Ако елитът иска кабинет сега - да остави Габриел и Денков да го сглобят. Сами. Без лидерите (Обзор)

28.05.2023 21:57
Мария Габриел и Николай Денков
Кирил Петков и Асен Василев бяха категорични, че трябва да има стабилно правителство.

Николай Денков и Мария Габриел могат да сглобят правителство от експерти, ако партиите, които стоят зад гърба им, направят крачка назад.

В това са убедени хора, които наблюдават контактите между номинираните за ротационни премиери. А в неделя съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев директно обяви, че оставят на тях двамата да се разберат дали все пак ще опитат да осъществят идеята за правителство, на която Денков и Габриел да се редуват като премиери. А Кирил Петков дори напусна България, уж непредвидено, а всъщност да открива структура на ПП в Братислава.

“Те двамата да продължат, когато могат”, каза Василев в интервю за Нова тв вечерта в неделя.

Академикът и бившата еврокомисарка говорят на един и същи език, двамата търсели компромисите, убедени са от двете страни на преговорите. И вече са подновили разговорите си.

Николай Денков и Мария Габриел са обсъждали на четири очи в парламента още в събота следващи ходове, след като ГЕРБ обяви “замразяване” на преговорите за правителство след изтичането на записите от 5-те часа скандали в ПП дали да има въобще такова правителство. Нов разговор е имало в неделя, за да успокоят емоциите, по израза на Николай Денков.

Академикът и бившата еврокомисарка имат изключително ограничено време, за да постигнат съгласие. В понеделник в 17 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство в ръцете на акад. Денков. Държавният глава е решил да прекрати бавенето, след като от ПП-ДБ директно го обвиниха, че протака, за да провали със скандали възможността за разбирателство с ГЕРБ.

Денков и Габриел обаче били под силния натиск на хардлайнери от двете политически сили.

Едните искат избори тутакси, другите - екип от политически фигури, трети настоявали са силен политически контрол върху конкурентите.

Делян Добрев от ГЕРБ провокира дори “Демократична България” да напуснат ПП и да се присъединят към дясно правителство на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Доста по-умерената Деница Сачева пък призова ПП за повече смиреност и експертен вариант на правителство. Появи се и предложението Мария Габриел да е първи премиер, а Денков да поеме поста след 9 месеца.

За експертност отново заговори и лидерът на ДБ Христо Иванов. След седмица мълчание той най-сетне обяви подкрепа за кабинет на ротация, но без политически лица. Това предполага изваждане на Асен Василев и Даниел Лорер от евентуален състав на правителство.

Трябва да разбираме, че няма опция България да отиде на предсрочни избори и няма опция да не продължим разговорите и да не стигнем до правителство. Поводи да се замразяват разговорите и да не сме доволни от състоянието на нещата има прекалено много, но връщане на масата на разговорите трябва да има. Няма опция това да не се случи и се надявам да се случи, категоричен бе Христо Иванов в интервю за БНР в неделя. Той призова акад. Николай Денков и Мария Габриел да продължат спешно разговорите, без постоянно да сменят формулата за кабинета. За него от самото начало не било ясно какво точно е желанието на ГЕРБ-СДС - за политически неутрален или за коалиционен кабинет.

Не е обсъждан вариант да се смени ротацията, има смисъл да се говори в посока повече експертност в бъдещето правителство. Може да деполитизираме част от този състав, който предложихме, каза от своя страна и Николай Денков. Трябвало обаче да е ясно кой ще носи политическата отговорност за лицата в кабинета, уточни академикът.

Размразяването трябва да почне от точката, до която стигнахме, заяви още Денков.

Разривът е дошъл заради неудовлетворените амбиции на Радостин Василев да стане министър на спорта, обяви още Денков.

Въпреки че остави възможността за постигане на разбирателство в ръцете на Денков и Габриел, Асен Василев пък бе скептичен по отношение на това дали ПП трябва да правят отстъпки към ГЕРБ.

Отстъпки само, за да се размразят преговорите, не трябва да има. Ако са, за да се направи нещо полезно за страната и те не пристъпват това, което сме обещали на нашите избиратели, това е в ръцете на академик Денков да говори. А цялата мелодрама е с цел да се извади някакво предимство в преговорния процес. Даже и един министър от ГЕРБ да се допусне в този кабинет - това е компромис, каза Василев в неделя вечерта. Като подчерта, че той не се отказва от идеята за чистка в специалните служби, за да не са под влиянието на президента Румен Радев.

България се нуждае от стабилно проевропейско правителство, което да работи за Шенген, за присъединяване към еврозоната и за истинска съдебна реформа, за да се противопостави на проруската намеса. Опитите да се използват неразрешени записи на частни политически срещи за провокиране на институционален хаос няма да успеят, бе коментарът пък на Кирил Петков. Той обаче реши да насърчи преговорите през туитър, след като сутринта в неделя изненадващо отказа интервю пред Би Ти Ви.

Тази седмица ПП-ДБ и ГЕРБ ще седнат заедно, за да говорят за бюджета и това се очаква да е лакмусът има ли шанс за опитите да правят нещо заедно. Служебният премиер Гълъб Донев вече обяви, че внасят удължаване на бюджет 2022 г., така ПП и ГЕРБ ще избегнат конфуза как да им се случи евентуалната помирителна среща.

Опитите за помирение обаче засега изглеждат колебливи. И това даде надежда на чакащите третия мандат БСП и ИТН да започнат и те да подреждат правителство. Въпреки уверенията на Бойко Борисов още от събота, че третият мандат няма никакъв шанс за успех.

Хиляди думи, които Петков и Василев трябваше да премълчат

Груба политическа грешка и пропилян шанс заради думи, които политически лидери не трябва да си позволяват да казват.

Така бившият премиер Иван Костов обобщи впечатлението от записа от Националния съвет на “Продължаваме промяната”. В който има хиляди думи, които засегнаха партньорите от ГЕРБ и ДБ и издадоха “странни” виждания как трябва да работи държавата.

Ето и извадка на най-грубите думи, които не трябваше да се казват:

За преговорите, нуждата от правителство и клюки за ГЕРБ:

Кирил Петков: Мария Габриел в нейния свят тя се чувства доста прецакана, защото си даде еврокомисарската позиция, без да стане премиер... Нейният мъж е трети в ЕНП и нейният кум е човекът, който е започнал цялата партия, и нейният свят е в Брюксел. В началото си мислехме, че е просто една калинка, а Бойко решава всичко... Има две неща, които са плюс - не може да я изхвърлят от автобуса по всяко време, защото е външният контакт на ГЕРБ. Не е била тук от много години и не е типичният ГЕРБ с корупционните схеми и възможности, които се асоциират с тях.

В ГЕРБ има доста вътрешно напрежение и завист... Мария Габриел се разплака почти, с влажни очи. Каза аз си тръгвам, това не мога да го направя. Борисов усетихме, че това му е тесла заради него си.

Николай Денков: След първата щета трябва да можем да си тръгнем с гръм и трясък, за да е ясно, че каквото сме могли, сме направили и не зависи от нас крайният резултат. Хубавото е, че аз съм го правил в някакъв малък вариант навремето, знам какво е, има си малко предварителна подготовка, медийна подготовка и накрая, ако има достатъчно добра изненада, всъщност се получава.

За “изпирането” на Бойко Борисов:

К. П.: Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения, защото ще е коалиционно, въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, а тя не е била в България, няма ресурсен ресор.

За чистките в службите и администрацията:

Асен Василев: Срокът за наш кабинет може да се бутне и до 12 месеца. Това ще ни позволи да изчистим службите, да изгоним кадрите на ГЕРБ и на президента от места и да свършим някаква работа с Шенген и еврозоната и плана за възстановяване, макар че последното ще е по-малка част...Чистката е говорена с всички, които искат да стават министри, че законно, незаконно - трябва да изгонят всички директори на дирекции, шефове на регионални структури и на агенции първите две седмици...

Местните избори ще ги правим с наше МВР. Това е най-добрата сделка с ГЕРБ...

К. П.: Службите Борисов също иска да ги вземе от президента. Как може да се измъкнем да не са негови - да кажем, че искаме външни консултанти да ни помогнат да структурираме. Тези външни консултанти да не са кой да е, ни дава шанс да изчистим руския актив, който е влязъл дълбоко. Там не сме сами, там сме и с външните партньори.

А. В.: По предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главния секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО, мисля, и военно, не знам дали ще опитваме. Това са наши хора, които са определени от посолството, даже имената са синхронизирани с посолствата.

Докато не отстранят Гешев като главен прокурор, не мисля, че Борисов иска да ходи на избори...

Областните управители са наши. Всичко е наше. Те не са поискали нищо, освен да ни прегърнат.

К. П.: Бойко иска да изчисти всички калинки на Радев.

Докога ще има кабинет:

А. В.: Моите очаквания са, че това правителство ще приключи на 12-ия месец, и то като Габриел си подаде оставката. Това правителство ще продължи до момента, до който Бойко се страхува от Гешев и от президента.

Вие какво си мислите, че те няма да плюят по нас всеки ден ли? Ние сме в съжителство тип съквартиранти, не трябва да го харесваш. Може да кажеш, че смърди, да му пратиш полиция, защото е шумен, все такива хубави неща. Не очаквам Делян да ми каже, че съм му най-добрият приятел.

За Урсула фон дер Лайен:

К. П.: Ако Габриел иска да се докаже като премиер, и ние ако искаме, шансът за Шенген да стане е доста висок. За еврозоната ще е по-сложно, защото инфлацията ще е извън нормата, но не е невъзможно. Днес имах разговор с Урсула, зададох ѝ точно този въпрос: “Ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш”. Тя вика: “за Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната - трябва да го измислите как да заобиколите правилата, смисъл да влезете в рамките”. И аз казах: “може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна?” и тя вика: “Не ме цитирай, ще се опитам да ти помогна”. Изглеждаше, че за тях не е лоша идея...

Имаше дъжд от всякакви лидери, които ни звъняха по телефоните. Включително и от на Г-7 в момента - и Урсула, и Шарл Мишел ми звъняха вчера и днеска.

За Румен Радев и Иван Гешев:

А. В.: Бойко ще пусне всякакви под автобуса, за да си спаси кожата. Бойко няма да защити един корумпиран… Не поради друго, а защото знае, че го гледат под лупа и отвън, и отвътре. И има едни прокурори, дето са му тръгнали по петите... Бойко знае, че и да няма главен прокурор, все ще има прокурор, който ще го разследва. Той хвърли ли едно правителство под автобуса и върне ли властта при Радев, вече никой няма да го пази. Гешев може да извади нещо срещу Бойко. Не знам колко юридически читаво ще е.

К. П. за Радев: Най-хитрото нещо е да му махнем службите, да му махнем правомощията и да го оставим там, където е. Ако го импийчнем, няма да има по-голяма далавера, защото ще си стартира сам политическия проект. Ще си стане кралицата на Англия за вечни времена.

Говорено е за службите, че ще бъдат сменени, ако сме в ротация.

А. В.: Даже имената са синхронизирани с посолства... Правителството няма да падне преди местните избори, Бойко не иска Радев да ги прави. При откриването на залата в Бургас кметът на ГЕРБ покани президента и не покани Бойко. Кметът на ГЕРБ покани президента, но не покани хората му и нито един човек от ГЕРБ, защото той ще е независим кандидат към Радев. Под едната ръка Радев е хванал Гешев, под другата - Копринков. С едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва. Това в момента се случва на абсолютно всички герберски кметове.

За имунитета на Бойко Борисов:

К. П.: Ако вдигнат обвинения на Борисов. Не казвам, че това е наше предложение или решение, но Христо Иванов даде предложение и то е – казваме, че се прави комисия по имунитети, защото вероятно няма да е само на Борисов. Идеята е да се каже, че тази комисия работи, докато се смени конституционната реформа, и се ползват европейските стандарти за вдигане на имунитет. Това ни купува някакво време.

За ДПС и промените в конституцията:

Настимир Ананиев: Има ли договорка, че ще натикаме ДПС в ъгъла?

А. В.: Това няма да се случи, защото Христо, не заради ГЕРБ, а заради милите ни коалиционни партньори, които искат да правят…

Близо 4 ч и половина след началото на дискусията окончателното становище е гласувано с 22 “за”, 18 “против”, 9 “въздържал се”, като в условията е записана промяна в състава на ЦИК, Изборния кодекс и връщане на машинния вот.

К. П.: Колеги, имам една молба. Аз това “въздържал се” не знам какво е. Всеки да си вземе позиция. Честно, не знам дали мога да ви повлияя, не мога ли. Но в момента се чувствам, че управлявам автобус на детска градина. Всеки да си вземе позицията! Честно ви казвам, е*и му майката, не знам дали ми се кара автобуса. Дайте едно мъжко или женско мнение - да или не! В живота няма въздържал се.

Прегласуването завършва с 25 “за” и 24 “против” в полза на ротационния кабинет с ГЕРБ.

Други от От страната и света

От 14 май стартират безплатни скрининги на зъбите във всички ясли в община Русе

На 14 май за втора поредна година стартира общинската програма „Моите зъбки – здрави и бели" за превенция и профилактика на кариеса в ранно детство при деца от 1 до 3 години

Ремонтират Спешния център в Банско

Спешният център в Банско ще бъде ремонтиран и модернизиран. Това стана възможно след като Община Банско успя да се нареди между 47-те общини получили одобрение за финансиране по проект „Красива

Ще има доктор на плажа. Но няма да пристига с джет

Концесионер, който е представил до 31 март програма за лятото, няма да се глобява, ако не разполага с лекар на всеки 250 метра Новата наредба за спасителната дейност край водните басейни

ЕК: Без мита и квоти за украинския внос в ЕС още една година

Eвропейската комисия удължи с още една година замразяването на митата и квотите за украинския внос в ЕС, след като Съветът на ЕС и Европейският парламент вече гласуваха предложението

Приходите от петрол и газ в бюджета на Русия растат с почти 83%

През периода от януари до април тази година в бюджета на Русия са постъпили 4,2 трилиона рубли от продажбата на петрол и газ. Сумата е с 82,2 процента по-голяма, отколкото през същия период на 2023 г

>