Борисов и Петков: държавата се чуди кой кого и дали вкара в капан (Обзор)

23.05.2023 22:00
Всички министри в кабинета на Денков/Габриел ще са излъчени от ПП.
Гълъб Донев

Ротацията на премиерите Николай Денков и Мария Габриел, от една страна, е определяна като национално отговорна и единствено възможна, а от друга - че е краят на ПП и ГЕРБ

Нетрадиционното решение за правителство със сменящи се премиери от ПП-ДБ, а след 9 месеца - от ГЕРБ, разтърси и двете формации.

“Даваме им всичко, не получаваме нищо. Защо го прави Бойко?”, питаха се негови симпатизанти. В “Промяната” валяха извинения и обяснения. А хората на “Демократична България” си припомняха горчивия опит на “Реформаторския блок”.

Кротко бе преодолян шокът първо в ГЕРБ. Още в понеделник Борисов публично обясни, че е готов на всичко, за да има правителство.

Преди това обаче е имало разяснения не за пред медиите, а че играта на ГЕРБ е дългосрочна и не се ограничава до предстоящите 18 месеца, а се гради положително бъдеще за партията. И още от вторник сутринта дори първоначални противници на съюза замълчаха. Само Делян Добрев се извини за прогнозата си от 9 май, че ще има премиер от ГЕРБ.

За по-сигурно в Пловдив, след като спечели футболната купа на ветераните, Борисов пак защити съюза с ПП-ДБ.

Отговорно поведение на диаметрално противоположни като омраза партии и в същото време 100% еднакви програми, описа Борисов отношенията си с Кирил Петков и Христо Иванов.

Не е коалиция, разбира се. Ако е коалиция, ще сме аз и той министри, отсече лидерът на ГЕРБ и обясни, че споразумението, което ще сключат първите две политически сили, ще се случи “пред очите на народа”.

Евала на тези момчета, че правят това, което правим и ние, поздрави Борисов лидерите на ПП-ДБ. Посъветва ги и да не четат новини, преди да са се разбрали за общия кабинет, защото тези, които говорели против общото управление, искали шести избори, сриване на политическата система и да вкарат страната в катастрофа.

Няма да ни мине, ние няма да се заобичаме, зарече се обаче Борисов

в Пловдив и даде да се разбере, че не са заровили напълно томахавките с “Промяната”.

Доста по-трудно преживяха “съглашателството” в “Продължаваме промяната”. Въпреки че реално националният съвет на ПП бе единственият, който предварително бе уведомен от лидера си за кабинета на Николай Денков и Мария Габриел.

Още късно вечерта в понеделник водещи фигури на ПП като Настимир Ананиев опитаха да успокоят обстановката. Като едва ли не обясниха, че ПП само печели от сделката, а ГЕРБ са осъзнали, че са притиснати до стената.

Очевидно тези обяснения не вързаха. Сутринта във вторник емблематична фигура за “Промяната” като Николай Събев - собственик на “Еконт”, бивш сериозен спонсор на ПП и бивш министър на транспорта на Кирил Петков, написа: Моля всички, които ме последваха, за да направим България по-добро място, като Променим системата политически, да приемат моите извинения.

Не се справих. Реших, че са назрели условията и хората имат нужда от промяна. Извинете ме.

Подведох ви, емоционално написа във фейсбук Събев. Няма и час по-късно съпредседателят на ПП Кирил Петков опита да успокои всички. Като в прочувствен пост във фейсбук, споделен първо от Лена Бориславова и баща му Петко, призна, че сам той мразел политиците, които не си изпълняват обещанията.

Този формат не е коалиция, напротив - той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ.

Коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имахме доверие,

но ние си нямаме И защото си нямаме, трябва да влезем в тази сложна конструкция на смяна на министър-председател след 9 месеца. Така че е важно да се каже, че ротационният модел се прилага, когато две политически сили си нямат доверие, но не могат и да излъчат правителство без гласовете на двете, обясни Петков. Той гарантира, че след 9 месеца от “Промяната” ще си спазят договорката и ще подкрепят Мария Габриел начело на правителството, за да има поне 18 месеца управление - минималния срок за Шенген, еврозоната, работа по плана за възстановяване и отпушване на всички инфраструктурни проекти.

Мария Габриел беше ключът, за да може този модел да бъде конструиран

Тя е човек, който има безспорни качества и компетенция в Брюксел, категоричен бе Петков. И допълни: “Също вярвам точно и защото не е била в България толкова години, я прави различна от другите политически фигури, за да бъде тя важна сглобка на този ротационен механизъм, без да изневеряваме на нашите вярвания и истинска борба с корупцията.”

“Продължаваме промяната” ще имат всички министри в правителството освен Габриел, стана ясно от обясненията на лидерите. Дори когато след 9 месеца тя стане министър-председател, съставът на правителството няма да бъде променян.

Този модел бил съгласуван между Брюксел и София в две посоки. Първата е Кирил Петков и Асен Василев да приемат Мария Габриел като втори човек след премиера Николай Денков. Тя ще е вицепремиер и министър на външните работи, докато академикът ръководи в първите 9 месеца. А Борисов се е съгласил да поеме без възражения министрите на “Промяната” от първия проектокабинет на Денков в този мандат.

Министрите остават същите, обяви Петков, но допусна една или две промени.

Друг човек от ГЕРБ в никакъв случай, но ще има една, две промени - на базата на лични. Няма да съм министър, Асен Василев ще е министър на финансите, обясни Петков. Той лично много държал на проф. Тодор Тагарев за министър на отбраната. Тагарев обаче май по-скоро е към квотата на ДБ, а хората на Христо Иванов засега отказват каквото и да било обвързване с правителството освен нужните за подкрепата му гласове.

Със сигурност от първоначалния проектокабинет отпада Ирена Димитрова, която бе предложена за външен министър, защото този пост ще е за Габриел. Кой ще бъде обаче външен министър, когато след 9 месеца тя седне в премиерския стол, към момента не е ясно. Възможно е Габриел да съвместява премиерстването с Външно, както например правеше Марин Райков.

Знае се обаче, че акад. Денков най-вероятно ще е само вицепремиер във вторите 9 месеца на кабинета. Междувременно той прозвънявал всеки един от проектоминистрите, за да препотвърди отново участието им, разказаха запознати.

В състава на кабинета вероятно ще има и други промени освен външния министър, обясни и Атанас Атанасов. ДБ от няколко дни настояват за експертен кабинет и запазват мълчание за окончателната си позиция по постигнатата между ПП и ГЕРБ договорка.

Официално съставът се очаква да бъде обявен, когато Денков получи проучвателния мандат от президента Румен Радев. Вероятно в петък.

А още за следващата седмица насрочи отчета на министрите си служебният премиер Гълъб Донев.

“Не се наемам да прогнозирам до какво ще доведе поредното преобръщане в отношенията между първите и вторите политически сили. В битието си на премиер ще кажа, че в началото на мандата не е добре да се мисли за оставката, а за работата, която ще се свърши преди нея, когато и да е тя”, коментира вчера той по повод кабинета “Денков/Габриел”.

“Най-големият ни успех трудно може да се отчете в документи. Управлявахме в режим на нормалност, предвидимост, което на моменти може да изглежда скучно, но от друга страна, забавлението, което предлага играта на въртележка, върви с отношението, че е възможно да загубиш равновесие и внимание за детайлите. Същото е и за политическата въртележка. Да се надяваме, че участниците ще имат стабилен вестибуларен апарат”, каза още Донев.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>