министър на образованието проф. Галин Цоков.

Той е директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти и ръководи  катедрата “Педагогика и ръководство на образованието” в Пловдивския университет. Главен редактор на сп. “Педагогика”.

Досега е участвал в повече от 10 международни и национални научни и образователни проекта. Занимава се активно с развитието на дистанционното обучение на учениците. Участва активно в разработването е реализацията на програмата “Иновации в действие”.

През 2020 г. той е екипът му внесоха в Министерството на образованието предложение за подпомагането на родителите, чиито деца се учат в електронна среда. Автор е на над 110 научни публикации у нас и в чужбина.  Обича да гледа хубави  филми, да слуша музика, да играе фехтовка и да ходи на фитнес.

Фен е на Pink Floyd, Deep Purple, “Люббе”, препрочита Достоевски.

В МВР влиза Калин Стоянов - антимафиот №1, оглавявал и полицаите под прикритие 

Номинираният за вътрешен министър главен комисар Калин Стоянов е шеф на ГДБОП от 2 години. През това време дирекцията разби няколко групи за трафик на мигранти, а миналата година отдел “Специални операции”, в който са тайните агенти, грабна колективния приз в конкурса “Полицай на годината”. Те бяха отличени заради разбиването на международна банда, търгувала с дрога и оръжия.

Преди да оглави антимафиотите, Стоянов бе начело точно на този отдел в ГДБОП. Роденият на 28 април 1981 г. в Бургас полицай постъпва в МВР през 2003 г., когато завършва академията на ведомството. В началото е разузнавач в отдел “Икономическа полиция” в Бургас. През 2009 г. завършва “Право” в Бургаския свободен университет и за пръв път постъпва в ГДБОП. От 2016 г. до 2018 г. е шеф на районното управление в Приморско, след което се връща в ГДБОП начело на отдела за полицаи под прикритие.

Стоянов е награждаван многократно за работата си.

Рали шампионът Димитър Илиев начело на спорта 

Димитър Илиев е най-титулуваният български рали пилот в историята и един от тримата, печелили марковото ни състезание рали “България”. Има невероятните осем национални титли.

В момента е доцент в НСА, където върви по стъпките на баща си Владимир, който също бе състезател, а след това преподавател. Има и школа за шофьори.

За кратко по време на правителството на Кирил Петков бе зам.-председател на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”, но си тръгна с обяснението, че не може да даде приноса за това, което иска. Преди това водеше листата на ПП в Кърджали, но не влезе в парламента. Роден е на 7 август 1975 г. в София. Женен, има две дъщери.

В културата - Кръстю Кръстев, който пълни театралните зали повече от стадионите 

Умерен, талантлив и доказал се актьор и мениджър ще поеме Министерството на културата. Директорът на пловдивския театър Кръстю Кръстев е доказан театрал и човек с десни убеждения. През 2010 г. оглави Пловдивския театър и за кратко направи така, че публиката му да надвишава тази по стадионите. А самият театър да стане вицешампион след Народния по приходи. В момента трупата е в невиждан възход. Спектакли като “Одисей”, “Коприна”, “Дебелянов и ангелите” са национални хитове. Кръстев привлече в екипа си режисьорката Диана Добрева и драматурга Александър Секулов.

На въпроса на “24 часа” на какво се дължи голямата публика на Пловдивския театър, той отговори: “На работа. И аз като футболен фен знам, че колкото по-добри са играчите на един отбор, толкова повече публика имат. Живеем във време, в което качеството сериозно се цени”.

Смолянчани още помнят ролята му на водещ в знаменитото “Политическо кабаре” на Александър Морфов, поставено в началото на 1990 г.

Александър Йоловски скача в министерския стол от зам.-шеф в агенцията по електронно управление 

Министерството на електронното управление ще се оглави от Александър Йоловски.

Той бе зам.-председател на Държавна агенция “Електронно управление”, която обаче бе закрита през изминалата година след създаването на ресорното министерство.

По професия Йоловски е магистър по политология от СУ. Преди да отиде в агенцията, е работил като ръководител на отдел в “Информационно обслужване” АД. От 2011 г. до 2015 г. е бил началник на отдел в Министерството на финансите и Администрацията на Министерския съвет. Ръководил е разработването на Оперативна програма “Добро управление” 2014-2020 г.

След 24 г. психиатърът проф. Христо Хинков се връща в здравното ведомство, но като министър 

След 24 г. проф. Христо Хинков се връща в Министерството на здравеопазването. От 1997 г. до 1999 г. той е бил началник на отдела за проекти, сега обаче скача директно в първия стол на ведомството - като министър.

Проф. Хинков е психиатър и бивш шеф на Националния център по обществено здраве и анализи от 2014 г. до 2022 г. В момента работи там в Дирекция “Психично здраве и превенция на зависимости”.

От 1999 до 2001 г. е бил зам.-директор на здравната каса.

Роден е на 25 март 1953 г. Първоначално работи като участъков лекар в Ботевград, след което отива в психиатричната болница в Нови Искър, където придобива специалност психиатрия. 10 години работи като консултант психиатър в Институт за спешна помощ “Пирогов”.

Бивш вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа - Иванка Шалапатова, става социален министър

Бившият вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа - Иванка Шалапатова, ще е министърът на труда и социалната политика в новия кабинет. Това няма да е първият ѝ досег до ведомството, тъй като бе зам.-министър в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г.

Шалапатова в момента е изпълнителен директор на фондация “За нашите деца”. Магистър е по английска и българска филология със специализации във Великобритания, Германия и Унгария. През август 2020 г. защитава докторска степен по социални науки с дисертация на тема “Политиките на ЕС за образование и грижа за деца в ранна възраст и прилагането им в България”.

Атанас Славов - човек на “Да, България”, поема правосъдието 

Въпреки настояванията на Христо Иванов кабинетът да е чисто експертен, партията му “Да, България” получава министерско кресло. Съучредителят на формацията Атанас Славов ще наследи държавния печат от Крум Зарков в правосъдното министерство.

Славов е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ “Св. Кл. Охридски”. Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Преди да се заеме с политиката, е адвокат в гражданския сектор. По време на кабинета “Борисов 2” е съветник първо на вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов по конституционни въпроси, а след оставката му - и на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по законодателни въпроси. Участвал е в екипа, подготвил промените в конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти. Бъдещият министър е църковен настоятел. Член е и на Настоятелството на Института за пряка демокрация и други.

Румен Радев от Стара Загора - с опит в индустрията и експертиза в енергетиката 

Румен Радев, който има виден съименник в лицето на президента, ще е министър на енергетиката. А акад. Николай Денков го обяви: Румен Радев от Стара Загора.

Радев има сериозен индустриален опит. Председател е на съвета на директорите на “Асарел-Инвестмънт” от 2012 г. Отговаря за инвестициите на групата в минната индустрия, енергетиката, новите технологии. Координатор е на проект ZAHYR.

Той е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, една от 4-те работодателски организации. В нея той държи под око енергийните предизвикателства пред индустрията. Член е на Настоятелството на БАН, зам.-шеф на Българската асоциация за горивни клетки, водород и съхранение на енергия.

Активно участва в развитието, управлението и популяризирането на водородни технологии и иновации в България, включително създаването на Hydrogen Valley - Стара Загора, както и отдела по водород към EDIH Zagore.

Пред “24 часа” той каза, че идва, за да върне доверието между компаниите в енергетиката, а след това доверието към самата енергетика.

Богдан Богданов оставя агенцията за инвестиции, за да поеме икономиката 

Богдан Богданов ще остави ръководството на Българската агенция за инвестиции, за да оглави Министерството на икономиката и индустрията.

Богданов идва от бизнеса - специалист по бизнес развитие с над 10-годишен опит, той е работил за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност. Завършил е бакалавър по финанси във ВУЗФ и университета “Уестчестър” в САЩ. Магистър е по европейски бизнес и “Финанси” от УНСС и университета “Нотингам Трент” във Великобритания. Между 2014-а и 2019 г. е работил във “Волаком”. В нея, но до средата на 2013 г. съсобственик и управител е бил експремиерът Кирил Петков. Позицията на Богданов е била директор бизнес развитие. Компанията разработва система за сигурност за летящи птици и прилепи.

През април миналата година, докато министър на иновациите беше Даниел Лорер, Богданов оглави БАИ. Амбицията му беше да модернизира агенцията и да популяризира дейността ѝ, като за целта организира няколко роудшоута за срещи с инвеститори по света.

Гвоздейков от шеф на държавните хеликоптери сега взема транспорта 

До август миналата година Георги Гвоздейков беше шеф на новосъздадения оператор за хеликоптерите за спешната медицинска помощ. Сега напредва в кариерата с номинацията за министър на транспорта. Сегашният - Христо Алексиев, реши, че бившият Авиоотряд 28 има повече опит, и закри компанията за хеликоптерите. Бившият депутат от ПП Гвоздейков има опит в авиацията, бил е инспектор в ГВА, в момента е главен инженер в карго авиокомпания. Преди авиацията е имал частен бизнес за проектиране и изграждане на етнографски къщи изцяло от дървена конструкция. Той има отношение и към безопасното шофиране, през 2016 г. участва в създаване на академия за обучение за безопасно и екстремно шофиране.

Юлиан Попов - потомък на именити българи, пак ще влиза в политиката 

Юлиан Попов, който е предложен за министър на околната среда, заемаше преди 10 г. същия пост в служебното правителство на Марин Райков от март до май 2013 г.

Попов е завършил българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. От 1994 г. живее в Лондон. Работи по проекти, свързани с институционално развитие, политики на околната среда, климата и образованието. Автор е на книги и на голям брой публикации. Пише по широк кръг от актуални теми, негови коментари публикува и “24 часа”.

Попов е един от основателите на Нов български университет. Когато преди 10 г. стана министър, се отказа от британското си гражданство. В неговия род има две известни фигури от българската история - Никола Габровски и Георги Рафаилович. Съпругата му Таня е правнучка на първия български министър-председател след Освобождението - Тодор Бурмов. Имат двама синове.

Милена Стойчева е сред жените световни лидери, предлагаше я и Габровски 

Предприемачът Милена Стойчева е поканена за втори път да оглави Министерството на иновациите и растежа. Първия път беше включена в проектокабинета “Габровски”, предложен с мандата на ГЕРБ в миналия парламент. Стойчева отдавна се занимава с неправителствена дейност, иновации и предприемачество. Модерен човек, добре приет от различни обществени кръгове, описват я тези, които я познават. Тя е създала и задържала на повърхността “Джуниър Ачивмънт” - неправителствена програма, чиято кауза е да се стимулират децата към предприемачество. На 24 г. става първият декан по студентски въпроси на Американския университет в България. Била е председател на глобалния съвет на страните членки на международната организация - част от 20-годишния ѝ опит на ръководни позиции. Отличена и с наградата за жени лидери на посолството на САЩ у нас. Освен от СУ има образователни степени и специализации от МИТ, Университета в Пенсилвания и Калифорнийския университет.

Зарица Динкова - първи еколог в първия стол на туризма 

Макар че беше два пъти зам.-министър на външните работи в служебните правителства през 2021 г., Зарица Динкова е напълно непозната в сферите на туризма. И многобройните браншови организации побързаха да се възмутят от номинацията ѝ за министър в свои декларации. Стартът на Динкова в политиката стана по линия на “Зелено движение”, което е част от ДБ и в чийто национален съвет тя участва от няколко години редом до Борислав Сандов. Същевременно е и консултант на евродепутата Радан Кънев в Европейския парламент. Тя е завършила специалността дипломация в Мадридския университет “Комплутенсе”.

Андрей Цеков, който поема МРРБ, изготви методиката за индексациите 

Андрей Цеков е познат на строителния бранш от годините, когато беше в управата на Камарата на строителите в България. Бе привлечен там не като собственик на фирма, а като юрист. Той е специалист по строително законодателство и преподава тази специалност в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Другата му специалност са обществените поръчки.

Когато Асен Василев стана вицепремиер в правителството на Кирил Петков, привлече Цеков като зам.-министър на финансите и го натовари с работата по съставяне на методика за индексация на строителните дейности. По-късно Цеков представляваше финансите в съвместната комисия с МРРБ, която трябваше да отсее на кои фирми да се плати за ремонтите на пътищата. В последните два парламента бе член на регионалната комисия.

Кирил Вътев тръгва в бизнеса с брат си и два стари трабанта 

Бизнесменът Кирил Вътев, с 30-годишен опит в хранително-вкусовата промишленост и животновъдството, е предложен да оглави Министерството на земеделието.

Женен, с две деца. Завършил е Националната спортна академия с профил “Свободна борба”, като 11 години е бил треньор. През 1993 г. с брат му и два стари трабанта учредяват месопреработвателното предприятие “Тандем”, което днес е сред лидерите в бранша. Занимава се със земеделие от 17 години, а 10 години е бил част от Държавната комисия по биоземеделие.

Изкарва три мандата като председател на Асоциацията на месопреработвателите и едни мандат като председател на Сдружение “Традиционни сурово-сушени месни продукти”. В момента ръководи Българската хранителна банка.

Други от От страната и света

Бивш кмет на Дупница осъди прокуратурата за незаконно обвинение

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев, който управлява общината от 2007 до 2011 г., осъди прокуратурата на 28 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди от незаконно повдигнато му обвинение за

Вече ще увеличават пенсиите с по-малък процент през следващите години

Пенсиите през следващите години ще се вдигат с по-малкът процент, отколкото през миналите години. Това става ясно от Конвергентна програма на Република България 2024 – 2027 г

Близо 3000 яйца бяха осветени навръх Велики Четвъртък в старата столица

В Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица" великотърновският митрополит Григорий отслужи литургия и освети близо 3000 великденски яйца. Службата уважиха кметът на Велико Търново Даниел

ВАС разреши инсталацията за горене на RDF отпадъци в София

Върховният административен съд окончателно отмени решението по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Камарата на строителите: Очакваме сериозна заетост и работа

Очакванията на строителния бранш са за сериозна заетост и работа. Това написа председятелят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж

>