Левон Хампарцумян: Предложението за 6,4% бюджетен дефицит е проблемно

02.06.2023 18:38
Левон Хампарцумян КАДЪР: bTV

Предложението на служебното правителство за 6,4% бюджетен дефицит е проблемно. Около това се обединиха бившият заместник-министър на икономиката и бивш председател на КЗП Димитър Маргаритов и банкерът Левон Хампарцумян.

„Това което предлага служебния кабинет трябва да бъде приемано. Това е предпоставка за тежки корупционни практики“, заяви Маргаритов. По думите му разблокиране на сребърния фонд не трябва да се прави.

„Ако вземем дълг, койот ще ни увеличи бъдещите приходи, а няма просто да ги разпилее, това означава довери на световните пазари. Една от най-задлъжнелите икономики е американската, но никой не се плаши, защото долара си седи и голяма част от парите им отиват във възпроизводството на ново богатство“, каза от своя страна Хампарцумян.

„Ние не трябва да се плашим  от задължението, а от неефективността на икономиката. Дали парите, които взимам отива за по-висок стандарт на живот или се разпиляват“, посочи той.

По думите му парите от плана за възстановяване и развитие някой трябва да ги разпредели. Това било мотиватор за работещо правителство и ще се намери парламентарна подкрепа. „Ако се справят може да изкарат повече от колкото си мислим“, подчерта той.

„Когато говорим за плосък данък, той отдаван не е плосък, защото хората доплащат за образование, за сигурност, за медицински услуги, които би трябва да бъдат покрити от данъците. На тези хора данъкът не е плосък“, посочи Хампарцумян пред bTV.

„Ако сметнем колко плащат може да се окаже, че плащат скандинавски данъци“, добави той.

По думите му кабинетът трябва да опита да изпълни целта да вкара България в еврозоната, защото трябва да се спрат течовете в системата.

„Ако някой дава заявка, че ще прави реформа, това не означава, че ще я направи. Събитията от днешния ден го показват. Оформят се мнозинства“, коментира Димитър Маргаритов и даде пример със Закона за съдебната власт.

По думите му бюджета и социалната политика са важни неща, по които трябва да се работи.

„Трябва да запазим стабилността на данъчната система, но в същото време трябва да видим къде е реалистичния дефицит, защото ако говорим за формално изпълнение на критериите за еврозоната това ще прилича на това да боядисате една мухлясала стена с вар и да мислите, че сградата е здрава и фасада е прекрасна“, каза той.

„Трябва да се държи сметка за разходите на държавата“ подчерта Маргаритов.

По думите му българското общество няма да понесе лесно приемането на еврото, ако не бъде обяснено.  

Други от От страната и света

Евтим Милошев: Трябва да задълбочим създаването на "Бранд България"

Трябва да задълбочим създаването на т.нар. бранд България, каза при посещението си на древния град Мисионис край Търговище служебният министър на туризма Евтим Милошев

Борислав Сандов: Напуснахме, защото не бяхме включвани в начина на вземане на решения в ПП-ДБ

"Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движение". Листите ни са отворени за доблестни граждани. Политически субекти, близки до нас, може да се дерегистрират, за да се обединят с нас

500 000 лв. даде бизнесмен на киберизмамници

Уж изкуствен интелект менажирал инвестициите му 500 000 лева даде бизнесмен от хранителната промишленост на киберизмамници. Той се подлъгал, че инвестира. Мъжът видял реклама във фейсбук

Историята на чипровския килим разказва деветото издание на местния Фестивал

Фестивал на килима се състои в момента в Чипровци с редица прояви. На централния площад „Чипровско въстание“ и по улиците около него са разположени сергии, на които се продават чипровски килими, пана

Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото войната е до нас

"Изпуска се истинският контекст на истински засягащото страната ни - конфликтът в Украйна. Там е заложено бъдещето на Европа. Да не забравяме, че България произвежда боеприпаси колкото целия ЕС

>