Даниел Лорер: Срещата Габриел - Денков е символ на надеждата

30.05.2023 18:58
Даниел Лорер КАДЪР: БНТ

"Първите слънчеви лъчи вероятно ще огреят още утре. Академик Денков вече съобщи, че имат насрочена среща с Мария Габриел. За мен това е символ на надеждата". Така Даниел Лорер от ПП-ДБ коментира преговорите с ГЕРБ-СДС.

Заяви, че институционалността и българската държава са изправени пред много сериозни проблеми - от проблемите в прокуратурата, до изявеното нежелание на президентството да връчи втория мандат, което според Лорер, граничи с посегателство на конституционния ред.

Според него проблемите са ясни изрази на факта, че двете най-големи политически сили трябва да намерят в себе си увереност и смелост, въпреки огромните резерви един към друг, да намерят мост и да съставят редовно управление на България.

Доверието между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ тепърва ще се гради, каза още Лорер и заяви, че искрено се надява от утре през следващите 6 дни да изградят липсващото доверие, защото то е важно накъде ще поведат България - напред към Европа или на изток към Русия.

Лорер каза още, че политическият формат ще бъде запълнен с експертни фигури, но в какви пропорции, ще се види в следващите дни. Целият състав на кабинета е по усмотрение на Денков и това, което може да работи за България във форма на ротация.

Заяви, че за неговото име, както и за останалите имена, няма червени линии да бъдат или да не бъдат в бъдещия кабинет.

Лорер е уверен, че "сцената с Радостин Василев" ще бъде забравена в следващите дни. Каза, че никой няма да маха случайно администрация, която е била назначена от един или друг кабинет.

За изказването на президента при връчването на мандата, каза, че Радев вчера си е изпуснал нервите и е излъчвал усещане, че мандатът е негов. "това беше изключително обезпокояващ ход и мисля, че българската общественост е в правото да се тревожи какво точно е искал да каже президентът", каза Лорер пред БНТ. 

Отрече шефовете на службите да се съгласуват с чужди посолства и каза, че реплики, извадени от среднощен разговор, не бива да дерайлират политическия процес, но много умело се използват именно за това.

"И днес дори шефовете на службите бяха вкарани в този сценарий. Стигна се дотам, че ръководителят на ДАНС отправи директно обвинения, че министри, видиш ли, не били защитавали българския интерес. Българският национален интерес се определя от НС. Който иска да работи за него, трябва да бъде политик", каза Даниел Лорер.

Според него няма нищо, което да се определя като теч на информация.

Други от От страната и света

Борба с хазартната зависимост? Започнете тогава от причините

Да се води битка със зависимостите на съвременния човек, по принцип е добре. Но депутатите, както често става, не лекуват причините за някой проблем, а понеже е по-лесно

Виж 20-те града с най-много милиардери в света

Ню Йорк изкачи през 2024 г. световната класация на градовете, в които живеят най-много милиардери. - цели 119. В този град живеят и 340 000 жители с високо нетно състояние и инвестиционни активи за

Бензинът пак поскъпва, но по празниците цената му ще се задържи

От всички горива нагоре са само на масовият А-95, дизелът и газът са с котировките от началото на март Цената на масовия бензин А95 отново започна да пълзи нагоре и само за последните 2-3 дни се

Четирима пострадали след бой в селска дискотека

Четирима са пострадали, а един мъж е арестуван след масов бой пред дискотека в село Български извор около 2 часа сутринта в неделя, съобщиха от ОД на МВР Ловеч

Главчев без министерска заплата - отказа 9100 лв., предшественикът му Денков пък вече без охрана от НСО (Обзор)

Премиерът се разписва срещу 11 хил. на месец, не иска да взема и от Външно Димитър Главчев няма да получава заплата като външен министър, която е в размер на 9100 лв

>