Бой по Кирил Петков при изслушването на шефовете на служби в НС (Обзор)

30.05.2023 21:20
Пламен Тончев
Весела Чернева

Разследват съветничката му Весела Чернева, че издавала на РС Македония нашата позиция по преговорния процес

В атака срещу Кирил Петков и негови неназовани министри се превърна изслушването на шефовете на служби в парламента. Час и половина на вниманието на депутатите бяха началниците на ДАНС Пламен Тончев, на военното разузнаване ген. Венелин Ванев и на Държавна агенция “Разузнаване” Антоан Гечев. Причината да бъдат повикани бе пуснатият запис от заседанието на Националния съвет на ПП, направен от Радостин Василев. На него се чува как съпредседателят Асен Василев говори, че шефовете на служби, които “Промяната” готви да назначи, са съгласувани с посолствата. Часове преди записа Кирил Петков даде брифинг, на който предупреди, че ще бъде пуснат такъв и обяви, че службите са в основата.

За разлика от друг път, когато техни изслушвания са при закрити врата, това във вторник даже беше излъчвано по БНТ. Което предопредели депутатите да не узнаят важни държавни тайни. Но пък научиха, че срещу съветника на Петков по външнополитическите въпроси Весела Чернева има досъдебно производство (коя е тя - виж на 5-а стр.). Чернева издавала на Скопие българската позиция по присъединяването на РС Македония към ЕС, разкри шефът на ДАНС Пламен Тончев в отговор на въпрос на “Възраждане”. Хората на Костадин Костадинов се поинтересуваха от темата, която бе извън тази на дебата. “Предоставяна ли е информация в преговорния процес на РСМ и имало ли е теч за стъпките на българската държава? Препращани ли са имейли на български служители към такива на македонската държава?”, питаха те. “Няма да мога да отговоря подробно, защото има образувано досъдебно производство. По линия на контраразузнаването е установен случай, в който съветник към премиер в тогавашния момент е съгласувал позициите на МВнР към гражданин на РСМ”, отговори Тончев. После разкри, че файл е бил трит, но след това възстановен.

“Някои министри в редовния кабинет, когато съм бил председател, определено не защитаваха националния интерес”, обяви още шефът на ДАНС. Той единствен отговаряше на въпроси, защото интересът на депутатите беше насочен към него. В началото на дебата тримата началници декларираха, че назначенията никога не са били съгласувани с посолства.

“Не знам какъв е източникът и на какво са базирани твърденията, че има дефицити. ДАНС е надежден и търсен партньор”, обяви Тончев. Той припомни, че агенцията сама разкрила свои служители, които работили за руското разузнаване.

Политическото говорене показвало непознаване на работата на службата. Тя има особен принос за образуване на досъдебното производство по “Автомагистрали” например, припомни той. Шефът на Военно разузнаване ген. Венелин Ванев разкри, че “въпросната история” (пускането на записа - б. р.) го заварила с натовски генерал. Той помоли депутатите да водят дебата по по-различен начин заради служителите на службите, които били зад граница. Например “тези, които мерят радиацията в Украйна, за да може вие, ако се наложи, да сложите противогазите”, даде пример ген. Ванев.

От години се чува, че агенцията има нужда от реформи, но досега никой не бил дошъл да каже какви да са те, обърна се към депутатите шефът на разузнаването Антоан Гечев. Той разкри и в какво положение било разузнаването ни преди 2 г., когато го оглавил - служителите се редели на опашка, за да ползват един компютър.

 

Коя е Весела Чернева – паралелният външен министър на Кирил Петков

Весела Чернева - външнополитическият съветник на Кирил Петков като премиер, бе разпозната от политици зад думите на шефа на ДАНС Пламен Тончев вчера в парламента. Без да назовава име, той обясни, че съветник на Петков е споделял класифицирана информация с гражданин на РСМ.

Весела Чернева бе определена като “паралелния външен министър” в кабинета на Кирил Петков преди година от лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов. И я обвини, че опитва да пусне Северна Македония в ЕС, без да е изпълнила нито едно от изискванията на България. Това бе и оправданието на Слави да напусне правителството.

Официалният външен министър на Кирил Петков бе Теодора Генчовска от квотата на ИТН, която остана и в служебното правителство като зам.-министър на отбраната. Пред депутатите Генчовска директно обяви, че “България води две външни политики - едната на Кирил Петков и неговите съветници, а другата е на МВнР”. Това стана на 15 юни 2022 г. По това време от ИТН настояваха България да не вдига ветото за преговори на Скопие с ЕС през т.нар. френско предложение.

На същото заседание се очакваше Генчовска да изчете паметна бележка от среща на експремиера Кирил Петков, на която е обещавал да вдигне ветото, без да са изпълнени условията. Бележката обаче се оказа засекретена.

На същото заседание Генчовска каза: “На 24 май с имейл съветникът по външна политика на премиера (б.р. - тя не назова Чернева по име) предлага текст, който предвижда правата на българите и включването им в конституцията на РСМ, както и договорът за добросъседство от 2017 г. да бъдат извадени от преговорната рамка и да бъдат включени в необвързващи изявления на френското председателство и ЕС, които неясно как се задължават да ги следят”. Официално Чернева участваше като експерт в преговорната група между България и РСМ по т.нар. френско предложение.

Същия ден след изслушването на Генчовска пък Трифонов през фейсбук обяви, че Чернева е ревизирала националната позиция сама. “В тази позорна редакция Кирил Петков и Весела Чернева са предвидили отстъпки по отношение на правата на българите в Северна Македония, както и отстъпки по българската позиция за т.нар. македонски език, написа Слави.

Също през юни 2022 г. медии обявиха, че ДАНС е отнела достъпа до класифицирана информация на Чернева. Тази информация нито бе потвърдена, нито отхвърлена.

Във вторник “24 часа” потърси Весела Чернева за коментар на отправените ѝ обвинения, но тя не отговори на обажданията.

“Весела Чернева е един огромен професионалист, много свестен човек. Аз заставам на 100% зад нея. Тя е истински българин, който вярва, че българската посока е европейската. Всички тези служби, които се опитват да използват името ѝ по грешния начин, са позор”, каза вчера съпредседателят на ПП Кирил Петков пред журналисти.

В момента Чернева е директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика. Тя е дипломат от кариерата. Била е говорител на МВнР в първия кабинет на Бойко Борисов. Работила е като политически секретар в българското посолство във Вашингтон по време на правителството на Иван Костов. Преди това е била референт за Германия в МВнР.

Други от От страната и света

Борба с хазартната зависимост? Започнете тогава от причините

Да се води битка със зависимостите на съвременния човек, по принцип е добре. Но депутатите, както често става, не лекуват причините за някой проблем, а понеже е по-лесно

Виж 20-те града с най-много милиардери в света

Ню Йорк изкачи през 2024 г. световната класация на градовете, в които живеят най-много милиардери. - цели 119. В този град живеят и 340 000 жители с високо нетно състояние и инвестиционни активи за

Бензинът пак поскъпва, но по празниците цената му ще се задържи

От всички горива нагоре са само на масовият А-95, дизелът и газът са с котировките от началото на март Цената на масовия бензин А95 отново започна да пълзи нагоре и само за последните 2-3 дни се

Четирима пострадали след бой в селска дискотека

Четирима са пострадали, а един мъж е арестуван след масов бой пред дискотека в село Български извор около 2 часа сутринта в неделя, съобщиха от ОД на МВР Ловеч

Главчев без министерска заплата - отказа 9100 лв., предшественикът му Денков пък вече без охрана от НСО (Обзор)

Премиерът се разписва срещу 11 хил. на месец, не иска да взема и от Външно Димитър Главчев няма да получава заплата като външен министър, която е в размер на 9100 лв

>