Природозащитници протестират с арт инсталация от пластмаса в Париж (Снимки)

29.05.2023 21:22
Автор на творбата е канадецът Бенджамин фон Вонг СНИМКИ: Ройтерс
Петметровата инсталация на брега на р. Сена показва връзката между изкопаемите горива и замърсяването с пластмаса

Природозащитната организация "Грийнпийс" откри в Париж художествена инсталация под формата на машина, която бълва пластмасови бутилки пред кран за нефт преди началото на преговорите на ООН за ограничаване на пластмасовите отпадъци, предаде Ройтерс.

Автор на творбата е канадецът Бенджамин фон Вонг. Петметровата инсталация на брега на р. Сена показва връзката между изкопаемите горива и замърсяването с пластмаса, което може да се утрои през следващите четири десетилетия.

От 460 милиона тона пластмаса, произвеждана всяка година, сега се рециклират едва 9%. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви миналата година, че глобалните пластмасови отпадъци може да се утроят 2060 г. Според Програмата на ООН за околната среда страните могат да ги намалят с 80% до 2040 г., като използват съществуващите технологии и въведат големи промени в политиката си, предаде БТА. 

Преговорите в Париж ще продължат до петък.

Други от Новина в снимка

Гледките на 4-те сезона: Ботаническа градина в Балчик

Вера Младенова изпраща снимка от Ботаническа градина в Балчик. "Къдравите лалета ме впечатлиха много", ни пише тя. Кадърът е част от "Гледките на четирите сезона" – читателския фотоконкурс на в

Гледките на 4-те сезона: Южният парк в София

Мая Маринова изпраща красив кадър от Южния парк в София. Снимката й вече е на страниците на "24 часа" и така участва в новия ни читателски фотоконкурс "Гледките на четирите сезона"

Коя е тази обожавана легенда, казвала: "Учи се от малки и големи!"?

Коя е тази обожавана легенда, казвала: "Учи се от малки и големи!" ❓ ➡️Жокер: Бащата на Колин Фарел е разгромен от него в сблъсък. 📷Кадърът е от фотоархива на "24 часа"

Борис, кучето на кмета на Цалапица, стана световен шампион в Загреб

Ивайло Данаилов, кмет на пловдивското село Цалапица, е на седмото небе, тъй като кучето му Борис стана световен шампион. Първенството се проведе в Загреб и в него участваха 25 000 претенденти от 400

“Още хубави!” - Орлин Горанов и Иван Лечев заедно в казармата и не са мръднали

Орлин Горанов си припомни времето, прекарано в казармата, като пусна снимка в социалните мрежи. На нея той е с друга музикална звезда - Иван Лечев. “Сашо, моя милост и страхотният Иван Лечев

>