Редовно правителство след 309 дни със служебно (Обзор)

02.06.2023 22:00
Мария Габриел и Николай Денков постигнаха окончателно съгласие по състава на правителството вчера.

ДПС намери “Мярата” за кабинет

Ротация между трите партии кой да води правната и комисията за промени в конституцията

След 309 дни власт на президента Румен Радев чрез служебния му премиер рекордьор Гълъб Донев още във вторник България ще има редовен кабинет.

Ще е първият ротационен в историята ни - 9 месеца начело с акад. Николай Денков, а след това - с Мария Габриел. И ще е първият у нас, в който партии антагонисти споделят отговорността за управлението въпреки признанието, че си нямат доверие. 

Академикът и бившата еврокомисарка обаче помежду си имали такова, декларираха самите те на финала на 50-те дни разговори за формиране на управленско мнозинство.

А на самия финиш - в петък, и ДПС се вписа в сложната конструкция на новото парламентарно мнозинство и от такова за правителство то прерасна в конституционно.

Заявката дойде след двучасов разговор с представителите на ПП-ДБ, на който лидерът Мустафа Карадайъ отиде с Йордан Цонев, Филиз Хюсменова, Хамид Хамид и Делян Пеевски. Водещите фигури на ДПС се върнаха след час и за втора среща с Габриел, Денков и преговорните им екипи.

Явно ДПС намери “Мярата” между европейското и националното, за която почетният председател Ахмед Доган говореше в специалната си честитка за рождения ден на Мустафа Карадайъ през май. Движението направи заявката, че няма да пречи на съставянето на кабинета.

Не участваме в него, бяхме потърсени за подкрепа на конституционните реформи, които сме предложили преди година и половина, каза Карадайъ. Но именно след включването на ДПС се стигна до неочаквана промяна - принципът на ротацията се разширява. Вече няма да се върти само шефът на правната комисия между ПП и ГЕРБ, и ДПС влиза във формулата. Всяка от трите формации ще излъчва председател за по 6 месеца, като първи ще са хората на Бойко Борисов.

6-месечна ротация ще има и в комисията за промени в конституцията, там първи са ПП, следват ДПС и ГЕРБ. Росен Желязков пък ще остане шеф на парламента 9 месеца, като те се зануляват и започват да текат в момента, в който се избере правителството.

Всичко това доведе и до нов правосъден министър - вместо одобрения в четвъртък вечерта Емил Дечев, за поста бе предложен Атанас Славов.

Въпреки че Габриел и Денков се бяха споразумели за зам.-министъра на Надежда Йорданова от кабинета “Петков”, от ГЕРБ отклонили Дечев, защото го смятали за твърде непредсказуем. Сред вариантите вчера се споменаха бившият шеф на НС Никола Минчев и дори младият Стою Стоев, когото ПП наложи за първи шеф на правната комисия. Участници издадоха, че Делян Пеевски предложил Христо Иванов за министър, но лидерът на ДБ веднага отказал. В крайна сметка депутатът Атанас Славов ще е министър. Той е преподавател по конституционно право, важно е за промените в основния закон, обясни акад. Денков.

Другата промяна в последния момент е, че Асен Василев няма да е вицепремиер по еврофондовете, а само финансов министър.

“Съставът е насочен към включването на повече експерти. Няколко политически лица трябваше да ги изтеглим, за да стане малко по-неутрален кабинетът. Съставът трябва да е и обществено приемлив. Той не е направен, за да бъде партиен, а за да свърши работа. Всеки от тези кандидати си тежи на мястото”, подчерта академикът.

Той ще върне на президента папката с изпълнения мандат в 11 ч в понеделник. Очаква се гласуването на кабинета да е на извънредно заседание във вторник. При пълна мобилизация на депутатите от ГЕРБ и ПП-ДБ кабинетът събира 132 гласа подкрепа - повече от нужното мнозинство от 121. От двете формации твърдят, че не очакват пробив в редиците си. Има обаче очакване депутати от ГЕРБ като Делян Добрев например, който преди време декларира, че по-скоро ще си отреже едната ръка, отколкото да гласува за кабинет с мандата на ПП-ДБ, да не даде вота “за”. Преди ден стана ясно, че главният прокурор се отказва да иска имунитета му.

Възраждане” и БСП вече заявиха, че ще гласуват “против”. Очаква се такава да е позицията и на ИТН.

Не гонят “съвестните” чиновници, регулаторите ще се попълват по министерската формула

“Всички държавни служители, които изпълняват задълженията си точно, добросъвестно, безпристрастно и политически неутрално в съответствие със законите на страната, могат да бъдат спокойни за своето професионално развитие и реализация. Гарантираме, че назначаването на всяка длъжност в държавната администрация ще се извършва чрез конкуренция, основана на професионални качества, обективни критерии и процедурни правила.”

С тези думи в съвместна декларация на Мария Габриел и Николай Денков новата коалиция

опита да успокои чиновниците,

уплашени, че ще има чистка от новото правителство. Паниката в администрацията се появи, след като бяха публикувани записите от националното събрание на “Продължаваме промяната”. В тях Асен Василев обясняваше как ще бъде прочистена администрацията от кадри на ГЕРБ и на президента Румен Радев - “законно или незаконно”.

В институциите трябва да работят професионалисти, търсещи ефективен краен резултат от работата си, да са отворени към непрекъснатите промени и предизвикателства, така че с действията си да подпомагат конкурентоспособността на фирмите и да подобряват живота на гражданите, се казва в декларацията на Денков и Габриел.

“Ние заставаме зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти за заеманата длъжност и с работата си е показал, че защитава интересите на държавата и гражданите”, прочете още бъдещата вицепремиерка, а впоследствие - и ротационен премиер.

Новото правителство все пак планира административна реформа,

стана ясно още от изявлението на Габриел.

Новото мнозинство е решено да започне подмяна в регулаторните органи, като и там ще се следва принципът от подбора на министри - да са експерти, които да получат подкрепата едновременно на ПП-ДБ и ГЕРБ. Но всички кандидатури ще бъдат внесени в Народното събрание, изборът ще е прозрачен, в пленарната зала, добави Денков. Назначенията на близо 80 шефове и членове на регулатори и комисии се бавят втора година заради бързото разпускане на последните парламенти.

Други от От страната и света

С чудотворната икона на Св. Георги Лечител се сдоби софийският храм "Св. Петка", дар е от жена, преборила рак

Икона на Свети Великомъченик Георги (Ксенофонтски) - Лечител, точно умалено копие на оригинала, който е атонския манастир "Ксенофонт", вече може да се види от 6 май (Гергьовден) в столичния храм "Св

Главчев се качи на Черни връх навръх Великден

Служебният премиер Димитър Главчев отиде на Черни връх на Възкресение Христово. Това стана ясно от публикация във фейсбук профила му. Министър-председателят изглежда обича да прекарва почивните дни

Великденски задръствания на прибиране от Гърция и на границата с Румъния

Задръстванията за прибирането от Гърция от Великденските празници вече започнаха. Много натоварено е и движението на границата с Румъния, но за излизане от България

Георги Милков: От Елеонската планина трябва да погледнеш Йерусалим, за да си дадеш сметка за свещената му мощ

„Това място, освен че е малко, е много символно и има притегателна мощ за всеки, който е там. От тук трябва да погледнеш Йерусалим, за да си дадеш сметка за неговата свещена мощ и какъв град е това

Ст. комисар Димитър Машов за пияния експерт: ОДМВР - Велико Търново осъжда подобно поведение

"Ръководството на Областната дирекция остро осъжда подобно поведение. Такива случаи няма да бъдат толерирани. Това се казва в позиция на директора на търновската полиция старши комисар Димитър Машов

>