Денков отговори на президента: Не може да дава съвети на НС дали да състави кабинет

29.05.2023 17:18 Павлета Давидова
Акад. Николай Денков, Асен Василев и Атанас Атанасов на връчването на втория мандат в президентството

Няма държавна измяна, това са интерпретации, каза настоящият кандидат за премиер

Атанас Атанасов: Няма да се стреляме, България е парламентарна република, на може би Радев му се услади властта


След като получи папката за съставяне на правителство кандидатът за премиер акад. Николай Денков повтори същото, което каза и на президента Румен Радев: България има нужда от стабилно правителство. Той отново акцентира и на залежаващите с години закони. Това са проблеми, които могат да се решат само по един начин - с редовно правителство. "Не мисля, че конституцията предполага друг да дава съвети на Народното събрание дали да избере правителство, или не", контрира той видимото нежелание на Радев да му даде шанс да състави кабинет.

На въпрос дали заради изтеклите записи трябва да се мисли за връщане на празна папка, вместо на такава с министри, Денков заяви, че това е интерпретация, на която всеки имал право. "Преди 2 г., през 2021 г. бе сменено ръководство на службите. Това бе представено като нормална парламентарна процедура. Приемам спокойно тези съвети", добави още той по адрес на острата реакция на Радев за евентуалните рокади по върховете на службите.

Няма държавна измяна, това са интерпретации, които нямат нищо общо с истината, настоя Денков.

На въпрос във война ли са с президента, Атанас Атанасов каза: "Няма да се стреляме. Може би за този дълъг период от време, в който парламентарната република буксува и се управлява от служебна власт, може би властта му се услади. Съгласно чл. 1 от конституцията България е парламентарна република и ние ще се борим за това да има редовна власт, излъчена от парламента".

Денков подчертае не той е замрази преговорите с ГЕРБ. днес обаче не се е чувал с Мария Габриел, която до преди изтичането на записите бе готова да е част от споразумение за ротационно правителство между двете коалиции. Надявам се тези разговори да продължат, каза академикът. "За момента преговорите не са размразени. Те са ги замразили", добави той, давайки знак, че очаква сигнал от ГЕРБ продължават ли по предварителния план, от който той явно не се е отказал.

Ако събитията от последните дни притесняват останалите парламентарни сили и решат да не участват в опита за кабинет през мандата на ПП-ДБ, Денков ги призова да пробват с третия мандат..

Очаквайте подробности

Други от От страната и света

3D мапинг шоу на Конниците в събота, спектакъл и заря на Царевец в неделя

Цветни събития подгряват честването на Независимостта във Велико Търново.  На 21 септември от 21 часа е 3D мапинг спектакъла "Царевград Търнов", който изпълва с хиляди зрители наблюдателните площадки

Мотоциклетист катастрофира на магистрала "Хемус" край Нови пазар

Временна организация на движението се въвежда по автомагистрала "Хемус" на 349-ия км преди разклона за Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР - Шумен

1 загинал и 4 ранени при тежка катастрофа в Сливен

Тежка катастрофа между две леки коли е станала на изхода на Сливен в посока село Тополчене. Сигнал за произшествието е получен в полицията около 19.10 ч

Втора статуя загадка в Хераклея Синтика

Нови въпроси възникнаха пред археолозите, които работят на античния град Хераклея Синтика в м. Рупите край Петрич. Днес екипът, воден от проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ - БАН)

Николай Денков: ГЕРБ-СДС тупкат топката до последно и после ни обвиняват, че предлагаме в последния момент

ПП беше единствената партия, която успя да състави правителство в последните три години, въпреки че е много млада, коментира акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" в предаването "Панорама"

>