Политолог: Парламентът е важната институция, кабинетът може да бъде променен

01.06.2023 22:29
Светослав Малинов Кадър: bTV

„Всяка формула, която осигурява мнозинство в това Народно събрание, е добра. Формулата е смесена, не можем да кажем, че това е типичната мощна коалиция с ярките политически фигури. Не може да кажем, че проектокабинетът е и експертен. Има здрав консерватизъм. Ще се научим, че най-важната институция е Народното събрание. Това правителство може да бъде променено, освежено. Парламентът е важната институция“, каза пред bTV политологът Светослав Малинов.

Според политолога Цветанка Андреева тази правителствена формула преди всичко има антикризисен характер.

„Важно е да се осъществи точно тази гледна точка. Даже съставът остава по-назад. Идеята е концепцията за излизане от кризата да се изпълни, което означава да се върне властта в институциите. Това правителство е от обществена значимост“, добави тя.

Политолозите коментираха и сблъсъците в Народното събрание днес.

„Това са грозни сцени от една според мен стихваща вече функция на тези проруски сили и антиевропейски. Аз смятам, че след формирането на правителство ще се види и колко безполезно е тяхното присъствие в опозиция. Надявам се, че БСП и ДПС ще са полезна опозиция със своята експертиза да следят за доброто функциониране на парламентарната република“, каза Малинов.

„Отдавна се усеща, че сблъсъкът между демократите е налице. Прогнозата е, че той ще се засилва и ще става все по-интензивен. Ще се радикализира това напрежение именно по тази ос. Проблемът е, че подобни схватки не бива да са на хулиганско ниво и е по-добре да виждаме визионерски сблъсъци тогава и на електоратите ще им е по-ясно“, добави Андреева.

Други от От страната и света

Бърнард Шоу ни нарича елементарни, глупави и скарани с хигиената туземци някъде на Балканите

Наши студенти в чужбина освиркват постановки на пиесата Чърчил: "Каква нация са българите, след като още си честитят банята?! Българин: "Вие пък си честитите, когато спите с жените си..

Васил Терзиев: Да имаш възможност да промениш нещо в едно общество е привилегия

Да имаш възможност да промениш нещо в едно общество е привилегия. Това заяви кметът на София Васил Терзиев във фейсбук профила си. "С приятели и съмишленици споделихме своите истории за успеха

Две коли са потрошени след тежка катастрофа на Околовръстното на София (Снимки)

Две коли са се блъснали на Околовръстното на София. Това се е случило преди отбивката за кръговото за "Ломско шосе", в посока квартал "Люлин". И по двете коли личат щети

Френски учени: Кокошките се изчервяват, когато се ядосат

Зачервяването на лицето от ярост може да изглежда като уникална човешка черта. Но според учени от Франция кокошките също се изчервяват по време на „негативни ситуации на силна възбуда"

Борисов за ПП-ДБ: На нашата маса няма да стъпят (Обновена, видео)

На нашата маса няма да стъпят. Повече няма да преговаряме с тях. Това каза за ПП-ДБ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който днес е на посещение в село Рупите, за да сади дръвчета с младежи от ГЕРБ

>