Измамите на Харварда стигнаха и до пловдивската фондация "Рома", завлякъл я с 8000 лв.

30.05.2023 21:41 Никола Михайлов
Охраната извежда Сергей Харварда от съдебната зала.
Измаменият Асен Карагьозов.

Дадоха му 2 г.затвор, но ще лежи 1 г. и 4 месеца 

30-годишният Сергей Димитров, познат с прякора Харварда, е завлякъл с 8000 лева председателя на пловдивската фондация "Рома" Асен Карагьозов. Серго обещал, че ще ангажира адвокат за регистрирането на търговско дружество и проектант, който да изготви проект за паркинг, като по този начин взел сумата от 46-годишния на 3 пъти. 

Срещу Харварда има и друго обвинение -  че е измамил хора от Пловдив, Асеновград, Розино и Брестовица със стотици хиляди левове.

"Фактическата обстановка е доказана, няма и спорове по нея. Моля да признаете подсъдимия за виновен и да му наложите наказание лишаване от свобода от 2 г. след редукцията, което да изтърпи ефективно", каза прокурор Евгени Емилев. Пред съдия Васил Тасев той представи и обвинителния акт по другото дело на Харварда. 

Защитата на Димитров не опита да обори тезата на прокурора. Той искаше да признае вината си и делото да протече по съкратената процедура, но нямаше адвокат и процесът се забави с 40 минути, за да му бъде назначен служебен защитник. "Предложеното наказание съответства на извършеното от подзащитния ми", заяви адвокат Иванка Шенчева.

Попитан от Тасев, подсъдимият не се разкая за измамата. "Не, не съжалявам за стореното, както нямам претенции и за гражданския му иск", каза в последните си думи Харварда.

След съвещание съдебният състав даде на Сергей Димитров 2 години, но преди редукцията от 1/3 заради самопризнанието. Той ще трябва да излежи година и 4 месеца при първоначален общ режим. Съдия Васил Тасев уважи и гражданския иск на Асен Карагьозов за 8000 лв., които Харварда измъкнал от него. 

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред окръжните магистрати.

"Не съм доволен от присъдата, трябваше да бъде по-тежка. Такива хора, като него, не трябва да излизат от пандиза. Той дори няма съвест за това, което е направил", коментира пред "24 часа" Асен Карагьозов. Председателят на фондация "Рома" посочи, че не е решил дали ще протестира срещу присъдата на Харварда, тъй като се надява измамникът да получи още няколко години по другите си обвинения и така наказанието му да стане по-тежко. "Той ми урони името, затова го съдих, не толкова за осемте хиляди", заяви Карагьозов.

46-годишният мъж се запознал със Сергей Харварда по време на ковид пандемията. "Бяхме събрали с няколко приятели пари и купихме хранителни продукти, които да раздадем на бедни семейства и вдовици, понеже знаехме, че няма да се справят. Димитров видя поста ми във фейсбук и се свърза с мен, за да ме пита дали може да помогнем и на няколко семейства от Асеновград", разказа Асен Карагьозов. Сергей дошъл при него с ходжа и взел няколко торби с продукти. 

При запознанството им измамникът се представил за експерт от ГЕРБ. "Показа ми и депутатска карта, която после разбрах, че е фалшива", спомня си Карагьозов. В крайна сметка не се стигнало до построяването на паркинг.

Други от От Пловдив

Йордан Иванов подгласник на Асен Василев в Пловдив, Манол Пейков - четвърти

Умуват дали трети да е проф. Христо Даскалов, или Стою Стоев В ПП-ДБ се надяват на трима депутати от града, преди година спечелиха 4 места Народният представител от ДСБ Йордан Иванов е втори в

И кметът Костадин Димитров с номинация за депутат, само водачът е ясен - Борисов

Втората и третата позиция вероятно ще се поделя между Радомир Чолаков и Десислава Трифонова Ако номинациите на местните структури на ГЕРБ в Пловдив бъдат уважени

Пловдивските социалисти: Борбата за трудовите права далеч не е приключила

Декларация за празника 1 май Уважаеми работници и служители, собственици на малки и средни предприятия, В деня, когато отбелязваме международния Ден на труда

Почина големият пловдивски писател Здравко Попов

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата Пешка Манева

Прекрасен детски празник се проведе в район „Южен" (Снимки)

В навечерието на големия християнски празник Възкресение Христово деца от всички детски градини в район „Южен" се включиха в инициативата „Заедно да украсим дърво"

>