Денков сменя 5+1 министри, ДБ одобряват, но сдържано и без свои (Обзор)

25.05.2023 22:00 Павлета Давидова
Николай Денков и Мария Габриел
Кирил Вътев
РАДОСТИН ВАСИЛЕВ
Кирил Петков СНИМКА: Румяна Тонева

Босът на “Тандем” Кирил Вътев ще поеме земеделското министерство вместо бившия шеф на БАБХ Христо Даскалов

В последния момент номинираният за премиер акад. Николай Денков е решил да направи 5+1 промени в кабинета, който ще предложи като втори мандатоносител от името на “Продължаваме промяната - Демократична България”.

Първата предизвестена рокада е с бившата зам.-министърка на външните работи от кабинета “Петков” Ирена Димитрова. Тя няма да е външен министър, защото договорката за ротация с Мария Габриел включва и участието в кабинета начело на МВнР.

Очаква се обаче промени за други 5 кресла. Андрей Янкулов, който в първия списък на Денков бе посочен за МВР, сам се отказал да става вътрешен министър. До късно тази вечер, когато отново се събраха органите на партиите от коалицията ПП-ДБ за окончателно гласуване на концепцията за ротационен кабинет с ГЕРБ и персоналния му състав, още се търсеше титуляр.

Социалистът Иван Кръстев, скандализирал десните със снимките си във фейсбук от поход с руски и червени знамена, вече няма шанс за социалното министерство, както “24 часа” писа.

Изненадата се оказа отказът от номинацията на Христо Даскалов за земеделски министър. Той остава само депутат, тъй като първоначално поканеният за поста Кирил

Вътев е преосмислил първоначалния си отказ

Съсобственикът и управител на месопреработващата компания “Тандем-В” обаче веднага бе посрещнат на нож от новосформираната Българска аграрна камара, която заплаши с протести, ако бъде избран. От там се съмняват в експертизата му и че ще работи в интерес на българските земеделци.

Денков е размислил и за позициите на Юлиян Войнов в икономиката и Гергана Кабаиванова в туризма, разказаха вчера депутати.

До последно екипите на ПП въртяха совалки дали това да са окончателните имена. Кирил Петков пък обясни, че просто се правела оптимизация на екипа - някои сами се отказали, а част от “новите” са хора, които първоначално отказали, но сега приели тази отговорност.

Всичко това тече както на фона на напрежението в коалицията ПП-ДБ, която още има драма с приемането на договорката с Бойко Борисов, така и на недоволството в ГЕРБ, които също бяха меко казано изненадани от отказа от първия мандат в името на този на “врага”.

Пръв сигнал за вътрешните драми даде Радостин Василев (виж по-долу), а от “Боец” разпространиха, че

поне 5-има от “Промяната” няма да гласуват за кабинета “Денков/Габриел”.

Борисов пък опитал да тушира напрежението в партията, като говори за още няколко поста освен този на Габриел. Като Благородна Макева за МВР - тя бе кандидат за вътрешен министър и в проектокабинета на проф. Никола Габровски. Заговори се дори, че Даниел Митов бил вариант, но от “Промяната” са твърди, че няма да споделят кресла с ГЕРБ. Междувременно слух пак прати ген. Атанас Атанасов в МВР, но политиката на ДБ е да не участват в кабинета (виж по-долу). А по другите ресори се заговори за опит свързан с ГЕРБ експерт да поеме МРРБ. Там обаче си оставал Андрей Цеков от “Промяната”.

Че ГЕРБ са поискали още министерски кресла, призна и самият акад. Денков. “Имаме определени правила. Разбрали сме се, че този списък ще бъде излъчен от нас”, коментира той в парламента вчера. Преди да бъде финализиран съставът на кабинета, той трябва да мине през националните съвети на всички партии в коалицията, напомни номинираният за премиер. До редакционното приключване на броя те не бяха приключили. До последно беше ясно, че десните остават на позицията си да се избягват ярките политически фигури. Затова и ДБ не излъчи хора в първия списък на Денков.

И вчера партньорите от “Демократична България”

останаха по-скоро в ролята на наблюдатели

“Имаме решение, с което сме делегирали на акад. Денков да води разговори за съставяне на кабинет с втория мандат. Нашата препоръка и предпочитание бе за формат от изцяло експертен кабинет, но разбираме важността от едно правителство. Най-вероятно няма да участваме със свои политически представители, но ще дадем политическа подкрепа в парламента за него”, каза Христо Иванов. Уточни, че говори от името на партията си “Да, България”, а не на цялата коалиция ДБ. А окончателното си решение ще вземат, когато има финален списък за кабинета. Неофициално от ДБ казват, че имената дотук “не са толкова лоши” и се очаква да минат без проблем през всички партии на коалицията.

Идеята на Денков е да отиде при президента не само за да вземе мандата, а да му връчи веднага папката с пълния проектосъстав на правителство. Вероятно Румен

Радев ще покани ПП-ДБ в понеделник

Това, че не насрочи връчването на мандата за петък, подхрани съмненията, че президентът чака да види докъде ще се развие скандалът с реденето на министри между влезлите в изненадваща схема първа и втора коалиция.

Наблюдателите са любопитни и за позицията на ДПС, от която зависи ще има ли конституционно мнозинство. ГЕРБ и ПП-ДБ събират 133 депутати, ДПС има 36. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ акцентира, че “засега” не са канени на разговори и само наблюдават докъде ще стигне процесът по съставяне на правителство. “Всеки ден нещо се мени, нещо се случва. Да не предпоставяме нещата, защото може да навредим на процесите”, добави той.

“Те говорят като за нещо, което ще се случи, но оставам с впечатлението, че това се изрича без нужната увереност”, коментира пък от името на ИТН Ивайло Вълчев. Корнелия Нинова пък бе категорична, че БСП ще остане опозиция на подготвяната “ротационна коалиция на омертата”.

Екшън със записи и в “Промяната”: Радостин Василев пуска флашки, според Петков службите минират кабинета

В месеца на “специалните” пресконференции и огласяването на различни записи участие в този жанр записва и бившият спортен министър Радостин Василев. Той шумно се разведе с партията на Слави Трифонов при разпада на четворната коалиция, отцепи 5-има негови депутати и стана водач на листа и съответно водеща фигура от “Промяната”. А утре се очаква Василев шумно да се разведе и с ПП.

Наел е залата на БТА и е обявил “специална пресконференция заедно с членове на управителния съвет на гражданско движение “Силна България” във връзка с коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ”. Гражданското сдружение е формацията, която Василев основа през август миналата година след напускането на ИТН.

Очакванията са на днешната си “специална пресконференция” той да извади запис, който да уязви колегите му от “Промяната” точно когато се обявява съставът на правителството на Николай Денков.

Снощи съпредседателят на ПП Кирил Петков даде нарочно изявление по темата:

Обявяваме информация за активно мероприятие срещу ПП и “Демократична България” и възможността за създаване на редовно правителство. Политици от коалицията са били записвани по време на работни срещи в НС и нашите офиси, по време на Изпълнителен, Национален съвет, срещи в Народното събрание. Записи както на хора от ПП, така и на хора от ДБ. Използвани са записващи устройства в нашите зали.

Петков разказа, че са включени и извадки от видео разговори и телефони.

“Тези действия са работа на службите и дълбоката държава с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство. Службите знаят, че ако се състави правителство, ще сменим техните ръководства. Но ще направим дълбоки реформи, които целят изкореняването на превзетите хора, служители, отдели”, зарече се Петков.

Дошло е време разделно - или ние ще успеем да сменим тях, или те ще разбият нас и България, заяви той по адрес на службите и прокуратурата.

А като инструмент те използвали “емоционално нестабилен политик” - Радостин Василев, който се разследва от главния прокурор Иван Гешев.

“Той е ядосан, че не беше предложен за министър. Личната му амбиция да бъде министър на спорта и отказът да бъде в този кабинет го доведоха до емоционална нестабилност”, описа Петков.

Самият Василев бе обект на запис, който сценаристите на Слави пуснаха след скандала около падането на кабинета “Петков”. В него се чува как притиска депутатката от ИТН Христинка Петрова също да напусне групата, тя обаче се отмята. Заради това прокуратурата поиска имунитета му и започна разследване. Юристът първо отказа, но после сам си даде имунитета.

Василев лично се бил похвалил, че има подкрепата на “държавни центрове на власт, които не искат съставяне на правителство”, разказа снощи Кирил Петков. Твърдял, че има и подкрепа от “лица от тъмния сектор”. Сега се надявал да почне свой политически проект, като помогне да се взриви държавата, заяви още съпредседателят на ПП.

“Над 10 часа записи са синтезирани в 4 минути”, каза още Петков, който явно се е запознал със съдържанието. Записите на Василев представлявали отделни фрази и думи, извадени от контекст.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>