Газът пада с 15%, но парното може да поскъпне (Обзор)

01.06.2023 21:02 Марияна Бойкова
Открито заседание на КЕВР за цената на тока от 1 юли, в което участваха и енергийни компании.

Причината - от 1 юли ДДС за топлото отново става 20%, сега е 9%

С 15,2% пада цената на газа за този месец и мегаватчас ще струва 65,82 лв., реши КЕВР на заседание в четвъртък. Първоначално “Булгаргаз” искаше поевтиняване с 11%, но спадът на борсовите котировки е позволил цената да е още по-ниска.

Въпреки това парното няма да поевтинее. Обяснението на КЕВР е, че цената се запазва, за да има компенсации за топлофикациите за недовзет приход. През предишния отоплителен сезон регулаторът утвърди цена за газа от 122 лева, а те го купуваха средно за 200 лв.

Всъщност се оказва, че парното дори може да поскъпне, защото 9% ДДС за топлинната енергия важи до 1 юли. След това се връща стандартната ставка от 20%. Само заради тази промяна цената се очаква да се вдигне с 10 на сто.

“Дали ще останат 9% ДДС за парното, е държавна политика. Това не е въпрос към КЕВР, а към правителството, било то служебно, или редовно”, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.

Смятам, че колкото са по-ниски цените на електрическата и топлинната енергия, потребителите са доволни, допълни той. Сега за спокойствието на гражданите цените останаха без промяна, за София увеличението на топлинната енергия е 0,5%, или 7 ст., посочи Иванов.

На заседанието на КЕВР в четвъртък топлофикациите, с изключение на столичната, не се съгласиха с намаляване за загубите на енергия по мрежата. А регулаторът ги намали сериозно за бъдещия програмен период.

Шефът на “Топлофикация София” Александър Александров припомни, че дружеството е

единственото, което е поискало намаление на цените на топлинната енергия

Ангелина Делчева от “ЕВН България Топлофикация” в Пловдив настоя, че реалните технологични загуби са над 42%, а комисията е признала само 20 на сто. Второто, което дружеството не приема, е непризнаването на вътрешните групови разходи – счетоводни, правни и други услуги.

Шефът на “Топлофикация Плевен” Йордан Василев също заяви несъгласие с признатите от КЕВР технологични разходи. Той настоя да се включат и парите, необходими за увеличаване на заплатите. Технологичните разходи на топлинната енергия са намалени с 6,8%, но комисията е записала 14%, буди недоумение фактът, че тази енергия от 42 000 квтч е отишла при приходите,

няма на кого да я продадем, каза Василев.

Денислав Денчев - директор на “Веолия Енерджи Варна”, коментира, че прогнозната цена на електроенергията на борсата за второто полугодие е с 12% по-ниска спрямо първото и това трябва да бъде калкулирано от КЕВР.

От “Топлофикация Велико Търново” обърнаха внимание на съвпадението на становищата с другите дружества, а директорът Александър Димитров се възпротиви и на намалените разходи за заплати, което се случвало за поредна година. Възнагражденията в дружеството били вдигнати, а персоналът е увеличен с 20%. Затова

парите за заплати можело да не стигнат в края на годината

Основното притеснение на топлофикациите в Разград и Русе също е за намалените технологични разходи, които са прехвърлени като приходи.

Боян Паунов от работната група на КЕВР, която е правила анализите и проекта за цени, коментира, че комисията не може да не взема мерки за намаляването на технологичните разходи. Той се спря на тези в мрежите на ЕВН и заяви, че 43,12% е притеснително число и трябва да се правят ремонти.

Представители на оранжерийните производители на зеленчуци поискаха цената на топлинната енергия да се коригира всеки месец спрямо тази на газа.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че за парното и тока неслучайно е определен едногодишен период, защото това дава стабилност на бизнеса и домакинствата. А в новия регулаторен период се давали компенсации за разликата. Той отново припомни, че за “Топлофикация София” сумата възлиза на 205 млн. лв.

В заявленията си топлофикациите, без софийската, поискаха сериозни увеличения на цените, някои доста над 100%, но КЕВР в проекта предвиди поскъпване на парното под 1%.

Други от От страната и света

Велики понеделник е, Страстната седмица започна. Вижте кой празнува днес

Последната седмица от земния живот на Господ Иисус Христос се нарича "Велика" или "Страстна седмица", т.е. Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот. Животът на Господа наближавал своя край

Само в "24 часа" на 29 април - По морето кърпят асфалта, но тунелите на "Хемус" свободни през лятото

Само в "24 часа" на 29 април четете:  Като ги правихте промените, къде ви беше акълът - анализ на Валери Найденов Фалшивите новини, че Черно море не е чисто

Как да не позволявате никой да ви ядосва на работа

Учените твърдят, че приемането на отрицателните чувства води до правилно поведение "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Борба с хазартната зависимост? Започнете тогава от причините

Да се води битка със зависимостите на съвременния човек, по принцип е добре. Но депутатите, както често става, не лекуват причините за някой проблем, а понеже е по-лесно

Виж 20-те града с най-много милиардери в света

Ню Йорк изкачи през 2024 г. световната класация на градовете, в които живеят най-много милиардери. - цели 119. В този град живеят и 340 000 жители с високо нетно състояние и инвестиционни активи за

>