В любовна триада като Емили Тротинетката живеела Бериван, обвинена в убийството на приятеля си в Пловдив

30.05.2023 15:54 Ваня Драганова
Бериван Белялова пред съда

Скандал от ревност, че значително по-младата му приятелка има интимна връзка и с жена и се готви да излезе на среща с нея, е причината пловдивчанинът Ивайло Ангов да извади газовия си пистолет и да го опре в главата на Бериван Белялова.

Тя се изплашила, опитала да се отскубне, двамата се сборичкали. От пистолета са произведени 6 изстрела, 4 от които попаднали в тялото на мъжа, все още не е ясно кой точно е натиснал спусъка. Ивайло

рухнал на земята целият в кръв,

после се изправил и започнал да обикаля из апартамента, оставяйки червени петна, и отново паднал.

Момичето се изплашило и се обадило на телефон 112, но било късно. Когато медицинският екип пристигнал на адреса в кв. “Тракия”, мъжът вече бил мъртъв.

Инцидентът стана на 6 януари т. г. и след задържането ѝ 23-годишната Бериван твърдяла, че няма интимни отношения с 27 години по-възрастния Ивайло. От последното заседание на Пловдивския апелативен съд по искането на жената да напусне ареста обаче излизат наяве съвсем други детайли в техните отношения. Бериван живеела в любовна триада, както казва за идентичната ситуация в личния си живот познатият като Емили Тротинетката Даниел Йорданов.

Имала интимна връзка както с Ивайло Ангов, така и с приятелката си Антония

Христова. Мъжът бил наясно със ситуацията, защото се случвало двете момичета да му гостуват заедно. Той обичал да се хвали пред приятелите си с младата си любовница,  но се дразнел от изневерите на Бериван, казвал ѝ, че я харесва, иска да се оженят и да имат деца. В конкретния ден жената му поискала 50 лв. назаем, той ѝ казал, че ще ѝ даде. Тя отишла в жилището му с Антония, а Ивайло поканил и свой приятел на име Ангел.

По обяд четиримата започнали да се черпят, има данни, че Бериван е изпила около 150 мл алкохол, Ивайло обаче – доста повече, защото взетата му след инцидента кръвна проба отчела 3,26 промила. Към 16,30 ч Ангел си тръгнал, защото трябвало да вземе жена си от работа, купона напуснала и Антония.

Бериван и Ивайло останали сами и продължили да пият. В един момент Антония позвънила на Бериван, за да ѝ напомни, че имат среща. Това вбесило Ивайло, който взел телефона ѝ и го прибрал в джоба си. Бериван настояла, че иска да си тръгне, той пък поискал тя да остане още 20 минути. 

Жената не пожелала, но се държала кротко, защото знаела колко много ревнува Ивайло от интимността ѝ с жена, а и сама изпитвала срам от връзката си с Антония.

Въпреки това приятелят ѝ започнал да я псува, да я нарича “к*урва мръсна”,

хванал я за косата и започнал да я влачи към леглото

Блъснал главата ѝ в стената, взел газовия си пистолет и опрял дулото му в главата ѝ. В последвалата борба между двамата били произведени фаталните за живота на Ивайло изстрели.

Оръжието е законно притежавано, не е ясно дали младата жена е знаела, че приятелят ѝ има пистолет.

Ужасената Бериван се обадила първо на Антония и ѝ казала: “Голям проблем стана. Какво да правя сега?” Приятелката я посъветвала да се обади на тел. 112. В паниката Бериван набрала първо 123, после – правилния номер и съобщила какво се е случило. После съседка я видяла да тича по стълбите и да крещи: “Олеле, какво направих!”

От тези свидетелски показания прокуратурата прави извод, че Бериван се е опитала да избяга. Защитата ѝ обаче твърди, че това е абсурдно, защото била на мястото, когато дошли линейка и полиция.

На следващия ден казала на разследващите:

“Не съм искала да убивам Ивайло, бях в стрес, уплаших се,

че може да ме застреля, защото беше насочил оръжие срещу главата ми.”

Обяснила какво се е случило с думите: “Ние двамата, размахвахме ръце, свалихме ръце, пистолетът беше насочен към левия крак на Ивайло, когато се възпроизведоха изстрелите. Аз чух два изстрела, ръката ми беше на пистолета, но не и на спусъка.”

Бериван Белялова е обвинена в умишлено убийство, макар защитата ѝ да твърди от самото начало, че е действала при неизбежна отбрана, а и не е имала никакъв мотив да убива Ивайло.

Макар и да не е бил заможен, защото работел на борсата в Първенец, той от време на време ѝ помагал с пари, като обичайно ѝ давал по 50 лв. А в самия ден, преди да избухне скандалът, двамата си прекарали приятно.

Според адвокатите ѝ 4 месеца след задържането ѝ Бериван не е разпитвана, но на 19 април е проведен

следствен експеримент в жилището

на Ивайло. Резултатите от тази възстановка на случилото се разколебали леко обоснованото предположение, че жената е съпричастна към умишлено убийство. Това е и една от причините състав от апелативни магистрати, председателстван от Васил Гатов, да измени мярката ѝ за неотклонение и да я пусне да се прибере у дома с гривна за проследяване. Съдиите не споделят и извода на Окръжния съд, оставил Бериван в ареста при втория ѝ опит да излезе на свобода, че тя може да извърши други престъпления, ако е с по-лека мярка.

“Не могат да бъдат споделени съображенията, че спецификата на осъществяване на деянието завишава обществената опасност и прави опасността обвиняемата да продължи да върши престъпления реална. Без необходимата оценка са останали чистото ѝ съдебно минало и липсата на други криминални прояви, а това са все обстоятелства, които водят до извода, че личната ѝ обществена опасност в никакъв случай не може да бъде определена като висока и те не само не обосновават, а разколебават сериозно извода, че при същата е налична реална опасност да върши престъпни деяния”, е записано в определението на съда. Изтъква се и доброто процесуално поведение на жената, която със своите обяснения е съдействала за разкриването на истината.

Бериван има постоянен адрес и съдът не смята, че има опасност да се укрие.

До този момент

не е готова експертизата на натривките

от ръцете на Бериван и Ивайло, предстои и окончателното изясняване на механизма на произведените изстрели. Два от тях са в крака на Ивайло, има едно нараняване в гърдите и друго – в гърба. “Очевидно е, че няма как пострадалият да се самонарани в гърба”, казва пред Апелативния съд прокурорът Иван Перпелов.

До внасянето на обвинителния акт в съда жената ще бъде под домашен арест, наложена ѝ е и забрана да напуска пределите на страната.

Други от От Пловдив

Пловдивският съд глоби насилник, нападнал жена в дома й въпреки ограничителна заповед

Влязъл в жилището и започнал да я обижда, блъска и дърпа Глоба в размер на 500 лв. е наложил Пловдивският районен съд на домашен насилник, нарушил ограничителна заповед и нападнал жена в дома ѝ

Шефката на ансамбъл "Тракия" втора след Борисов в листата на ГЕРБ в Пловдив, трети е бившият председател на СОС

Ръководителката на социалната дирекция Веселина Ботева, която дълги години беше част от "Кауза Пловдив, също е в нея Преподавателката по хореография в Академията за музикално

Малолетни заляха с боя колата на жена до КАТ в Пловдив, отказала да им даде пари (Видео)

Няколко малки деца са създали предпоставка за катастрофа на паркинг в близост до сектор "Пътна полиция" в Пловдив и са залели автомобила на млада жена със синя боя, защото е отказала да им даде пари

Доброволец от „Пловдив 112“ търси 30 000 лева за лечението на сина си

Лекари в България дават надежда, че Ицко ще бъде изцерен В навечерието на най-светлите християнски празници формирование „Пловдив 112" започва кампания за набиране на средства за лечение на детето на

Изправят на съд рецидивист, набил и ограбил 87-годишна пловдивчанка

След като подала сигнал в полицията, пострадалата е била настанена в болница Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо 25-годишен мъж за грабеж на пенсионерка

>