ПП-ДБ връщат мандата в понеделник, договорили конституционно мнозинство с ДПС (Видео)

02.06.2023 17:14 Весела Бачева
Мария Габриел и Николай Денков СНИМКА: Румяна Тонева

В 11,00 часа в понеделник ПП-ДБ връщат изпълнен втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. В последния момент е бил сменен правосъдният министър, като Емил Дечев е бил сменен от Атанас Славов. Двете формации са се договорили и за конституционно мнозинство с ДПС.

Това стана ясно на съвместен брифинг на Мария Габриел и акад. Николай Денков в парламента, след края на поредната им среща с ДПС.

"Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет. Новината от днес е, че проведохме разговори, преговори за това как би трябвало да осигурим и мнозинство за осъществяване на конституционната реформа", обясни Денков и допълни, че именно за това били днешните разговори.

В 11,00 часа в понеделник ПП-ДБ ще върнат пълна папката на Радев, договорили се те с президентството. От там искаха да го върнат още днес, но заради ангажиментите на президента не било възможно.

Мария Габриел обяви официално имената на министрите в кабинета. Единственото сменено име от предварителния списък е това на правосъдния министър. До последно постът трябваше да заеме сегашният зам.-министър на правосъдието Емил Дечев. Сменен е обаче от конституционалиста и настоящ депутат от ДБ Атанас Славов.

Очакваше се рано днес акад. Николай Денков и Мария Габриел да обявят в парламента министрите си и това кога ще се срещнат с президента, за да му върнат втория мандат за съставяне на правителство. Вместо това обаче започнаха серия от срещи заедно с ДПС.

Първо в стаята на движението в НС, а след края на заседанието - в кабинета на председателя на парламента. В тях се включиха съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, двама от лидерите на ДБ - Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов, както и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, заместникът му Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Единствен Карадайъ направи коментар. Той дойде след края на първата среща и обясни, че са били потърсени за разговор за конституционно мнозинство.

Очаквайте подробности.

Гледайте изявлението им след срещите тук:

Други от От страната и света

Майката на Митко от Цалапица: Близнаците и Рангел имаха 7 дни да стиковат версиите

Рангел Бизюрев и близнаците имаха 7 дни да стиковат версиите си. Това заяви в предаването „Здравей, България" по Нова тв майката на убития Димитър от Цалапица Атанаска Бакалова

"Тесла" получи разрешение да разшири завода си в Германия

Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) съобщи днес, че неговият проект за разширяване на завода му близо до Берлин е бил одобрен от местните власти въпреки съпротивата

По-топло, но отново дъжд и облаци, до 26° в почивните дни

Бури за 24 май в Дунавската равнина и за кратко захлаждане Ще продължи да е дъждовно, но ще се затопля. Така ще е и през следващите седмици. На 24 май са възможни и гръмотевични бури

Днес почитаме паметта на светите Баташки мъченици

Св. Баташки мъченици. Св. ап. Андроник. Св. мчк Николай Софийски Българската православна църква почита днес паметта на светите Баташки мъченици, страдалци от Априлската епопея

Само в "24 часа" на 17 май - 274 изчезнали българи само за 5 месеца, сред тях и ученичката Ивана от Дупница

Само в "24 часа" на 17 май четете: 274 изчезнали, сред тях и ученичката Ивана от Дупница. Само за 5 месеца толкова българи са напуснали домовете си и са в неизвестност

>