Прокурорът Христов предлага главният прокурор да иска имунитета на Борисов. Гешев е в отпуск (Обзор)

30.05.2023 23:00 Димитър Мартинов

Може да се стигне до извода, че бившият министър-председател (Бойко Борисов) е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено престъпление средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина.

С този мотив прокурор Стефан Христов от Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на Борисов по делото “Барселонагейт”. Гешев обаче е в отпуск.

В подобна ситуация неговата функция изпълнява някой от заместниците му. По непотвърдена информация в момента това е Даниела Машева. Гешев има общо 5-има заместници - Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова, Десислава Пиронева и шефа на Националното следствие Борислав Сарафов. Именно той заместваше Гешев по време и след атентата, докато главният прокурор бе в САЩ. После войната между двамата се ожесточи и в момента Сарафов не иска да е в екипа му, но и не напуска поста, както беше призован от самия Гешев.

Делото “Барселонагейт” е за пране на пари през къща в каталунската столица, оценена на 4 млн. евро, обитавана от моделката Борислава Йовчева и нейното дете. Медийни публикации свързват Бойко Борисов с жената и детето. Лидерът на ГЕРБ многократно е отричал и двете. По разследването се проверяват пари, които бащата на Йовчева получавал от офшорки.

Причината за искането на имунитета на Борисов е, че били събрани достатъчно доказателства по надлежния ред за извършено от народния представител пране на пари.

От държавното обвинение отказаха всякакви други подробности. Не казаха и защо бързат, след като за днес са насрочени още два разпита по разследването - на бизнесмена Валентин Златев и бившата манекенка Ивайла Бакалова.

Това, че се иска имунитетът на Борисов, не значи, че той ще бъде обвинен. Развитието по делото идва след няколко години забавяне. На 15 май главният прокурор Иван Гешев разказа, че неговият заместник и шеф на следствието Борислав Сарафов е притискал наблюдаващия прокурор да прекрати разследването до 5 дни. Получих съобщение от мой колега прокурор, който ми написа: “Здравей, Иване, не знам дали знаеш, но г-н Сарафов е казал на... който казал на друг, че трябва да прекратя делото “Барселонагейт” до петък. Не знам дали си запознат”, предаде разговора си с наблюдаващия прокурор по делото Гешев. Ден по-късно Сарафов пусна сигнал срещу шефа си, че държал делото на трупчета. Неслучайно то било възложено на съученик на Гешев, посочи в сигнала си Сарафов. Той го подаде до прокуратурата, а оттам образуваха проверка.

В последните 10 дни по процеса за трети път бе разпитан и самият Бойко Борисов. Той отговаря на въпросите на обвинител около 2 часа. След това не разказа нищо, но подробности даде адвокатът му Менко Менков. Няма никакъв гейт, защото няма престъпление. Ако имаше, много отдавна властите в Испания щяха да започнат разследване. Преди повече от 2 години испанската прокуратура се е произнесла, че няма никакво престъпление, каза Менков. И посочи, че за 4 години разследване клиентът му е ходил още 2 пъти на разпити. Въпросите винаги били едни и същи - дали познава някого. Според Менков вероятността Борисов да стане обвиняем по това разследване е нулева.

След разпита на Борисов в понеделник пред прокурор се яви и бизнесменът Александър Сталийски. Той остана около час в сградата на държавното обвинение. Запитан дали знае нещо за къщата в Барселона, Сталийски отговори шеговито, че се радва, че едноименният футболен отбор е станал шампион на Испания. След това поясни, че е запознат само от медиите с разследването и няма друга информация. Не отговори обаче защо е бил призован на разпит и какво точно е казал на прокурора. Не е ясно дали неговият разпит е бил ключов за промяната и искането за свалянето на имунитета. Възможно е и обратът да е настъпил, след като от Кипър и Испания изпратиха над 200 страници с документи.

Малко след като новината излезе, не закъсняха и първите реакции. Вярваме в истинското правосъдие, но то не трябва да е бухалка, каза съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

Решението да се иска имунитетът на Борисов идва само ден след като от Апелативната прокуратура - София, възобновиха разследването за снимките с кюлчета и пачки, за които се твърди, че са направени в спалнята на Борисов. Постановлението за прекратяване бе от 10 май т.г., но новината стана известна в събота. Главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов, който по това време беше и.д., отрекоха да са били наясно. Междувременно делото е било пратено на ВКП, която пък го препрати на апелативната да провери акта.

Други от От страната и света

Община Монтана отчита най-добрата събираемост на местни данъци и такси

За първите четири месеца на годината в Община Монтана са събрани 7,2 милиона лева от местни данъци и такси, съобщи кметът Златко Живков. „Това е най-добрата кампания, правена досега

КНСБ: Кодексът на труда - най-нарушаваният закон у нас

Кодексът на труда е може би най-нарушаваният закон у нас. Нарушенията са основно при безопасните и здравословните условия на труд, както и при незаплащането на извънредния труд

Детето, бито с бокс в хасковско училище, е в стабилно състояние

14-годишно дете е в болницата в Хасково след бой в училище. Случаят е от вчера следобед. След игра на футбол в двора на училището в село Узунджово нахлули двама по-големи тийнейджъри

Лена пробва пак за депутат, но не заради имунитета, Искрен Митев избра да се бори само за Брюксел

Двама бивши министри влизат като водачи от ПП - Богдан Богданов и Андрей Цеков Лена Бориславова влиза отново в парламента. Това призна самата тя чрез пост във фейсбук, в който обяви

Велика сряда е! Тайната вечеря на Божия син с Апостолите: Един от вас ще ме предаде

Велика сряда. Помазването на Господа с миро На Велика сряда е Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която им казва, че един от тях ще го предаде

>