Силното възстановяване на китайската икономика през първото тримесечие дава увереност на световното развитие

30.05.2023 19:41 Н. Пр. Дун Сяодзюн, посланик на КНР в България
Н. Пр. Дун Сяодзюн, посланик на КНР в България

На фона на мрачната и сложна международна обстановка и трудни задачи пред вътрешните реформи и развитието, Китай, под ръководството на ЦК на КПК, начело със Си Дзинпин, продължи да следва като цяло курс към устойчив напредък, стреми се да насърчава качественото развитие и да координира по-оптимално въздействието на вътрешни и външни фактори, предотвратяването на нова вълна на епидемията от COVID-19 със социално-икономическото развитие. През първото тримесечие на годината китайската икономика демонстрира тенденция към възстановяване, основните икономически показатели се стабилизираха и се връщат към обичайните си стойности, а очакванията на пазара се подобриха значително, като това заложи солидна основа за реализиране на годишните цели за социално-икономическото развитие. Главните особености на този процес са следните:

1. Значително нарасна доверието и икономиката се възстанови бързо. Паралелно с облекчаването на антиепидемичните мерки бяха въведени редица стратегии и политики за постигане на устойчив ръст, поддържане на стабилна заетост и цени, които доведоха до акумулирането и усилване действието на положителни фактори, под чието влияние националната икономика сe стабилизира и възстанови. Общата икономическа ситуация през първото тримесечие се характеризира с разширяване на търсенето, възстановяване на предлагането и очаквано подобряване, а различните сегменти продължиха да дават позитивни сигнали, които в значителна степен поддържаха ръста на доверието в пазара. Ускори се възстановяването на производството и предлагането, както и в сферата на услугите. Производството и търсенето продължиха да се разширяват и очакванията на пазара са стабилни и положителни.

Брутният вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие достигна 28,5 трилиона юана (4,2 трилиона долара), нараствайки с 4,5% на годишна база и с 2,2% в сравнение с предходното тримесечие, което отразява силната устойчивост, голям потенциал и жизнеспособност на китайската икономика, както и дългосрочната сила на нейните основни показатели.

2. Промишленото производство постепенно се възстанови и укрепна основата на реалната икономика. Пазарното търсене нарасна, индустриалната верига и веригата на доставките се възстановиха с бързи темпове, и повечето сектори поддържат растеж. Промишленото производство изигра очевидна подкрепяща роля, а индексът на мениджърите по покупки (PMI) остава в зоната на растеж вече трети пореден месец. Действайки като укрепващ фактор за макроикономиката, ръстът на промишлеността оказа мощна подкрепа за стабилизирането на пазара. Добавената стойност на индустриалните предприятия над определен размер нарасна за първото тримесечие с 2,9% на годишна база, и с 0,3% в сравнение с последното тримесечие на 2022 г. В допълнение, с подобряване на очакванията на индустриалните предприятия, сектори като производство на електромобили, фотоволтаици и други екологични технологии, поддържат двуцифрен растеж, а тенденцията към „зелена“ трансформация на промишлеността продължава.

3. Секторът на услугите се подобрява и се превръща в един от най-активните сегменти на икономиката. В възстановяването на производството и нормализирането на живота търсенето на услуги бързо се увеличи и това доведе до ръст на сектора, което в значителна степен подкрепи нарастването на икономиката и заетостта. През първото тримесечие добавената стойност на сектора на услугите се увеличи с 5,4% на годишна база и с 3,1% в сравнение с последното тримесечие на 2022 г., а приносът му за цялостния икономически ръст достигна впечатляващите 69,5%, което се превръща в един от най-активните сегменти на икономиката.

4. Ускори се възстановяването на потреблението и инвестициите и се увеличиха силите за стабилизиране на растежа.  През първото тримесечие продажбите в сектора на услугите нараснаха с 13,7%, а тези на стоки за масово потребление достигнаха 11,5 трилиона юана (1,7 трилиона долара) или ръст от 5,8% на годишна база. Приносът на разходите за крайно потребление в икономическия растеж отбеляза значително увеличение, достигайки 66,6%. За същия период инвестициите в  дълготрайни активи нараснаха с 5,1% на годишна база, запазвайки ръста си от миналата година. Инвестициите в инфраструктура се увеличиха с 8,8%, в преработвателната промишленост – със 7%, а във високотехнологичните отрасли – с 16%. Ускори се технологичното надграждане, трансформация и модернизация на традиционни индустрии, напредва ефективно цифровизацията, „зелената“ и нисковъглеродна трансформация, а очакванията са ръстът на инвестициите да продължи.  

5. Цените и нивото на заетостта са като цяло стабилни и за момента няма риск от дефлация. През първото тримесечие индексът на потребителските цени се увеличи с 1,3%, запазвайки умерен ръст. Базовият индекс на потребителските цени, без отчитане цените на хранителните продукти и енергоносителите, нарасна с 0,8% на годишна база. Ръстът на цените на вътрешния пазар е устойчив, а предлагането и търсенето – стабилни. В градовете бяха създадени 2,97 милиона нови работни места, със 120 000 повече в сравнение със същия период на миналата година. Нивото на безработица, измерено чрез национална анкета в градските райони през март, е било 5,3%, като е спаднало значително за основната част от трудоспособното население, подобрило се е и в групата на работниците-мигранти. Очакванията са с по-нататъшното възстановяване на икономиката и разширяване търсенето на работна ръка, ситуацията със заетостта да продължи да се подобрява. През първото тримесечие обемът на кредитите в юани, отпуснати в реалната икономика, се увеличи с 10,7 трилиона (1,6 трилиона долара), което представлява ръст от 2,4 трилиона (0,4 трилиона долара) в сравнение с същия период на миналата година. В края на март количеството широки пари в обръщение (М2) е било 281,5 трилиона юана (41,1 трилиона долара), нараствайки с 12,7% на годишна база и с 3 процентни пункта в сравнение със същия период на 2022 г. Ликвидността на пазара е в разумни и адекватни граници и не се очаква дефлация.

6. Продължава да расте стокообменът с чужбина, очаква се неговото по-нататъшно стабилизиране и оптимизиране. Независимо от натиска и предизвикателства като слабия ръст и значителни неясноти в глобалната икономика, китайската външна търговия се характеризира с висока степен на устойчивост и достатъчна жизнеспособност. През първото тримесечие общият стокообмен между Китай и чужбина е бил за 9,9 трилиона юана (1,4 трилиона долара), нараствайки с 4,8% на годишна база. От тях износът е бил на стойност 5,7 трилиона юана (0,8 трилиона долара), нараствайки с 8,4%, а вносът – 4,2 трилиона юана (0,6 трилиона долара) или ръст от 0,2%. Стокообменът със страните в обхвата на инициативата „Един пояс, един път“ е нараснал с 16,9%. Количеството товарни влакове между Китай и Европа и пренасяните по тях стоки са се увеличили съответно с 15% и 28%. Доколкото китайското правителство продължава да разширява отварянето на страната към чужбина, да оптимизира бизнес средата и подобрява ефективността на митническите процедури, очакванията са, под въздействието на различни стабилизиращи мерки във външнотърговската политика, през годината да се реализира ръст на вносната и износна търговия, както и да се повиши нейното качество.

Добрият старт на китайската икономика през първото тримесечие е добра новина не само за страната, но и позитивен сигнал за световната икономика, който ще способства за нейното възстановяване. На следващ етап вътрешната сила на китайския икономически ръст постепенно ще се увеличи, макроикономическата политика ще бъде по-ефективна и се очаква по-нататъшно възстановяване на растежа. В същото време структурни корекции и иновации са все още необходими, за да се справи страната с вътрешните и външните предизвикателства. 

Други от Анализи

Как да спрем старите дизели

С мерки, които обаче никой политик не смее да предприеме, докато властва правото на гордия собственик на три могъщи 20-годишни джипа на паркинга пред панелката България отдавна е автомобилната

“Тренд”: Българите очакват от Брюксел борба с бедността и качество на храните

Какви са нагласите и какво очакват българите от политиките на Европейския съюз преди вота на 9 юни за нов състав на парламента в Брюксел - това проучва в новото си изследване “Тренд”

За вожд става, но за министър - не. Що е то?

Кирил Петков не обича формалностите, формалностите не обичат Кирил Петков Един вдъхновен от велика кауза народен вожд, който не позволява на дребните формалности да спъват неговия устрем

Ще ограничат ли скоростта по магистралите в Германия?

Всеки втори германец иска ограничаване на скоростта по магистралите. Част от политиците също. Какви ще са плюсовете и минусите, ако скоростта се свие до 100 км/ч

Банките чупят за пореден път рекордите в отпускането на жилищни кредити

Банките чупят за пореден път рекордите в отпускането на жилищни кредити: За пореден месец темпът на нарастване на общата стойност на жилищните кредити на домакинствата се ускорява - вече е 22

>