Всичките 143-има почетни граждани на Пловдив събра в книга летописецът Димитър Райчев

31.05.2023 11:16 24 часа Пловдив онлайн
Димитър Райчев и археологът Елена Кесякова издадоха преди години албума "Филипополис". На представянето беше и кметът Здравко Димитров.

Първият, удостоен с отличието, е ген. Столипин, следват Найден Геров, Иван Вазов, Петър Стоянов, Христо Стоичков

143-има са почетните граждани на Пловдив от 1879 година досега. Това усилие да ги преброи направи летописецът Димитър Райчев, който събра видните личности в книга.
Представянето е на 8 юни от 17,30 часа в зала "Съединение" на Историческия музей.
Първият удостоен с отличието е генерал-лейтенант Аркадий Столипин, изпълняващ длъжността генерал-губернатор на Източна Румелия при Временното руско управление.
Следват имена, за които може да се каже, че времето и до днес ни най-малко не е заличило блясъка на техните достойни дела. Сред тях са първият просветител на българите в Пловдив през втората половина на XIX век Найден Геров и създателят на зелената система в града Люсиен Шевалас.
След доста дълга пауза от почти две десeтилетия за почетен гражданин на Пловдив е избран патриархът на българската литература Иван Вазов, чиито най-ярко творчество е свързано с града. Именно тук той пише своята "Епопея на забравените".
Ето какво казва той на тържеството по повод обявяването му за Почетен гражданин:

„Всичко ми е родно и мило тук: и тия горди хълмове, и тия скали, и тая Марица, напяваща с шума си легендите за старата българска слава. Днешното ми идване не е нито разходка, нито гостуване, а едно благочестиво поклонения на град роден, скъп, мил, архибългарски и вечно български. Аз бях честит още да се видя прогласен почетен гражданин на Пловдив. Титла за мене най-ласкателна, чест голяма, с която се гордея. И като пловдивски гражданин не само по право, но по душа аз викам възторжено: Слава на Пловдив!”.

Избран за почетен гражданин през 1927 година е най-големият благодетел Димитър Петров Кудоглу, създал със собствени средства „Дом на благотворителността и народното здраве”, носещо неговото име, чиято цел е да води борба с най-опасните и най-тежките за обществото болести – „за бедните граждани безплатно, а за богатите – с пари”.

Отново следва пауза от почти двадесет години и след 9. IX. 1944 г. в едно силно променено икономическо и политическо време званието в повечето случаи е притежание на български и съветски държавни ръководители. Сред тях е Юрий Гагарин.

След промените през 1989 г. при различни през годините критерии пловдивските общински съветници имат задължението да дават званието на най-достойните пловдивчани в областта на науката, словото, музиката, театралното и сценично изкуство, спорта и др. Такива стават Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Петър Стоянов и много други.

Отправена е покана и към почетните граждани и техните наследници, всеки от които ще получи екземпляри от книгата по време на официалното представяне.

Други от Култура

Смразяващите “Съседи” от България в топ 10 на проектите, които трябва да се видят във Венеция

В 218 дни - до 24 ноември, творците интерпретират темата "Чужденци навсякъде" Най-голямото откритие беше малък павилион на брега срещу Джудека, където артисти и историци са намерили начин да направят

Пловдивският "Одисей" зашемети Будапеща, някои плакаха (снимки, видео)

С 11–минутни нестихващи аплодисменти публиката в Будапеща възнагради актьорите на Драматичен театър – Пловдив за представлението "Одисей", с което беше открито единадесетото издание на международния

Стихосбирка на Георги Господинов с номинация за френска награда за преводна поезия

Стихосбирка на Георги Господинов е номинирана за френската награда "Маларме" за преводна поезия, съобщи той в публикация в профила си във Фейсбук. "Много се радвам, че стихосбирката "Там

Ново поколение карикатуристи в 49-ата национална изложба. Звучи като виц, щото и парламентът е 49-ият

В последните години ежегодната Национална изложба на карикатурата е в непрекъснато състезание с Народното събрание. В момента сме в паритет 49 на 49. Затова и политиката присъства силно по стените на

Валери Йорданов: Напуснах тази смрад в Народния театър и съюза на Христо Мутафчиев

Актьорът Валери Йорданов е напуснал Народния театър и Съюза на артистите в България. Той сам съобщи новината във фейсбук профила си.  "Току що напуснах и се спасих от бъдещето на тази смрад

>