Шефовете на служби пред депутатите: Никога назначенията не са били съгласувани с чужди посолства

30.05.2023 13:52
ПЛАМЕН ТОНЧЕВ

Назначаването на председател на ДАНС се извършва по строго регламентирана процедура. Никъде не се предвижда да има съгласуване с чужди посолства, обяви шефът на ДАНС Пламен Тончев пред депутатите.  В парламента започна изслушване на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", директора на Служба "Военно разузнаване" и председателя на Държавна агенция "Разузнаване", относно изнесените твърдения от хора от парламентарната група "Продължаваме Промяната - Демократична България", че ръководителите на службите за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави.

Не знам какъв е източника и на какво са базирани твърденията, че има дефицити. ДАНС е надежден и търсен партньор, каза Тончев.  

Неясно било на какво се базират тези твърденията. Това е един наратив, каза още той. И припомни, че е публично известно, че агенцията сама е разкрила свои служители, които са работили за руското разузнаване. 

Той поясни, че тези твърдения дискредитират институциите, те били част от хибридната атака. 

Политическото говорене показвало непознаване на работата на ДАНС.  Точно тази структура имала особен принос за образуване на досъдебното производство по например "Автомагистрали".

Шефът на Военно разузнаване ген. Венелин Венев също обясни процедурата. "Въпросната история" него го заварила с натовски генерал по сигурността. Той помоли да се води дебатът по-различен заради хората, които са зад граница. Например "тези, които мерят радиацията в Украйна, за да може вие, ако се наложи да сложите противогазите", каза още той.  

Той съобщили, че получили разрешение от НАТО да разсекретят какво се е случило преди войната. Щял да го направи на заседание на съответната комисии.

Шефът на разузнаването Антоан Гечев също прочете извадки от закона. "ДАР не е на президента Радев или на някой друг", посочи Гечев. Никъде не било казано, че председателят трябва да се представя на чужди посолства или организации.  Той каза, че доверието се гради с години, а може да бъде загубено за ден, час или минута. Винаги съм се стремил да изграждам това доверие, каза още Гечев. "Доверието към държавата зависи най-вече от вас", обърна се той към депутатите.

От години се чувало, че агенцията има нужда от реформи, но досега никой не бил дошъл да каже от какви реформи имат нужда тези структури. Когато преди две години поел службата, в агенцията се редели на опашка служители, за да ползват един компютър.

"Разузнаването през 2021 г. се водеше от 9 до 5. В празнични и почивни дни в Агенцията имаше охрана", каза още Гечев. Но през тези две години успели да напреднат много. 

Други от От страната и света

Велико Минков и Габриела с второ дело, той се бори да му поверят сина (Обзор)

ДНК изследване показа, че е баща на бебето Първото заседание по процеса за бащинство е на 14 май в Бургас ДНК потвърди, че второто дете на Габриела Славова

Слави Трифонов: "Ку-Ку Бенд" се разделя с Венелин Венков и Невена Цонева

"Ку-Ку Бенд" се разделя с Венелин Венков и Невена Цонева. За това съобщи Слави Трифонов във фейсбук профила си. "След толкова много години заедно, след толкова много албуми, концерти

Хакери пращат фалшиви SMS-и, за да крадат лични данни и дебитни карти

Нов тип измама в интернет - хакери изпращат фалшиви имейли и SMS-и в опит да източат лични данни или информация за кредитни или дебитни карти. В рамките на последните две седмици множество

Борисов №1, Фандъкова №2 в 25-и МИР в София, Георги Георгиев сменя Румен Христов като водач на 23-и

Георги Георгиев заменя Румен Христов в 23-и МИР, ще е трети в Пловдив Бившият кмет на София Йорданка Фандъкова ще е втора след Бойко Борисов в столичния 25-и МИР

Кой ще е следващият Патриарх на българската православна църква?

За втори път в най-новата ни църковна история ще посрещнем Великден без православен глава. Това се е случило и след кончината на патриарх Кирил. Богослуженията за празника ще отслужва

>