484 служители на МВР са следили за сигурността на 9 май

30.05.2023 15:25 Павлета Давидова
Иван Демерджиев СНИМКА: Велислав Николов

484 служи на МВР са били ангажирали с охраната на инициативите покрай 9 май, обясни вътрешният министър Иван Демерджиев. Той отговори на въпрос на Стоян Михалевски от ДБ, който питаше за организацията на честванията и напрежението пред Паметника на съветската армия в София.

Министърът се оплака, че столичната община и кметът Йорданка Фандъкова са разрешили цяла поредица от събитията, които са били определени като МВР като възможни за провокиране на безредици.

Михалев подхвърли, че МВР и кметът трябва да подобрят комуникацията си. А Демерджиев отвърна, че комуникацията е двупосочен процес. И каза, че са получили уведомление след приключване на събитието. Очевидно на кмета не му е пукало и е създала предпоставки за рискови събития, заключи Михалев.

На 9 май МВР започнало да пази още от 7 часа пред паметника, изградили кордони за разделяне на групите, без никой да е възпрепятстван да стигне до паметника. 150-200 граждани са били на паметника пред незнайния войн, когаот организаторите получили уведомление за прекратяване на Безсмъртния полк.

Заповедта не е връчена на служители на МВР, но те са видели как се случва и са поискали гражданите да се разотидат. Част от групите обаче се движели по пътното платно, но са били пазени от МВР. "След издаване на заповедта не сме съдействали за провеждане на мероприятие, а съдействахме оттеглянето на гражданите. Те минаха и покрай паметника, но нямаше как да ги оставим да влязат в противоречие помежду си", обясни министърът.

Борислав Гуцанов от БСП скочи, че е допуснат въпрос, който е свързан с "монумент на окупационната червена армия". Става въпрос за Паметника на съветската армия", ядоса се той. 

Христо Проданов пък се ядоса на въпроса за мерките срещу хората, възстановили счупената плоча на паметника. В залата започнаха подмятания и забележки, което предизвика хаос в малкото останали в залата депутати. Председателстващият заседанието Никола Минчев пък ги посече, че няма да даде почивка, защото има много въпроси в контрола.

"Имам деца в детската градина и им казвам, че по-умният отстъпва, да видим тук какво ще стане", ядоса се той на депутатите, които си подхвърляха реплики в залата.

Проданов обясни, че градската организация на БСП е спазила всички условия преди да възстанови плочата и дори е изчакала 14 дни позиция от областния управител, такава нямало. В залата обаче подхвърлиха, че това е възстановяване на нещо незаконно. "Ако имате незаконна постройка и е срутена, не може ли да се възстанови", попита с ирония Минчев.

В България нямало загинали съветски войници, само "отровени от метилов алкохол", смята пък Стоян Михалев.

Очаквайте подробности

Други от От страната и света

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но било късно за общи листи

Похвална е стъпката на Корнелия Нинова за широко обединение на лявото, каза в Кюстендил лидерът на "Солидарна България" Ваня Григоров, по повод събраните днес от лидера на БСП леви партии и движения

Любослав Костов, КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка

„Заплатата на 65% от работещите в страната сега не достига дори нивото за издръжка – 1454 лева, за едночленно домакинство. Около 30% от тези работещи получават под 1000 лева месечно

Четирима румънци осъдени за контрабанда на цигари от Гърция

Четирима румънци бяха осъдени за опит за контрабанда на цигари от Гърция. На 21 април тази година на входящо трасе при ГКПП - Кулата, в посока от Гърция към България

Проф. Костадин Ангелов за шести път повежда листата на ГЕРБ във Велико Търново

Коалиция ГЕРБ-СДС регистрира в РИК листата си с кандидати за народни представители от Велико Търново и региона за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание.  Водач е проф

Главчев разпореди отмяна на решението за частната детска болница

Ще бъде потърсена отговорност от внеслите проекта за решение на заседанието на Министерски съвет Днес министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера решение за

>