Топлофикациите не приемат свиване на загубите по мрежата. От КЕВР отговориха - да рехабилитират

01.06.2023 12:06

Топлофикациите, с изключение на столичната, не се съгласиха с намаляване за загубите на топлинна енергия по мрежата. КЕВР сериозно ги сви за бъдещия програмен период, а те имат отношение към цената на парното и топлата вода. 

По време на откритото заседание за цените на топлинната енергия от 1 юли шефът на "Топлофикация София"  Александър Александров припомни, че дружеството е единственото, което е поискало намаление на цените на топлинната енергия.

  Ангелина Делчева от "ЕВН България Топлофикация“ в Пловдив настоя, че реалните технологични загуби са над 42%, а комисията е признала само 20 на сто. Второто, което дружеството не приема е непризнаването на вътрешните групови разходи – счетоводни, правни и други услуги.

 Шефът на "Топлофикация Плевен" Йордан Василев също заяви несъгласие с признатите от КЕВР технологични разходи. Той настоя да си признаят и разходите за увеличаване на заплатите.  Технологичните разходи на топлинната енергия са намалени с 6,8%, но комисията е записала 14%, буди недоумение фактът, че тази енергия от 42 000 квтч е отишла при приходите, няма на кого да я продадем, каза още той.

Денислав Денчев, директор на "Веолия Енерджи Варна", коментира, че прогнозната цена на електроенергията за второто полугодие на БНЕБ е с 12% по-ниска спрямо първото, и това трябва да бъде калкулирано от КЕВР.

От "Топлофикация Велико Търново" коментираха съвпадението на становищата с другите дужества, но директорът Александър Димитров се възпротиви и на намалените разходи за заплати, което било за поредна година. В началото на годината те били повишени, а персоналът е увеличен с 20 процента. Затова парите за заплати можело да не стигнат в края на годината.

Основното притеснение на топлофикациите в Разград и Русе са също намалените технологични разходи, които са прехвърлени като приходи. 

Представители на оранжериите пък поискаха коригиране на цените на топлинната енергия с месечната промяна на цената на природния газ. 

Боян Паунов от работната група на КЕВР, която е правила анализите и проекта за цени коментира, че комисията не може да не взема мерки за намаляването на технологичните разходи. Той се спря за загубите на топлинна енергия по мрежите на ЕВН и заяви, че 43,12%  е притеснително число и трябва да се вземат мерки за рехабилитация. 

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира искането за промяна на цената на топлинната енергия с цените на газа, че не случайно е определен едногодишен период, това дава стабилност на бизнеса и на домакинствата. А в новия регулаторен период се получават компенсации за  разликата. Той отново даде, че за "Топлофикация София" разликата между прогнозната цена на газа и реалната е 205 млн. лв. 

В заявленията си топлофикациите, без софийската, поискаха сериозни увеличения на цените, някои  доста над 100%, но КЕВР в проекта за цени предвиди поскъпване на парното под 1%.  

Общественото обсъждане на цените на парното и топлата вода от 1 юли ще бъде на 6 юни, а окончателното произнасяне на енергийния регулатор - на 30 юни. 

Други от От страната и света

Косенето на тревни площи в Русе продължава

Екипите на ДЗЗД „Паркстрой" и ОП „Паркстрой" продължават дейностите по косене на тревни площи и прилежащи части на улици и булеварди в Русе. Това съобщават от пресцентъра на общината

Трима пострадаха при верижна катастрофа край Стара Загора

Трима души са откарани за преглед в болница след катастрофа между три коли на главния път между Димитровград и Стара Загора в района на Птицекомбината малко преди влизане в Стара Загора

Вижте допълнителните курсове на транспорта в Русе за 16, 17 и 18 май

Във връзка с провеждането на Туристическо изложение „Уикенд туризъм" и Фестивал на туристическите забавления и анимации Община Русе и „Общински транспорт Русе" осигуряват на русенци и гостите на

Двама 14-годишни са с алкохолно отравяне след абитуриентски бал, единият е в кома

Двама ученици на по 14 години са с тежко алкохолно отравяне, след като са празнували абитуриентски бал снощи. Полицията предвижда още мерки за осигуряване на безопасността на тържествата

Болен съдия отложи делото на зверски убитата и изхвърлена в куфар Евгения

Приятели и роднини на зверски убитата и изхвърлена в куфар Евгения протестираха пред сградата на Съдебната палата в София. Днес беше насрочено делото в Апелативния съд

>