Кирил Петков търси контакт с Урсула фон дер Лайен в Братислава след гафа със записите

29.05.2023 10:02
Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков в самолета на път за словашката столица Братислава. СНИМКА: "24 часа"

Опит да установи контакт с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, а не откриване на структура на "Продължаваме промяната" е причина за изненадващото пътуване на съпредседателя на партията Кирил Петков до Словакия.

В неделя сутрин Петков изненадващо отказа интервю пред Би Ти Ви, като оправданието бе непредвидено пътуване. Впоследствие репортер на "24 часа" го засече в самолета от София до Братислава, а обяснението бе, че ще открива структура на ПП в столицата на Словакия.

Истинската причина обаче е Петков да опита да се извини на живо на Урсула фон дер Лайен, след като и нейното име бе споменато в записите от националния съвет на "Продължаваме промяната", които бяха изнесени от Радостин Василев в петък. В записа се чува как Петков споделя за свой конфиденциален разговор с Урсула фон дер Лайен, в който тя му била обещала да се помисли за промяна в условията за приемане на България в еврозоната.

"Днес имах разговор с Урсула (фон дер Лайен), като ѝ зададох точно този въпрос: "Ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш". Тя вика: "За Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната - трябва да го измислите как да заобиколите правилата, в смисъл да влезете в рамките". И аз казах: "Може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна?" и тя вика: "Не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна". Изглеждаше, че за тях не е лоша идея", казва в записа Петков.

Разговор между Урсула фон дер Лайен и Кирил Петков е имало, потвърдиха от Европейската комисия, но отказаха подробности. Според дипломатически източници шефката на ЕК е приела остро замесването на името й във вътрешнополитически разправии в България и проявената недискретност.

Името на Кирил Петков изненадващо се е появило сред говорителите на форума GLOBESEC 2023, който се провежда в Братислава от 29 до 31 май, показва програмата на форума, публикувана онлайн. Основни говорители на тазгодишния форум за сигурност в столицата на Словакия пък са Урсула фон дер Лайен и президентът на Франция Еманюел Макрон.

Петков ще говори пред GLOBESEC във вторник следобяд като участието му е в дискусията за европейското бъдеще на Западните Балкани. В сряда сутрин пък е речта на Урсула фон дер Лайен. Като плановете на съпредседателя на ПП били да потърси неформален контакт с шефката на ЕК по време на форума, разясниха негови съпартийци.

Засега от ПП не са обявили и откриване на структура на партията в Братислава. Последната местна организация бе открита в неделя в Русе и за това има съобщение на сайта на "Промяната".

Други от От страната и света

Интензивен трафик по границите с Румъния, Сърбия и Турция

Интензивен е трафикът на част от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) за товарни автомобили на изход по границата с Румъния, Сърбия и Турция

10 тежки катастрофи за ден: Един загинал и 14 ранени

Един човек е загинал, а 14 са ранени при 10 тежки катастрофи през последното денонощие, съобщиха от МВР. В София са регистрирани 20 тежки пътнотранспортни произшествия, няма пострадали, уточнява БТА

Депутатите се събират на извънредно заседание във вторник заради пенсиите

Искането за него е заради съмнения сред някои политици, че пенсиите ще бъдат актуализирани с 10, а не с 11%  Депутатите се събират на извънредно заседание във вторник

23 пожара загасени за ден, няма пострадали

Общо 23 пожара са ликвидирани в страната през последното денонощие, няма пострадали хора, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението"

"Мост на Небесата" възпява божиите чудеса под звездите

На 7 и 8 юни фондация "Нашият дом е България" организира благотворителни концерти в подножието на уникалния природен феномен Фестивалът "Мост на Небесата" ще превърне за пети път природния феномен

>