Тази вечер в Казанлък коронясват Царица Роза

02.06.2023 16:12 Ваньо Стоилов
Тази година журито избра за Царица Роза Кристина Попова от Профилираната природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък. Снимка: Община Казанлък
През 1960 г. за Мис Роза в Казанлък е избрана Стефка Таралежкова, но този избор не влиза в "летоброенето" на конкурса, което започва от 1968 година. Това не пречи общината навремето да издаде рекламна брошура с образа на Стефка Таралежкова. Снимка: Архив
Японски туристи в Казанлък бързат да направят снимки на новата Царица Роза. Снимка: Ваньо Стоилов
Новите рокли на царицата и нейните подгласнички, ушити от дизайнера Жени Живкова. Снимка: Община Казанлък

Конкурсът за красота сред казанлъшките абитуриентки е най-старият в България, той продължава и до днес

Тази вечер от 20,30 часа на площад "Севтополис" в Казанлък тържествено ще бъде коронясана поредната, 55-а поред Царица Роза. Тя бе избрана преди десетина дни.

Реално досега 52 казанлъшки момичета са получили "царската" корона. Грешка няма, просто в три от годините от 1968-а насам, когато започва официалното "летоброене" на конкурса, по различни причини не са избирали Царица Роза.

Тази година изборът на журито падна върху Кристина Попова от Профилираната природо-математическа гимназия "Никола Обрешков". Нейни подгласнички станаха Нона Ангелова от същата гимназия и Дебора Маркова от СУ "Екзарх Антим I". Журито определи царицата измежду 23 кандидатки за короната.

Този конкурс е най-старият конкурс за красота у нас, патентован е от община Казанлък като нейна собственост през 2013 г. и е чакан с нетърпение от местното гражданство всяка година. Той се провежда традиционно между абитуриентките на казанлъшките средни училища. С избора на царицата в града на практика започва Празникът на розата, който тази година се провежда за 120-и път.

Самата церемония по коронясване на Царица Роза ще даде началото на кулминацията на празника на 2, 3 и 4 юни т.г. Церемонията тази вечер ще бъде излъчвана на две големи видеостени в центъра на града, за да могат повече хора да станат съпричастни на вълнуващото събитие.

Тази вечер, както и в неделя по време на традиционния розобер и след това на шествието по централната улица на Казанлък, Царица Роза и нейните подгласнички ще бъдат с рокли на дизайнера Евгения Живкова. Живкова разказа, че роклите, ушити от нейната модна къща от тафта, са вдъхновени от очарованието на красивата казанлъшка роза Дамасцена. В горната част на официалните тоалети има плат в два цвята – розов и бордо, а тоалетът на царицата е обшит с пайети, които пресъздават розови мотиви.

Роклите на Жени Живкова продължават изисканата модна тенденция на Мариела Гемишева и нейните царствени рокли, създадени преди пет години.

Новите рокли падат свободно по тялото, като подчертават красотата на женското тяло. Направени от тафта, която е поръчана специално за момичетата. Изработени са за малко повече от два месеца, разказа още дизайнерът.

За първи път царица, която тогава наричали по-скромно Мис Роза, е избрана през 1960 година. Тогава на бала провели конкурс за рецитация на стихове, победила абитуриентката Стефка Таралежкова, която изпълнила вълнуващо "Нора" на Дамян Дамянов. Като награда й сложили венец от рози на главата и така тя се превърнала в Мис Роза. Тази романтична история обаче не влиза в официалната хроника на конкурса.

За първи път царицата е избрана от жури през 1968 г. и тази година се смята за първа в конкурса Царица Роза. Това е Радка Добрева, макар че тя не била абитуриентка, а работничка във фабрика "България". Конкурсът в днешния му вид с избор на царица сред абитуриентките, както е и според сегашния му статут от 1994 г., се провежда от 1970 г. насам. Короната тогава получава Анастасия Стоянова. Цар Севт, изигран от актьор, съпровожда царицата в продължение на 35 години, но във времето тази роля отпада.

Фактите сочат, че през 1969 г. не са избрали Царица Роза, а през 1977 г. заради тежкото земетресение в Свищов, където имало и много жертви, общоградският празник изобщо е отменен. Всички събрани предварително за него средства, които традиционно са дарения от местния бизнес, били изпратени на Свищов за справяне с щетите. През следващата 1978 г. празник е имало, но и досега остава загадка защо и на него не е била избрана Царица Роза. Или, ако все пак я е имало, защо досега тя не е открита. Така момичетата с корони досега остават 52.

Преди 5 години общината издаде сборника "50 години Царица Роза", тази година излeзе негово второ, обогатено издание в тираж 1000 бройки. В него са събрани емоциите, личните спомени на всички носителки на титлата и нейните подгласнички, с намигване към сегашния им статус и съдба. Разказана е и историята на техните рокли. За съжаление, носителката на короната от 1980 г. Стоянка Николова и едната от нейните подгласнички - Анета Колева, единствени от призьорките на този конкурс не са вече между живите.

"Царството" на Роза продължава една година, до следващия избор на царица. През това време тя е посланик на своя град по света, най-често в Япония, и се отдава на благородни каузи. И тази година кметът на Казанлък Галина Стоянова отправи предизвикателството към участничките в конкурса да се ангажират със социално значима кауза, а момичетата откликнаха. Победителката Кристина Попова, която определя себе си като упорит и целеустремен човек, вече организира благотворителен Великденски базар, на който бяха изложени ръчно изработени изделия, направени от нея и възпитаниците и възпитателите от Дневния център за подкрепа на деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства в Казанлък. Събраната сума вече е дарена на Центъра за закупуване на люлка за дворното му пространство. Следващата предизвикателство пред Кристина е да завърши лингвистика.

Други от Възход и падение

Брус Спрингстийн започна турнето си в Европа от Великобритания

Брус Спрингстийн започна европейската част от турнето си с концерт в Кардиф, Великобритания, съобщи Би Би Си. Легендарният рок изпълнител беше принуден да отложи концертите си - първоначално заради

Невена разкри във видео защо с Венко напуснаха Слави заради семейството и любовта си

Семейството и очаквани интересни неща покрай него - това е причината Невена Цонева и барабанистът Венелин Венков да напуснат "Ку-ку бенд" и Слави Трифонов, разказа самата певица във видео във фейсбук

“Ловечгейт”, или защо Надежда Михайлова поиска прошка от Ники

Осем години, откакто Ники Москов не е с нас. Господ реши да си го прибере навръх Гергьовден 2016 г. Беше само на 60 години, но сърцето му не издържа втория инфаркт

На 6 май рожден ден имат

Диана Саватева, зам.-кмет на Бургас Мая Новоселска, актриса Драгомир Стойнев, депутат, бивш министър на икономиката и енергетиката Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и

Заради Гергьовден Диана Саватева събира приятелите на 7 май - на премиерата на Зомбори и Бабинова

Добър човек, вярна и справедлива, с любопитство към всяко житейско предизвикателство. Това е Диана Саватева - втори мандат зам.-кмет на Бургас с ресор култура

>