Войната е мир. Ротацията е статукво

27.05.2023 14:43 Румина Димитрова
Мария Габриел и Николай Денков ще бъдат премиери на ротация в бъдещия кабинет.

На мъжка дума държавата се подели между двете големи, които не си вярват

Оруел ще се окаже прав, че войната е мир. Защото под знака на “война” между ПП-ДБ и ГЕРБ редовно правителство най-сетне ще има. И то между тях, и то с ротационен премиер.

А разбирателството се случва на фона на такова продуциране на дългосвирещи плочи, че няма как да не заподозрем, че комунистическият “Балкантон” е жив. Както са живи и комунистическите служби.

Кирил Петков каза: “Този формат е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ. Коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имахме доверие, но ние, както казах и преди, си нямаме”. Е, как така? Хората вече дори брак сключват с предварително споразумение, в което има клауза за това кой ще вземе кучето, именно защото си нямат доверие. А двете най-големи партии си разделиха цяла държава, но без подпис и без документ, разчитайки на мъжка дума, защото си нямат доверие?!

В конституцията ни наистина не е уредено да има такъв формат, но щом те имат джентълменска договорка... Или по-скоро е балканска - първо единият е шеф, после заместникът му става шеф и така се въртят, докато не се скарат.

Интересно е и решението съставът на кабинета да остава същият при смяната на министър-председателя, освен ако двете партии не се договорят за промени. Не е ли по-логично да се сменя и съставът? Защото какъв по-добър контрол от това да се страхуваш, че след 9 месеца някой друг ще бръкне в шкафа с документи.

В крайна сметка от това идват и всички скандали в държавата с встъпването на ново правителство. Първенци сме по прехвърляне на топката за отговорност, за да не се случи нищо. Сега вече го и официализирахме.

Или да повторим Оруел. Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила. Ротацията е статукво.

Други от Лични

Православни и католици се бият на Гроба Господен, а мюсюлманите се подсмихват отстрани

Преди много години проучвах една древна ръкописна книга от библиотеката на Православната патриаршия в Йерусалим. Вниманието ми бе привлечено от бележка на славянски език

Ако Априлското въстание беше избухнало днес...

Ако Априлското въстание беше избухнало днес, щяхме да видим коментари като: 1. Ужас, ще скочи инфлацията и ще се повиши цената на хляба. 2. Ох, сега ще се затруднят пътуванията. 3

ГЕРБ - 70, ПП-ДБ - 50, ДПС и "Възраждане" по 40 и БСП - 20 депутати

"Изненадата ще е "Солидарна България", прогнозира географът ГЕРБ ще има 70 депутати, ПП-ДБ ще е с 50, ДПС и "Възраждане" с по 40, БСП – 20 и остатъкът до 240 ще го поеме "Солидарна България"

Предложението забрана на рекламата на хазарт в онлайн медии е целенасочен удар в предизборна ситуация

Пълна забрана на рекламата на хазарт в онлайн медии, радио и телевизия - това предлагат от ГЕРБ и ДПС и във вторник предстои гласуване на второ четене. Звучи прекалено хубаво, за да е истина

Отварят широко вратите за кабинет на националното спасение

Тоталното изопачаване на фактите - от двете страни и с често припяване от третата, дето е била в брачното ложе Главчев може да стане най-дълго управлявалият премиер за последните 4 години Тази

>