Дилма Русев: Ще вземем предвид идеята за единна валута на страните от БРИКС

30.05.2023 19:06
Дилма Русев Снимка: Архив

Трябва да се вземе предвид идеята за евентуално създаване на единна валута от страните от формата БРИКС. Това е заявила по време на пресконференция Дилма Русев, президент на Новата банка за развитие - международна финансова институция, учредена от членките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), предаде ТАСС.

"В момента тече процес на трансформация и ние не искаме да говорим, че една валута е изправена срещу друга", е казала още Русев, отбелязвайки желанието за диверсификация в условия за използване на различни валути.

"Не знам дали този процес (по създаване на единна валута на БРИКС - бел. ТАСС) ще протече бързо или не, но трябва да вземем предвид две неща", каза още бившият президент на Бразилия.

Според нея, на първо място, става дума за трансформация в световен мащаб и преминаване към търговия в национални валути в много страни, дори при сделки, свързани с петролни доставки. Като пример за това тя посочи Китай и Саудитска Арабия. Русев е изтъкнала още, че използването на различни валути в развиващите се страни се засилва.

Новата банка за развитие е създадена от страните от БРИКС на базата на междуправителствено споразумение, подписано през юли 2014 година, предаде БТА. Целта на дейността на банката е да финансира инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие на страните от БРИКС, както и на развиващите се страни.

Други от От страната и света

Жената на удушения Пейо: Дървеници смучат кръвта ми в ареста, с него нямахме стрес, а баланс (Обзор)

Габриела Славова беше пусната под домашен арест след 3 месеца в килия "Не съм извършила това престъпление и моля за снизхождение. Връзката ни с Пейо беше динамична и вълнуваща

Намерили снимки на Марин Димитров с Паскал в телефона на сина му Стефан

Свидетел по аферата с митниците е направил скандални разкрития за бизнесмена Марин Димитров. В показанията си той твърдял, че арестуваният за контрабанда е предложил 250 хил

Без реклама на хазарта още от Разпети петък. За държавното тото ограничения няма (Обзор)

Затварят игралните зали в населени места с под 10 000 души Рекламата на хазарта се забранява във всички медии - това гласуваха депутатите окончателно и единодушно на извънредно заседание във вторник

Правителството ще тегли заеми за половин милиард лева през май

Служебното правителство на Димитър Главчев подготвя два заема за общо половин милиард лева през май. Това става ясно от публикувания емисионен календар за месеца

ЦИК: „Сиела Норма“ ще осигурява машинния вот на изборите на 9 юни

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни. Решението е на Централната избирателна комисия (ЦИК)

>