ГЕРБ и ПП-ДБ финишираха предсрочно с имената, и Румен Радев сред министрите им (Обзор)

01.06.2023 22:30
Николай Денков и Мария Габриел

Пет дни преди да изтече крайният срок, в който акад. Николай Денков трябва да е готов със състав на правителство, преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ финишираха и списъкът за министри бе изчистен снощи. (Виж всички номинирани в графиката.)

От “Промяната” дори имали желание да върнат изпълнен мандата на президента Румен Радев още в петък. А

зевзеци предлагали да внесат папката в деловодството на “Дондуков” 2,

за да избегнат среща с президента, който отказа да се ръкува с Денков при връчването . Юристи напомнят, че това, разбира се, е невъзможно.

Не като шега, а наистина част от списъка с министри на Денков/Габриел е... Румен Радев. Става дума за зам.-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), който снощи се появи като министър на енергетиката. До последно за този пост се чуваше, че ГЕРБ са искали да имат думата при определянето на експерта, а преди това ПП лансираше Радослав Рибарски, бивш шеф на ресорната парламентарна комисия.

Освен тази рокада още 4 съществени промени са направени след цял ден разговори между Габриел и Денков плюс други водещи лица от двете формации.

Даниел Лорер се оттегля,

иновациите и растежа ще поеме Милена Стойчева, която бе издигната за този пост от проф. Габровски с мандата на ГЕРБ през декември 2022 г. Тя има над 20 г. опит на ръководни постове в международни организации и компании. Член е на европейския форум на жените, основатели на компании, отличена е и с наградата за жени лидери на посолството на САЩ у нас.

Важният социален ресор се поверява на Иванка Шалапатова. Тя е изпълнителен директор на фондация “За нашите деца”. Била е зам.-министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г.

Финансистът Богдан Богданов пък е одобреният за министър на икономиката и индустрията. Миналата година Данииел Лорер го назначи за шеф на Българската агенция за инвестиции на мястото на Стамен Янев, който пък стана министерски съветник. Богданов е учил в САЩ и Великобритания и 10 г. се занимава с бизнес развитие.

Галин Цоков пък е рокадата в образованието, за където бе посочена бившата зам.-министърка на Николай Денков Генка Петрова.

Проф. Цоков е от педагогическия факултет на ПУ “Паисий Хилендарски”, оглавява департамента за квалификация и професионално развитие.

След голямото колебание дали да приеме,

собственикът на “Тандем” Кирил Вътев все пак поема земеделието и храните

Зарица Димкова е новото договорено име за туризма. Тя бе зам.-министър на външните работи, когато Кирил Петков бе служебен министър, остана и във втория служебен кабинет на Стефан Янев. Димкова е в ръководството на “Зелено движение”, съветник е в Европарламента.

За МВР два дни се търсеше експерт, специалист, неполитическо лице, като до последно се говореше, че ще е по-скоро свързан с ГЕРБ.

След като Андрей Янкулов отказа поста, преговорните екипи си стиснали ръцете МВР да поеме Калин Стоянов.

Той

беше назначен за директор на ГДБОП от Бойко Рашков,

докато бе служебен вътрешен министър.

Стоянов е одобряван и от ГЕРБ, и от ПП-ДБ. В системата на МВР е от 2003 г.

Емил Дечев пък последно ще е министърът на правосъдието. Той бе заместник на министър Надежда Йорданова в кабинета “Петков”.

Бившият шеф на правната комисия в 48-ото НС Милен Матеев бе в първия списък на Денков, но на скандалния запис от “Рудигейт” остро критикува сътрудничеството с ГЕРБ и обявявя ротациите за противоконституционни.

Постът е бил предложен на едно от знаковите сини лица - проф. Екатерина Михайлова. Пред Нова тв тя потвърди, че е била поканена, но е отказала.

Имало вероятност за правосъдието все пак до последно да се преговаря за друго име, твърдят участници в разговорите.

Ново е името за министър на културата - шефа на пловдивския театър Кръстю Кръстев

Актьорът ръководи Драматичен театър - Пловдив, от 13 г., преди това е бил начело на смолянския.

За кратко Петър Стойчев бе спряган за спорта, след като се чу, че автомобилният състезател Димитър Илиев се бил разколебал. В крайна сметка експертът по безопасност на движението остава в проектокабинета.

Асен Василев предизвестено остава министър на финансите, Тодор Тагарев - на отбраната, Христо Хинков - на здравеопазването. Екологията е за Юлиан Попов.

Транспортът е за Георги Гвоздейков, но имало вариант преди папката да се предаде на президента, шефът на закритата фирма за медицинските хеликоптери все пак да бъде сменен.

Снощи ръководствата на ПП и ГЕРБ трябваше да одобрят окончателно списъка.

Дизайнът не е 50:50,

обясни по-рано през деня акад. Денков, но призна, че Мария Габриел е предложила доста експерти. “Много тежко е времето. Трябва да се вземат страшно важни решения. Не е по силите на една партия, но те имат високо самочувствие”, коментира пък Бойко Борисов.

Денков увери, че заедно с Габриел ще бъдат гаранти, че няма да има нарушаване на законите по отношение на администрацията. 

Други от От страната и света

Вижте какво решава служебното правителство днес

1. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ ПО БЮДЖЕТА НА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ ЗА 2024 Г. Внася: министър-председателят 2

Хиляди тръгват към Гърция, но внимание: транспортна стачка, и фериботите до островите спират

Туристи опитват да стигнат ден по-рано, пуснатите допълнителни билети не стигат Магазини също ще затворят на 1 май От днес гръцката полиция връща свалените номера на коли

Цените на вноса в Германия продължават да падат

Вносните цени в Германия продължават да падат през март, но скоростта се забавя, сочат данни на федералната статистическа служба Дестатис, цитирани от ДПА

Шестима задържани при акция срещу дрогата в Горна Оряховица

Шестима задържани при спецакция срещу наркоразпространението в Горна Оряховица. Разплетена е схема с участието на семейство. Снощи в хода на специализирана полицейска операция за противодействие

Шест общински търговски дружества в Русе отчитат положителен финансов резултат за 2023 г.

Анaлизът на гoдишнитe финaнcoви oтчeти и дoĸлaдитe зa дeйнocттa нa осемте общински тъpгoвcĸи дpyжecтвa, на които Община Русе е едноличен собственик на капитала, сочи

>