Как да си набавим всички нужни хранителни вещества без затруднения

26.05.2023 14:16 24 часа Пловдив онлайн
Снимка: pexels

Как да си набавим основните хранителни вещества?

За много хора, здравословното хранене е приоритет. Те изчисляват калориите си и следят всекидневния прием на мазнини, протеини и въглехидрати. Има множество мобилни приложения, които могат да ви помогнат в това ви начинание. Те са почти толкова популярни колкото офертите за бонус без депозит 2023. И все пак, милиони хора по света срещат известни затруднения с това да си набавят достатъчно протеин, полезни мазнини и сложни въглехидрати. Следващите редове съдържат информация, която би била от огромна полза за множество фенове на здравословното хранене.

Как да си набавим достатъчно протеин?

Протеинът е едно от най-важните хранителни вещества, особено за хората, които спортуват редовно. Според бизнесменът Тони Слотърмън, във всяко едно ястие трябва да присъства протеин. Той помага на мускула да се възстанови, което го прави неизменна част от диетата на всеки спортуващ. Много от вас вероятно знаят, че спортуващите хора имат нужда от повече протеин. Според експерти, тези, които тренират редовно трябва да приемат между 1.5 и 2 грама протеин на телесно тегло.

За жалост, за много спортисти набавянето на протеин е доста трудна задача. Има обаче няколко лесни начина да увеличите ежедневния си прием на протеин чрез включването на правилната храна в менюто. На първо място, препоръчително е всеки всеяден човек да яде месо или риба няколко пъти в седмицата, а защо не и всеки ден?

Най-добрият избор е пилешко бяло месо без кожа, тъй като неговото съдържание на месо е изключително високо, а калориите не са много. Същото се отнася и за бялата риба. Яйцата също са доста добър източник на протеин, но е факт, че не са любими на доста хора. Изварата е друг хранителен продукт, който е добре да включите в менюто си.

През последните години на пазара у нас се появиха множество интересни продукти, които са не само нискокалорични, но и богати на белтъчини. Така нареченият Скир, например, е вид скандинавско кисело мляко, чието съдържание на мазнини е изключително ниско, за разлика от съдържанието на белтъци. Доста лесно е да откриете различни десерти като пудинги и протеинови барчета в големите супермаркети. Редовната им консумация обаче не се препоръчва, тъй като те често съдържат захар или подсладители.

Полезни мазнини

Мазнините или по-точно полезните мазнини са също толкова важни, тъй като те имат изключително много ползи за здравето. Списъкът с полезни мазнини включва сурови ядки, ядкови масла, семена като лен, коноп, чиа, както и авокадо. Мазни риби като сьомгата, например, също са добра алтернатива. За жалост, цените им понякога са доста завишени.

Яйцата са идеален източник не само на белтъчини, но и на полезни мазнини, благодарение на жълтъка, който се съдържа в тях. Препоръчително е на ден да се консумират между две и четири яйца. Най-добре е те да са варени, а не пържени, тъй като при пърженето се добавят мазнини като олио или масло, които със сигурност не спадат към списъка с полезни мазнини.

Сложни въглехидрати

За разлика от простите въглехидрати, които се усвояват почти моментално и се превръщат в глюкоза, на сложните въглехидрати им е нужно много повече време, за да се преобразуват в глюкоза. Основният плюс на сложните въглехидрати е, че те не покачват кръвната захар рязко както става при приема на прости въглехидрати. Следователно, те предоставят енергия за по-дълго време. Сред най-добрите източници на сложни въглехидрати спадат множество видове зеленчуци, пълнозърнести храни, булгур, елда, грах, овес, нахут и киноа.

Други от Хоби

Топ 5 страни, които консумират най-много кафе

Може би за никого не е учудващ фактът, че кафените напитки са на второ място по консумация в света след чая. Близо 85% от възрастните им се наслаждават ежедневно заради ободряващия и стимулиращ ефект

5 тенденции за луксозните бижута през 2024

Луксозните бижута са символ на елегантност, изтънченост и статус от векове. Днес това също важи, но не само за кралските особи. Бижутата са достъпни за всеки

Състезател по ски алпинизъм изкачи 30 върха в Пирин за 8 часа и 30 минути

Най-добрият български състезател по ски алпинизъм Николай Клистин изкачи и премина със ски 30 върха, 44 км дистанция с близо 4000 м положителна денивелация за 8 часа и половина в зимни условия

380 елитни кучета дефилират в Пловдив този уикенд - има много редки видове

Ирландски вълкодав, фараоново куче и уелско корги са сред участниците Истинско ревю на породисти кучета ще видят пловдивчани тази събота и неделя в панаира

Как да поставим къщичка за котки пред блока

Указания за условията и реда за поставяне на къщички за котки и кучета на направиха от столичния район "Средец". Те са съобразени с Наредбата за преместваемите обекти, рекламите

>