Дъждът се оказа малко, ограничават водата за пиене, напояване и производство на ток

29.05.2023 14:42 Албена Арабаджиева
Язовир "Доспат" се е пълнил три години.

Повече от половината язовири са с по-нисък приток от обичайния за сезона

Отпускат по-малко от заявеното от Бургас, Сливен, Търговище и Перник

Искат от ВиК дружествата да търсят алтернативни източници

 Може да недоволстваме от неспирните дъждове през целия май, но всъщност Европа се моли за вода. Учените предупреждават, че континентът върви към още едно тежко лято, след като миналото беше рекордно горещо и доведе до най-лошата суша от поне 500 години.

Климатичните промени не подминават и България. Управлението на водните ресурси мина в режим на суха година, става ясно от сайта на екоминистерството. Според публикувания график за управление на язовирите за май повече от половината са с по-нисък приток от обичайния за това време на годината.

Заради това за тези с нисък обем

са редуцирани постъпилите заявки от

ползвателите на вода

Това важи за “Асеновец”, като за Сливен са отпуснати 1,2 вместо 1,4 млн. кубика вода за този месец. Градът получава по-малко вода и от “Камчия”, същото важи и за Бургас - 3,7 вместо 4,9 млн. кубика.

Общината в морския град е заявила и 1,1 млн. кубика от “Ясна поляна”, но получава 1 млн. Леко ограничение има и за Търговище и количествата от язовир “Тича”.

В съответствие с разрешения лимит е редуцирана и заявката на ВиК Перник от “Студена” - от 1,9 млн. на 1,7 млн. куб. метра.

Четирите язовира са с

необичайно ниско запълване

за това време на годината,

дължащо се на минимален приток, продължаващ през първите три месеца на годината, характерен за условия на много суха година с обезпеченост 95%, се посочва в месечния бюлетин на министерството.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ВиК операторите, които използват води от тези язовири, също са уведомени на проведена в МОСВ среща, че трябва да предприемат необходимите действия и да включат нови и да рехабилитират стари водоизточници за алтернативно снабдяване, както и за намаляване на загубите по мрежата, посочват от екоминистерството.

И предупреждават, че ако тенденцията се запази, МОСВ ще може единствено да осигури равномерно разпределение на оставащия ресурс в язовирите, но това

няма да гарантира

необходимата вода за хората

И “Напоителни системи” са уведомени, че заявените води за напояване също могат да бъдат редуцирани при малък приток на язовирите.

За май месец има някои сериозни ограничения - например от “Тополница” от поисканите 27,8 млн. кубика са разрешени 18,2 млн. Заявката от “Ястребино” също е удовлетворена едва наполовина. Поисканите 13 млн. кубика от “Жребчево” са сведени до 4,7 млн., тези от “Копринка” - от 12 млн. до 8,6 млн., а заявката от “Тича” е напълно отказана.

Ограничения има и при количествата за производство на електроенергия. От язовирите “Жребчево” и “Копринка” не е разрешено ползването на никаква вода, като е даден приоритет на напояването. С цел увеличаване на обема на язовир “Георги Трайков” и осигуряване на води за промишлеността също не са разрешени количества за производство на ток. Подобно е положението с “Горни дъбник” и “Тича” заради ниските им обеми.

МОСВ посочва още, че са поставени условия за минимални количества за поддържане в язовирите “Кърджали” - 267 млн. кубика, и “Студен кладенец” - 218 млн. кубични метра, с цел защита на дейностите за аквакултури. Проведени са и срещи с рибопроизводители и разписани условия в разрешителните за ползване.

Все пак

дъждовете през последните дни

са подобрили ситуацията

и към 26 май няма нито един от язовирите за питейно-битово водоснабдяване с полезен обем под половината от капацитета. На ръба от това ниво обаче са проблемните “Асеновец” и “Ясна поляна”, които са с обем съответно 56,7 и 56,4%. “Камчия” е пълен 82,75%, а “Тича” - 67,86%. Към края на април обаче обемите и на четирите са били с по няколко процента по-ниски.

Това важи и за всички останали язовири с изключение на “Среченска бара” и “Боровица”, които остават почти изцяло запълнени с над 99% наличен полезен обем. С над 90% са още “Христо Смирненски” и “Студена”. Най-много от началото на месеца се е повишило нивото на “Бели Искър” край София - от 55 до 61 на сто.

Други от От страната и света

Заплатата в IT сектора надхвърли 5000 лв., а на софиянци - 3000 (Обзор, графика)

Президентът ще получава с почти хиляда лева по-малко, намаляват възнагражденията и на депутати и министри Рекордно нарастване на средната работна заплата е факт от март в България и за първи път от

71-годишен поет простреля критично премиера на Словакия в корема пред тълпа (Обзор)

Светът осъди атентата, шокирал всички три седмици преди изборите за Европейски парламент Премиерът на Словакия Роберт Фицо бе прострелян животозастрашаващо в областта на стомаха и ръката секунди

Стрелялият по Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството (Видео)

Не съм съгласен с политиката на правителството. Медиите бяха ликвидирани, радиото и телевизията на Словакия бяха нападнати, функциите на медиите бяха премахнати

Френският посланик у нас отличи български учени с орден

Френският посланик в България Жозел Мейер отличи с "Ордена на академичната палма" двама български учени - проф. Кирил Ангелов и доц. Иван Стойнев. Професор Ангелов е декан на Факултета за френско

Вижте как ще се възстанови войнишкият мемориал до НДК

Столичната община е избрала идейния проект, по който да се възстанови Мемориалът на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк до НДК

>