Лазар Лазаров: Вдигането на минималната заплата сега нарушава закона

30.05.2023 11:59 Цветелина Стефанова
Вицепремиерът Лазар Лазаров и зам.финансовата министърка Людмила Петкова разговарят преди тристранката.

От 1 юли минималната заплата да бъде между 850 и 890 лв. Това предвижда законопроекта за промени в Кодекса на труда на БСП, който бе разгледан на тристранка. Социалистите не присъстваха, за да представят проекта си. Очаквано бизнесът бе против това решение, а синдикатите ”за”. 

Тази дискусия я водихме преди по-малко от два месеца. Позицията на служебното правителство е последователна и се въздържаме от подкрепа на това предложение не само заради натиска върху публичните финанси, а и защото няма финансова обосновка, а и според действащите разпоредби законопроектът е недопустим, каза служебният вицепремиер Лазар Лазаров. 

На 1 февруари - ден преди да се разпусне, 48-ото НС реши минималната работна заплата да бъде 50% от средната брутна за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата. Според решението на депутатите новата формула ще влезе в сила от 1 януари 2024 г. Точният размер на минималната заплата трябва да се определя до 1 септември на текущата година.  

Социалистите предлагат по изключение през тази година размерът на минималната заплата да бъде определен от правителството  до 31 май и да се прилага от 1 юли, като това ще я вдигне до около 850-890 лева. Сега тя е 780 лв. 

Бизнесът бе категорично против тези промени. Според Българската стопанска камара (БСК) противоречат на изискванията на европейската директива за адекватните минимални работни заплати, тъй като изключват социалните партньори от процедурата за избор и прилагане на критерии за определяне на равнището на МРЗ. Напълно елиминират всички останали национални критерии, които следва да се дефинират по смисъла на чл. 5 от Директивата, както и по смисъла на Конвенция 131 на МОТ.

БСК отново обясниха, че административното увеличаване на минималната заплата води до натиск на останалите възнаграждения и демотивира хората с ниска квалификация да се образоват. Ако работодателите не могат да си ги позволят, ще ги пренесат в цената на предлаганите от тях стоки и услуги.

В тяхното становище пише, че автоматичното увеличаване на минималната заплата на база на увеличението на средната работна заплата в дългосрочен план ще доведе до увеличаване на сивия сектор, доколкото се губи връзката с икономическите реалности и производителността на труда.

От КНСБ бяха категорични, че има всички предпоставки минималната заплата да се вдигне още сега. Според сметките им това ще струва между 175 и 200 млн. лв. до края на годината. според синдикатите така ще се намали натискът върху работодателите, защото увеличението сега ще е около 125 лева, а от 1 януари би минало 200 лева. 

От КТ “Подкрепа” предлагат минималната заплата да се определя до 1 септември, като периодът за определянето ѝ да е шест месеца-първите две тримесечия на текущата година. 

Други от От страната и света

Малките звезди извън (транс)мъжа, (транс)жената и джендъра

Повечето небинарни страдат от психичния синдром "полова дисфория" - душевно страдание от несъответствие между биологичния пол и джендъра Често той започва в детството

Сашко от Перник е имал смарт часовник с GPS, но го е свалил, след като е изчезнал

Сашко от Перник е имал смарт часовник с GPS, но го е свалил, след като се е отскубнал от ръката на баща си, казаха хора, участвали в издирването му.  Сашко е добре, каза пред NOVA баща му Александър

В 1300 страници Венцеслав Караджов пише защо не е екзекуторът на родителите си, но съседка, СРС-та и патроните го заковават след 8 г. дела

Като бивш полицай добре е знаел как да заличи следите, заключава ВКС Оръжието, с което са застреляни Божура и Цветан, не е открито и досега “Роден син не може да убие с такава жестокост майка си и

Президентката на Северна Македония е потомка на род на български генерали

Новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска встъпи в длъжност. Тя е родена в Охрид и споделя, че в детството си, си е играла с български деца

Сашко от Перник изчезна за втори път

Сашко от Перник изчезна отново, но го намериха само час по-късно. В 17,45 ч е получен сигнал от баща му Александър Цветанов, че при разходка в гората между БЧК Лозен и Лозенски манастир

>