ПП вече в ледена епоха - с Радев, с ГЕРБ, с прокуратурата (Обзор)

29.05.2023 22:12
Президентът Румен Радев връчи втория мандат на акад. Николай Денков от ПП-ДБ
Мария Габриел СНИМКА: Николай Литов

Ледената епоха, в която навлезе “Продължаваме промяната” с всички - след ГЕРБ и с президента и с прокуратурата, обърна погледите към третата папка още в деня, в който президентът връчи втората.

Румен Радев я подаде в ръцете на акад. Денков с видимо нежелание и с безпрецедентна препоръка “да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му”, защото вече “е дискредитиран”. (Виж по-долу в текста.)

Минути по-късно последва съобщение от Софийската градска прокуратура, че

на ДАНС е възложена проверка “заради евентуални престъпления против републиката”

заради записа от заседанието на ПП, пуснат от Радостин Василев. Тя е по сигнал от “Възраждане” и ВМРО, в който се твърди, че са извършени престъпления по членове 103 и 105 от Наказателния кодекс, като вторият член е за шпионаж.

Което се превърна и в кулминацията на лавинообразно нарастващия ефект от думите, изречени от лидерите на “Промяната” в онази неделна нощ преди седмица. Заради тях в събота ГЕРБ обяви замразяване на преговорите за кабинет “Денков - Габриел”.

Така подадената с леден тон от Румен Радев папка на академика всъщност препрати не към втория, а направо към третия мандат.

Ако събитията от последните дни притесняват останалите парламентарни сили и решат да не участват в опита за кабинет през мандата на ПП-ДБ, да пробват с третия мандат, призова и самият Николай Денков на излизане от президентството в понеделник.

Само

ден продължи надеждата за размразяване на преговорите с ГЕРБ

за ротационния кабинет. Мария Габриел ги стопира, след като всички научиха освен как в “Промяната” говорят за нея и за Бойко Борисов, и че имат намерение за чистка на чиновници, независимо дали законно, или не. Но тя и Денков влезли в контакт още в неделя и надеждите се върнали.

До понеделник обаче, когато високопоставен източник от ГЕРБ описа като “ледена епоха” ситуацията пред “24 часа”.

Самият акад. Денков, призна, че с бившата еврокомисарката в понеделник не са се чули.

Според източника ни

повторното, вече дълбоко смразяване е заради нов гаф на “Промяната” с чуждестранни посланици

Няколко от тях, които дискретно сондирали накъде върви политическата криза у нас след скандала със записа, били успокоени от ПП, че размразяването е настъпило и правителство Денков/Габриел ще има.

На дипломатите дори било обяснено, че Мария Габриел ще отиде заедно с Николай Денков при президента, за да получат съвместно мандата за съставяне на правителство.

Дипломатите обаче решили да проверят информацията и през ГЕРБ. И “информацията” как всичко било наред и двамата кандидат-премиери отиват заедно при Радев взривила партията на Бойко Борисов.

Допълнително е допринесло интервюто на съпредседателя на ПП Асен Василев пред Нова тв в неделната вечер. Докато по същото време в друг национален ефир - на bTV, Николай Денков опитваше да успокои обстановката, Василев настоя, че стои зад всяка своя дума от записа и че редовен кабинет ще изчисти администрацията и специалните служби.

Отстъпки, за да се размразят преговорите, не трябва да има, настоя Василев. И така отряза исканията от страна на ГЕРБ (за което призовават и партньорите на “Промяната” от ДБ) - политиците в списъка за министри да бъдат заменени с експерти.

Така очаквано в понеделник Денков влезе на “Дондуков” 2 придружен само от лица на ПП-ДБ. Номинацията му за премиер бе представена на президента от съпредседателя на групата Атанас Атанасов.

След като изрази личното си уважение към акад. Денков и пълно разбиране за деликатността на ситуацията му, Радев остро атакува “Промяната”:

Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. И тук искам да заявя, че точно заради това от моя страна

не е целесъобразно да ви връча мандат след изтеклите записи

и да поверя съдбините на България в ръцете на вашите лидери след изтеклите записи и публичните самопризнания. Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез овладяване на МВР и дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България.

Но аз съм призван да браня конституцията и по силата ѝ съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие към политическата система и на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и на съхраняване на имиджа на България пред нашите европейски партньори ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от този мандат, който според мен вече е дискредитиран.

България има нужда от стабилно правителство и от стабилен парламент, отвърна му обаче Денков. Обясни на Радев, че ще се водят преговори с другите парламентарни сили. Напомни, че държи на думата си и е свикнал да му е трудно.

Пред държавния глава Денков не реагира на безпрецедентно острите му думи, но на излизане от президентството коментира на свой ред с леден тон: Не мисля, че конституцията предполага друг да дава съвети на Народното събрание дали да избере правителство, или не.

Преди 2 години - през 2021 г., бе сменено ръководството на службите. Това бе представено като нормална парламентарна процедура

Приемам спокойно тези съвети, добави академикът по повод острата реакция на Радев за евентуални рокади по върховете на службите.

Няма държавна измяна, това са интерпретации, които нямат нищо общо с истината, настоя Денков.

А на въпрос дали са във война с президента, Атанас Атанасов каза: Няма да се стреляме. Може би за този дълъг период от време, в който парламентарната република буксува и се управлява от служебна власт,

властта му се услади. Но съгласно чл. 1 от конституцията България е парламентарна република

и ние ще се борим за това да има редовна власт, излъчена от парламента.

Атанасов не можел да разбере защо се говори за национално предателство, след като “съгласно българското законодателство, преди да бъде назначен който и да било, особено за българските служби, е трябвало да бъде проучен за надеждност, включително и към нашите партньори от НАТО”. Ако партньорите нямат доверие в едно лице на висша длъжност в службите, то няма да получава надеждна информация по каналите на съюзническите работи, това е нормална законова процедура, оправда генералът думите на Асен Василев, че шефовете ще са “съгласувани с посолствата”. Самият съпредседател на ПП по-късно добави, че подобен процес в службите ще гарантира те наистина да са на България, “а не да служат на интересите на един или няколко човека”.

По-късно Василев пусна пост във фейсбук: След днешното връчване на мандата от президента мисля, че стана ясно какъв е залогът. Диктатура или парламентарна република. Изборът (за)сега е в ръцете на парламента.

Лидерката на БСП също се включи с коментар по отношение на президента - че той не можел да бъде морален съдник. Вие създадохте проблемите в държавата и няма как да сте част от тяхното решаване, написа Корнелия Нинова във фейсбук.

Атакува Радев и че “удобно пропуска онази част от записите, които го касаят пряко” - че ПП и г-н Радев са правили “ала-бала схема за изборите”, че цялата държавна машина е работила за тях и че ако народът бъде оставен да гласува свободно, те ще имат между 7 и 10%”. Не пропусна да напомни и че Кирил Петков станал министър “в нарушение на конституцията с протекцията и амнистията от президента”.

Николай Денков най-добре да връща тоя мандат празен

Трябва да се върви към трети мандат или към нови избори, обяви също във фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов. И определи връчването на втория мандат като “най-унизителното в новата история на България”.

Други от От страната и света

С чудотворната икона на Св. Георги Лечител се сдоби софийският храм "Св. Петка", дар е от жена, преборила рак

Икона на Свети Великомъченик Георги (Ксенофонтски) - Лечител, точно умалено копие на оригинала, който е атонския манастир "Ксенофонт", вече може да се види от 6 май (Гергьовден) в столичния храм "Св

Главчев се качи на Черни връх навръх Великден

Служебният премиер Димитър Главчев отиде на Черни връх на Възкресение Христово. Това стана ясно от публикация във фейсбук профила му. Министър-председателят изглежда обича да прекарва почивните дни

Великденски задръствания на прибиране от Гърция и на границата с Румъния

Задръстванията за прибирането от Гърция от Великденските празници вече започнаха. Много натоварено е и движението на границата с Румъния, но за излизане от България

Георги Милков: От Елеонската планина трябва да погледнеш Йерусалим, за да си дадеш сметка за свещената му мощ

„Това място, освен че е малко, е много символно и има притегателна мощ за всеки, който е там. От тук трябва да погледнеш Йерусалим, за да си дадеш сметка за неговата свещена мощ и какъв град е това

Ст. комисар Димитър Машов за пияния експерт: ОДМВР - Велико Търново осъжда подобно поведение

"Ръководството на Областната дирекция остро осъжда подобно поведение. Такива случаи няма да бъдат толерирани. Това се казва в позиция на директора на търновската полиция старши комисар Димитър Машов

>