Опашки за скъпи череши по пазарите в Пловдив ден преди Задушница (снимки)

02.06.2023 13:35 Радко Паунов
Опашка пред сергия за череши се вие на пазара на ул. "Младежка".
Скъпи - не скъпи, хората купуват череши за Задушница.

Скъпи - не скъпи, Черешова задушница е утре и без тях не може. Така пенсионери си говореха, докато чакаха на опашка пред сергия с череши на пазара на ул. "Младежка" в Пловдив.

Хората вземаха - кой килограм, кой два.

Производителят ги предлагаше по 6 лева. Изглеждаха добре, но не дотам хубаво узрели.

В същото време от градината ги изкупуват на двойно по-ниска цена. В Брестник производителка вчера ги е пласирала на борсата в Първенец по 3 лева. Завчера пък ги е дала за 2,50. "Днес няма да бера, защото който ще препродава, вчера си е набавил", обясни пред "24 часа" жената.

Все още се берат ранните сортове. Тази година черешите позакъсняха заради студената пролет и дъждовете. По-късните сортове още не са готови за бране.

"Други години ги почвахме след 5 юни, но сега ще започнем след 10-и", каза Виолета Петрова от Брестник. По думите й тази година реколтата не била много добра.

И по другите пазари в Пловдив хората си купуваха череши за Задушница. На отделни места могат да се намерят и по-евтини. Например на Събота пазара вървят по 5 лева, но има и по 4,50. В голям магазин на ул. "Победа" в район "Северен" пък се продават за 3,58 лв. килограма.

Други от Просветни

БАН ще се включи в четиринадесетото издание на Софийски фестивал на науката

Българската академия на науките (БАН) ще се включи в четиринадесетото издание на Софийски фестивал на науката, съобщиха от институцията. Във форума, който ще се проведе 9 до 12 май в София Тех Парк

Деца от столична детска градина пресъздадоха Великден в МОН (Видео, снимки)

Деца от четвърта група на Детска градина „Брезичка" в София и техните учители пресъздадоха традициите на Великден и направиха празнична украса в Министерството на образованието и науката

Българските ученици спечелиха 8 медала на Балканската олимпиада по математика

Българските участници в Балканската олимпиада по математика във Варна спечелиха 8 медала, а над 200 са отличията за страната ни от нейното основаване през 1984г

Мария Александрова, застъпник към УНИЦЕФ, е носител на президентския медал на АУБ

Мария Александрова, български застъпник към УНИЦЕФ, е носител на президентския медал на Американския университет - най-голямото отличие на университета

1429 ще са професионалните паралелки в гимназиите, 945 – профилираните

Общо 2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 година. От тях профилирани са 945 (39.80%), а 1429 са професионални (60.19%)

>