Пловдивският депутат Манол Пейков си зарежда колата с разклонител през прозореца

31.05.2023 19:40
Манол Пейков СНИМКА: Архив
Депутатът Манол Пейков зарежда колата си с кабел през прозореца СНИМКИ: Фейсбук/ Официален профил

"Електрохолд": Опасно е, препоръчваме домашна зарядна станция

Пловдивският депутат Манол Пейков зарежда електрическата си кола с разклонител през прозореца на дома си. Това сподели самият той във фейсбук профила си.

Народният представител  от ПП-ДБ се оплака в социалната мрежа, че зарядните станции за електрическите коли в центъра на София са малко и често са заети, затова е прибегнал до нестандартното решение, а именно да пусне разклонител с кабел през прозореца и да зарежда колата си на улицата, докато е паркирана. 

На въпрос дали не смята, че подобно зареждане е опасно Пейков отговаря, че опасност винаги има дори, когато оставиш колата на зарядна станция. 

Да зареждаш електрическия си автомобил на контакт вкъщи е равносилно на това да оставиш котлона включен на максимална степен за 10 часа, казват специалисти. Манол Пейков уточнява, че зареждането на колата му отнема 24 часа. И се хвали, че това му струва само 9 лв., докато в зарядната станция цената е 30-40 лв.

Зареждането на електричката с разклонител през прозореца крие няколко опасности. Първо, може да гръмне цялата мрежа на къщата/блока, защото от по-високто напрежение вътрешните кабели може да се подпалят. Второ, може да гръмне и батерията на колата. Но най-лошото е, че при късо съединение може да бъде убит някой случаен минувач. Всичко това може да се случи и наведнъж, ако завали силен дъжд и попадне върху разклонителя през открехнатия прозорец или ако зложелател лисне кофа с вода върху разклонителя.

От "Електрохолд" уточниха пред "24 часа", че зареждането на електромобил от обикновен контакт не е препоръчително, тъй като съществува риск от претоварване на инсталацията и изключване на предпазителя. Продължителното използване на контакта на максимална мощност може да бъде опасно поради риска от загряване на контакта и на кабела, свързващ контакта с таблото.

Освен това, зареждането от обикновен контакт отнема много дълго време.

Препоръчваме използването на зарядни станции, заради по-високата степен на безопасност и по-краткото време на зареждане. За да инсталират зарядна станция в имотите си, клиентите трябва да са информирани за възможностите на електрическата им мрежа. При необходимост, те трябва да подадат искане за проучване за присъединяване към електроразпределителната мрежа в електроразпределителното дружество, след което ще получат становище за условията за присъединяване и тогава могат да пристъпят към изграждане на зарядната станция, казват още от фирмата.

Други от От Пловдив

Опашки за светена вода и агнешки курбан се вият в белащенския манастир "Св. Георги" (Снимки)

Игуменката и домакинката се молят светецът да им даде сили да издържат на напъна Потокът от богомолци в манастира "Свети Георги" край пловдивското село Белащица непрекъснато расте

Курбан за здраве раздаде кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев (Снимки)

Курбан за здраве и благоденствие раздаде кметът на район „Южен" Атанас Кунчев. Стотици миряни получиха от осветеното ястие пред храм „Света Троица".  Както традицията повелява

Станислав Балабанов лично регистрира листата на ИТН за Пловдив

Водачът на листата на "Има такъв народ" за 16 МИР - Пловдив- град за предстоящия на 9 юни извънреден парламентарен вот Станислав Балабанов лично я регистрира днес в Районната избирателна комисия за

8-милионният българин влезе в листата на "Солидарна България" в Пловдив (Снимки)

Ваня Григорова ще бъде водач, а синдикален лидер - подгласник 8-милионният българин Емил Хаджиев ще бъде шести в  листата на "Солидарна България" (ПП „Изправи се България"

Пловдивчанка осъди съседи, решили да изгонят наемателя й в нарушение на закона

Събранието на етажната собственост било проведено, без да е налице изискуемият от закона кворум Пловдивчанка спечели дело срещу съседите си, след като те взели решение да изгонят наемателя й от

>