ВСС ще освети експерта, бил на мястото на атентата срещу Гешев, викат го на разпит (Обзор)

01.06.2023 23:00
Иван Гешев
От дясно са членовете на Прокурорската колегия, които не искат махането на Иван Гешев. Срещу тях са подписалите искането за отстраняването му

Кадровиците търсят още доказателства от МВР и прокуратурата

Мистериозният израелски експерт по контратероризъм, който е посетил мястото на атентата срещу главния прокурор Иван Гешев, ще бъде осветен пред Висшия съдебен съвет. В четвъртък кадровиците решиха да го извикат да отговаря на въпросите им. Изслушването му е заради процедурата по отстраняването на главния прокурор. Тя всъщнст трябваше да се проведе по същество, но кадровият орган не стигна дотам.

Самият Гешев не беше на заседанието, а на отдавна планирана международна конференция по киберсигурността в Бургас. Затова изпратил писмо до ВСС за отлагане на заседанието. Същото беше поискала и адвокатката му Радостина Константинова - Томова, която пък не дойде поради заболяване. С 14 гласа кадровиците решиха да не отлагат заседанието, още повече че гледаха само допускане на доказателствени искания.

За събиране на още данни настояваха както 6-имата вносители на искането, така и Гешев.

Членовете на Прокурорската колегия, които предлагат главния прокурор да бъде освободен, настояха да бъдат разпитани шефът на следствието Борислав Сарафов, заместникът му Ясен Тодоров, както и дежурните следователи, били на мястото на атентата на 1 май.

Тъй като кадровиците не знаеха имената им, главният секретар на ВСС ги проучи, обаждайки се в следствието.

Далеч повече доказателствени искания имаше главният прокурор, а кадровиците допуснаха почти всичките.

Първите две се отнасяха до две негови заповеди. Едната е от 24 април, в която се казва, че в периода от 24 април до 17 май 2023 г. ще го замества най-напред за три дни Красимира Филипова, а след нея Сарафов. По това време Гешев беше в командировка в различни страни.

Другата заповед е от 17 май 2023 г. и с нея се казва, че всички материали, свързани с разследването на взрива до кортежа му, трябва да се докладват на заместничката му Пламена Цветанова, а ако тя е ангажирана с друго - на Красимира Филипова.

ВСС прие и предоставена от Гешев флашка, на която са записани изявленията му пред медиите на 15 и на 22 май.

Кадровиците ще искат и информация за заеманата от две служителки длъжност в администрацията на главния прокурор, на които е изпратил вече цитираните две заповеди. ВСС ще пита Софийската градска прокуратура кои са наблюдаващите прокурори по делото за взрива и как са определени. 

И още - какви действия по разследването са извършени в първите часове след атентата - часове на провеждането им, и участниците в тях. Ще се търси и информация за присъствалите други хора по време на първоначалните действия по разследването.

От МВР пък ще се поиска информация за първоначално получения сигнал, за предприетите действия по него, начин на осигуряване на произшествието и самоличността на служителите на МВР, присъствали на мястото.

Във връзка с информациите от прокуратурата и МВР главният прокурор уведоми съвета, че след като се запознае с тях, ще има нови доказателствени искания.

В понеделник пък кадровият орган ще гледа по допустимост второто искане за отстраняване на Гешев. То е на 4-ма от Прокурорската колегия и е за уронване престижа на съдебната власт.

Други от От страната и света

Монтана е домакин на националното шахматно турне "Асеневци"

KAMEЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА За трета поредна година Монтана е един от 40-те града в страната, домакин на националното шахматно турне "Асеневци". Утре, 9 май, в Младежкия дом ще се проведат уроци и игри за

Гордана Силяновска води при обработени 25% от резултатите на изборите в Северна Македония

При обработени 24,86 процента от резултатите на избирателните секции в Република Северна Македония кандидатът за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска получава 62,37 срещу 30

Синът на Андрей Луканов - Карло, ще се бори за депутат от листите на Григорова

Мая Манолова срещу Таня Дончева - досега партньорки, Гешев срещу Васил Божков в София. И Етиен Леви кандидат  Синът на бившия премиер Андрей Луканов - Карло

Соларите изместиха ядрената централа, трети ден дават 50% от тока ни

Заради бурното им развитие се оказва, че АЕЦ "Козлодуй" е свила печалбата с 38 млн. лева Трети ден фотоволтаиците дават над 50 или близо до 50% от електроенергията, която потребяваме

ЕС не може да си върне 14 млрд. евро, раздадени неправомерно

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014 - 2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата. Голям проблем е и събирането на тези средства

>