Кметът инж. Добромир Добрев: Децата на Горна Оряховица са нашата кауза, работим да имат добри условия и да се развиват в родния край

29.05.2023 06:30 Дима Максимова
инж. Добромир Добрев, кмет на Горна Оряховица
Ремонтиран детски кът в обновената Градска градина на Горна Оряховица
Новият футболен терен отговаря на всички съвременни изисквания.

- Г-н Добрев, с откриването на обновения Летен театър успяхте да финализирате всички обекти от инвестиционната програма 2014-2020 г. С кои проекти се гордеете най-много?

- Гордеем се с всички изпълнени проекти. Всеки проект от инвестиционната програма на общината за програмен период 2014-2020 е гордост за всички, които са работили. Преди 8 г., когато подготвяхме програмата, много хора казваха, че е прекалено амбициозна, че няма да намерим финансиране за всички обекти. Ето, открихме и последният обект. Искам да благодаря на общинските служители, които не се огънаха и въпреки многото трудности, обвиненията, натиска, успяха да доведат до успешен край всичко, което сме планирали. Парковете, детските градини, училищата, които бяха реновирани, са една чудесна придобивка. Немалка част от обектите сме дофинансирали, но мисля, че сме се справили добре и нямаме финансови кредити, които да ощетяват дългосрочно бюджета на общината. Бяха проверявани абсолютно всички обекти, даже по-голямата част вече приключват и периода за 5-годишна устойчивост. Единствено проектът за Летния театър остава за верификация.

В момента се работи

по приоритетите за следващия програмен период

период и се надявам, че програмата ни ще бъде още по-амбициозна. Защото Горна Оряховица е кауза, децата са нашата кауза. Искаме да направим града ни такъв, че те да се гордеят с него. Искаме да им създадем условия да се развиват в родното си място.

- А кой обект беше най-тежък и защо?

- Летният театър бе обектът, с който имахме най-много проблеми и най-дълъг период за реализация. Наложи се препроектиране заради технически неточности. На старта на строителството инфлационните индекси в страната се увеличиха значително. Трудностите, които изпълнителят имаше, бяха доста. Има много съпътстващи неща, които се случиха извън основния проект, допълнителни разходи, които възникнаха в самия процес на работа. Наистина се оказа най-мащабният, но и най-проблемният.

- Как се отразиха трите кризи - след ковид, войната в Украйна и политическата криза, на финансовото състояние на общината?

- Финансовото състояние на общината е стабилно. Горна Оряховица е сред общините, които нямат кредитна задлъжнялост на този етап. Единственият проблем, който спира работата, е, че все още нямаме приет републикански бюджет. Това е проблем на всички институции. Надявам се до края на юни той да бъде приет, защото след юни има много казуси, които могат да затруднят работата на общината. Приключи срокът, финансиран по европейските проекти за кризисен център за жертви на насилие и за приют. Имаме решение на Агенцията за социално подпомагане, че стават делегирана държавна дейност, но няма бюджет. Отговорността се прехвърля на общината. Тези центрове трябва да функционират, но ние трябва да търсим немалко средства, ако не се приеме бюджет.

- Завършвате третия си мандат като кмет на Горна Оряховица. Смятате ли, че сте допуснали грешки? Кои проблеми останаха неразрешени?

- Както казват възрастните хора, само който не работи, той не греши. В хода на работата сме допускали грешки, но сме се стремили да бъдат минимални, за да може след това да бъдат отстранявани. Основният проблем, който остава нерешен, е борбата с бездомните кучета. Искрено се стремим да го разрешим, но чисто институционално

пътят, който трябва да извървим за откриването на общински приют за животни, е много тежък

Реализирането на този проект зависи изцяло от бързата и адекватна работа на Министерството на земеделието. Напоследък в социалните мрежи чета постове, че благодарение на опозицията са ни прехвърлили парцела на бившия кучкарник на МВР. Общината със съдействието на МРРБ и други институции направи предложение до МС за прехвърляне на този имот, за това има и стенограма от заседанието.

Парцелът е извън регулация, със статут на земеделска земя. Идеята беше след прехвърляне да му сменим статута и в рамките на 6 месеца да го вкараме в регулация, за да започнем изграждане. Да заделим средства и да направим общинско предприятие, което да се грижи за приюта. Не знам по каква причина, но в самото решение на МС ни задължават този имот да го превърнем първо в горска територия. Едва след това можем да започнем процедура за прехвърляне в друг вид територия и проектиране, което ще отнеме минимум 2 г. Търсим варианти с различни екоорганизации - да вземат поне агресивните кучета, с които има проблеми. Другият основен проблем е инфраструктурата. Но за да поправим надземната част, трябва да се работи и по подземната инфраструктура. През предходната година направихме сериозни ремонти на улици, но не бе извършена подмяна на ВиК, и проблемните участъци веднага си проличаха. Трябва да се направи един по-мащабен проект за подмяна на водопроводи и канали с ВиК оператора, за да може общината да си влезе в ролята и всяка година да се заделят средства за обновяване на уличната мрежа.

- Какво предстои в новия програмен период?

- Политическата обстановка ще забави развитието и на общините, защото част от планираните дейности зависят от дългосрочните планове на държавата за развитие - проекти, инвестиции. Интегрираните планове на по-голямата част от общините са направени, но в момента усилията и експертният потенциал са насочени към плана за възстановяване и устойчивост. Там нещата са по-напред като схеми за кандидатстване и възможности за инвестиции. През новия програмен период акцентът ще е към другите населени места на общината, защото в предишните два проектите бяха основно за големия градски център. Ще търсим партньори за реализиране на проекти за ремонт на читалища в селата,

индустриални зони в някои от по-големите селища

Направили сме анкета как хората си представят визията на своето населено място. Тук основният приоритет е партньорството с НПО, с други общини и населени места. Те трябва да имат сходни проблеми и проекти, които искат да реализират.

- Какви проекти е предвидила общината по Плана за възстановяване и устойчивост?

- Община Горна Оряховица кандидатства с три проектни предложения за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост по процедура “Подкрепа

за устойчиво енергийно обновяване

на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт”. Проектите засягат енергийното обновяване на сградата на общината, на читалище “Напредък - 1869” и на спортната зала “Никола Петров”.

Енергоефективният ремонт на сградата на общинска администрация ще доведе до спестяване на средства, по-чиста околна среда и ще промени облика ѝ. От въвеждането ѝ в експлоатация през 80-те години на ХХ век досега са правени само текущи ремонти. Сградата е енергиен клас С. След реализиране на проекта се очаква да премине в клас А. Стойността на проектното предложение за енергийно обновяване възлиза на малко над 4 млн. лв. От тях 3,6 млн. лв. ще бъдат осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост. Малко над 230 хил. лв. ще е собственият ни принос. Близо 225 хил. лв. е финансовият принос на съсобственика в сградата.

Проектното предложение за енергийно обновяване на читалище “Напредък-1869” също ще доведе до икономии и подобряване на вида на сградата. Ще спомогне също и за по-активна читалищна дейност. Стойността е 2 581 870 лв. От тях 2,5 млн. лв. ще бъдат осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост, а малко над 81 хил. лв. ще бъде собственият принос на общината.

Обновяването на спортната зала “Никола Петров” също ще доведе до пестене на енергия и подобряване условията за тренировъчно-състезателна дейност на спортните клубове. Тук ремонтите възлизат на малко над 1,9 млн. лв. Кандидатствали сме и за младежки центрове, имаме подаден проект за образователна инфраструктура. Сега работим за енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради. Интересът е доста голям. Над 40 сдружения са подали документация до общината. В момента тя се обработва и се входира в МРРБ.

- Какво се случва с подмяната на старите цапащи печки с нови отоплителни уреди по проекта за по-чист въздух? Ще успеете ли да го приключите в оставащия кратък срок при тези обжалвания?

- Никой не може да каже. На първа инстанция в КЗК всички обжалвания са решени в полза на общината. Естествено, обжалва се отново. Сега очакваме и разглеждане във ВАС. За мен основната цел е да бавят общината и да не се случат нещата. Дано бързо се случат, за да може да спазим сроковете.

Започнахме с доставка на климатиците, те бяха 5 позиции. По 2 има обжалвания, но едната е за най-масовите климатици - 12000 BTU (3.4 kW). Но подмяната на старите уреди понякога е свързана с останалите процеси, защото в едно жилище освен 9-ка има и 12-ка и това до някаква степен също е забавяне. Надявам се до края на годината да приключим успешно този проект. Знаехме, че е доста рисков заради късното включване на Горна Оряховица в него след съдебни дела. Времето, което ни беше дадено, бе два пъти по-малко от на останалите общини. 1500 домакинства зависят от изпълнението на проекта. Сключеният договор е за над 8 млн. лв. По новия договор имаме 19 млн. лв. отново по същата програма за атмосферния въздух. Може би от юни ще стартираме изпълнение, а тя ще е за цялата община, не само за град Горна Оряховица. Срокът да подадем апликационната форма е до октомври.

- Има ли интерес от нови инвеститори към града? Излезе ли местният бизнес от стагнацията?

- Политическата обстановка в страната отдръпна потенциалните инвеститори и забави инвестиционните процеси, които преди ковид кризата и войната течаха със сериозни темпове. Ние използваме този период, за да предложим на бизнеса място и инфраструктура, където максимално да бъде облекчен. Миналата година създадохме търговско дружество “Индустриален парк - Ряховец”, което е 100 % общинско. Подготвихме документи за терен, който е над 300 дка, и го подадохме в Министерството на икономиката за лицензиране на индустриален парк. Надявам се в най-кратки срокове това да се случи. По ПВУ ще кандидатстваме за инфраструктурата.

Ако не се случат инвестициите, които сме заложили за развитието на този индустриален парк, ще кандидатстваме и по новия програмен период, където също има заложени такива средства. Имам предвид

северния обходен път, който да свързва новите промишлени зони с магистрала “Хемус”

след изграждането ѝ и преминаването на територията на общината, както и довеждаща инфраструктура - канал, вода, ток, на територията на запустелите казарми. Когато имаме и лиценз, ще имаме

по-голяма свобода за привличането на инвеститор

Това е много сериозен обект, който иска доста време. Гледаме и в перспектива за други такива големи парцели в същия район. Тези 300 дка ще са крайно малко за един по-сериозен инвеститор, а когато се развие индустриалната зона, ще дойдат и други.

200 млади локомотивци ритат на нов тренировъчен терен за над 1,3 млн. лв.

Последните 10 г. общината инвестира крупни средства в спортна и образователна инфраструктура. Успехите на нашите спортни таланти, развитието на спортните школи, интересът на децата да тренират - всеки в дисциплината и спорта, който желае, ни мотират да надграждаме, разказва кметът Добромир Добрев.

Тази година завършихме ново спортно игрище с изкуствена трева с мащабите на стадион - 6500 кв. м. Там вече тренират 200 млади футболисти на “Локомотив”. Новият терен е съобразен със съвременните нормативни и строително-технически възможности. Реалното игрално поле е с размери 64 м и 92 м. Зад вратите има разстояние от 4 м, а от тъчлиниите - 2 м. Обектът се осветява от осем полигонални стълба, на които са монтирани прожектори. Модерна дренажна система осигурява по-бързо отводняване. Стойността на договора е 1 344 000 лв. - с проектиране, авторски надзор и строително-монтажни работи.

Започнахме реконструкция на залата по акробатика. Ремонтът се финансира с близо 2 млн. лв. от Министерството на спорта. Още през 2016 г. направихме проект за реконструкция на залата и оттогава търсим финансиране. Щастлив съм, че министър Весела Лечева стана наш партньор в тези усилия. Това е емблематична сграда не само за горнооряховския спорт, но и за акробатиката в България. Тук са се създавали шампиони, които са прославяли града и страната на европейски и световни първенства. Надявам се в края на годината този спортен клуб да се сдобие с реновирана зала и да продължи традицията да се радваме на нови шампиони.

Други от Интервюта

Роланд Харингс: След инвестицията от 400 млн. евро заводът ни в България ще е от ключово значение

Преди година и половина открихме първия фотоволтаичен парк и заради добрите резултати и стратегията ни за нулеви емисии решихме да увеличим зелената енергия с още 3 соларни парка

Любослав Костов: Осигуровките на богатите да се вдигат поетапно и да падне таванът

Социалното министерство абдикира за минималната заплата и ни остави да се оправяме сами с бизнеса, каза главният икономист на КНСБ Целта ни е минималната заплата да бъде равна на “заплатата

Сергей Станишев: Аз съм политически човек, но как ще продължа, зависи дали хората искат различна политика - на перспектива и консенсус за България

Първи се обявих против ръководството за подмяна на лявата, европейска и прогресивна идентичност на БСП с консервативното ляво, казва бившият президент на ПЕС и екслидер на социалистите Бих посъветвал

Стефан Янев: Когато казвахме, че коалиция не е мръсна дума при ясни правила и отговорности, бяхме “безлични” и “наивни”. Вече много разбраха, че решения без диалог няма

Да спрем да произвеждаме само скандали и да поведем важния разговор: какъв живот искаме в България след 10 или 50 г.? Разговор, в който да надделяват нормалността и разумът, коментира Стефан Янев

Евтим Милошев: Фалшивите новини, че Черно море не е чисто, това лято няма да минат - много хотели наемат лаборатории и актуалните данни ще са на сайтовете им

Знам как трябва да се рекламира туризмът ни - това е вкусът на уникалното ястие, емоцията от преживяното, казва служебният министър на туризма  - Господин Милошев

>