1059 дни не стигнаха, за да се разбере имало ли е кюлчета в нощното шкафче на Борисов (Обзор)

28.05.2023 21:26
Една от снимките, за които се твърди, че са направени в спалнята на Борисов.
Иван Гешев
Борислав Сарафов
Христина Бобокова
Маги Бадер

Софийската градска прокуратура намери “най-подходящия” момент да прекрати разследването пет дни преди да започне войната в държавното обвинение

1059 дни - приблизително толкова продължи разследването за снимките на чекмеджето с кюлчета и пачки евро, за които се твърди, че са направени в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Заключението след три години е, че делото се прекратява, защото не са открити данни за престъпление.

Прокурорският акт е от 10 май. Пет дни преди главният прокурор Иван Гешев да скъса оставката си и двамата със заместника му Борислав Сарафов да влязат във война, каквато прокурорите не помнят.

В събота Гешев обясни пред “24 часа”, че не е знаел за прекратяването на делото.

“Няма законово задължение главният прокурор да бъде уведомяван”, подчерта той.

Сарафов също отрече да е знаел. В неделя той надгради изказването си: “Чекмеджегейт” е от категорията дела, както и “Барселонагейт”, които винаги са били под личния контрол на главния прокурор”.

Той определи прекратяването като “танц на Гешев с политиците”.

През тези три години с разследването на снимките освен нашата прокуратура се занимаваха комисията LIBE към Европейския парламент и антикорупционната комисия на българското Народно събрание. Направени бяха експертизи на снимките и видеото, пуснато година по-късно. БНБ проверява дали е имало такива банкноти като тези, които се виждат на фотосите. Съдебни поръчки бяха изпратени до Австрия, Германия, Франция и Испания. Разпитани бяха неизвестен брой хора, но вероятно над стотина, включително Борисов, който даде обяснения както в прокуратурата, така и в Националната полиция.

“Никога

не съм знаел

кой е

наблюдаващият

прокурор,

един ли са, двама ли, или петима, защото никой за нищо не ни е уведомявал. Само знам, че кюлчета няма.” Така отговори на въпроса кой е прекратил делото, адвокатът на Борисов - Менко Менков.

Всъщност през годините наблюдаващите прокурори са били екип от трима, но единственият “осветен” беше Боряна Бецова. Преди три години в интервю за “24 часа” тя съобщи, че около 180 души са имали достъп до спалнята на Борисов в периода 2017 - 2020 г. По-късно Бецова е командирована в апелативната прокуратура.

Освен нея по делото са работили Вихра Попхристова и Ивайло Петров. Попхристова е магистратът, снел обяснения от тогавашния шеф на НСО ген. Красимир Станчев. По-късно обаче тя се връща в Софийската районна прокуратура, откъдето била командирована. Според Антикорупционния фонд, който внимателно следи делото, останал е само Ивайло Петров. Пак от организацията твърдят, че именно от него Иван Гешев е поискал разрешение да разгласи подробности по делото при изслушването му пред комисията LIBE в Европарламента. Дали точно той го е прекратил, не се знае.

“Нямам съмнение в интегритета на наблюдаващия прокурор, изключвам възможността да е бил повлиян. Това не изключва възможността при проверката да се открият грешки”, каза Гешев.

Преписката е образувана на 16 юни 2020 г., а делото дни по-късно. Пуска ги първо сайтът “Афера” точно в разгара на протестите срещу третия кабинет на ГЕРБ.

На снимките

има шкафче,

пълно със златни

кюлчета и пачки

с евро

А върху шкафчето е заснет и пистолет. Тогавашният премиер първо заявява, че кадрите са режисирани. Постановката била “фантастична ченгеджийска операция”. По-късно бе разпространен клип от празната вила, а в едно от огледалата се виждаше, че снима жена с черна коса, която самият Борисов нарече Мата Хари. (За нея виж долу.)

Нова порция снимки от спалнята на Борисов бе разпратена до медиите 5 дни преди изборите през ноември 2021 г. Отново бе фотографиран спящият вече бивш премиер. Отделно пак имаше нощно шкафче, в чието чекмедже има пачки евро. Този път липсваха златните кюлчета, но пистолетът продължаваше да стои на шкафчето.

Първоначално прокурорите обясниха, че не могат да направят експертиза на банкнотите и кюлчетата. През декември 2021 г. Софийската градска прокуратура обяви, че няма данни за извършено престъпление, а снимките може да са нагласени. Прокурорите обявиха, че имената и времевите характеристики на кадрите са променени - пишело 2013 г., 2021 г., 2024 г., а експертизата сочи, че файловете са от септември 2017 г., януари и февруари 2019 г. Доказа се само, че снимките са заснети в дълъг период от време - близо година и половина. Държавното обвинение обяви, че “не може да се установи на кои дати са направени снимките, дали виждащите се в отвореното чекмедже банкноти са истински, какво е тяхното количество и общата им номинална стойност, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни, нито чия собственост са те”.

Наблюдаващите прокурори не успяха да установят и автора на снимките.

По-късно обаче се оказа, че разследването продължава, а на БНБ е възложена експертиза на банкнотите, които се виждат на снимките.

“От справката от БНБ е установено, че според серийните номера на банкнотите те би трябвало да са пуснати в обращение от централните банки на Австрия (една), на Франция (една), на Германия (две) и на Испания (една)”, твърди Антикорупционният фонд.

От Франция пристигнал отговор, че нямат такава банкнота, от Испания и Австрия не отговарят, а от Германия - че наистина били пуснати такива банкноти преди години, но не знаели нищо. Вероятно след като е получил тези писма поради липса на доказателства, прокурорът е решил да прекрати делото. Решението не е окончателно.

 

Българската Мата Хари - силует на жена с дълга коса, черна рокля и гривна

Експертизата не можа да установи коя е

Какво се знае за българската Мата Хари, мистичната жена, за която се твърди, че е правила снимки в спалнята на бившия премиер във временния му дом в “Бояна”.

В първите седмици след публикуването на фотосите през юни 2020 г. “заподозрени” бяха неговите доверени хора от ГЕРБ и служителите от НСО. Те обаче бързо излязоха от кръга на нарочените. За гардовете пък се оказа, че повече от 11 години едни и същи го пазят. Че може да е сниман от жена, намекна самият той през септември 2020 г. Първо обяви, че е “една прекрасна госпожа”. Два месеца по-късно в интервю за “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” я сравни с Мата Хари (холандската танцьорка, двойна шпионка по време на Първата световна война - б. р.). През лятото на 2021 г. се появи и видео от спалнята на Борисов. Тогава прокуратурата назначи експертиза, защото на него за части от секундата се забелязваше силует. Заключението беше, че е на жена с дълга коса, облечена в черна рокля без ръкави и с гривна на ръката.

Чий е той, не стана ясно. Неофициално се твърдеше, че става дума за съпругата на бизнесмена Пламен Бобоков - Христина.Подобна версия по някакъв начин кореспондираше със събития от този период - прокуратурата направи публични кореспонденции между Пламен Бобоков и съветника на държавния глава Пламен Узунов. Никой официално обаче не е посочвал Христина Бобокова като автор на снимките. Името ѝ се въртя в публичното пространство по същия начин, както и кадрите от временния дом на премиера - през жълти сайтове, с догадки, спекулации и анонимни твърдения. Самата тя отрече да има каквото и да било общо със снимките.

През май 2021 г. в парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ бизнесменът Светослав Илчовски обяви, че автор на снимките е известна плеймейтка. За разпит в прокуратурата бе привикана манекенката Маги Бадер, която отрече да има общо с историята. Каза, че никога не е виждала бившия премиер, а Борисов съжали пострадалото момиче.

През януари 2022 г., по времето, когато вътрешен министър беше Бойко Рашков, лидерът на ГЕРБ бе викан на разпит в националната полиция, е казал, че не знае коя е Мата Хари.

Други от От страната и света

Външно с предупреждение към българите в Грузия: Избягвайтедемонстрациите

Ситуационният център към Министерството на външните работи издаде две предупреждения за сънародниците ни зад граница. Заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси се препоръчва на

Главчев отиде в детската болница, купуват нов рентген и скенер за нея

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев", за да се запознае на място с неотложните нужди на болничното заведение

Униформени и цивилни от МВР ще пазят рекордните 2200 абитуриенти на Бургас

На 24 май цялата полиция ще е на крак Рекордните 2200 абитуриенти изпраща Бургас на празничния 24 май. В този ден цялата полиция ще е на крак, за да няма инциденти по баловете

БЧК и Община Пазарджик с благотворителна инициатива за Великден

Организацията на БЧК в Пазарджик съвместно с Община Пазарджик проведоха акция за масово боядисване на яйца. Благотворителната инициатива е заключителният етап от великденската кампания

Въвеждат временна организация на пътя Пещера- курорта „Св. Константин“ заради ремонт

Заради реконструкция на общинския път от град Пещера до летовище „Свети Константин" от 7 до 17 май ще бъде въведена временна организация на движението

>