102-ото правителство академично до февруари - Денков пръв, после 9 месеца Габриел премиер (Обзор)

22.05.2023 22:30
Николай Денков и Мария Габриел заедно представиха компромиса за кабинет Д&Г. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Мария Габриел върна празна папка на Румен Радев, а в следващите дни държавният глава обеща да връчи мандат на ПП-ДБ.

Радев предупреди, че след като му носят празна първата папка, ще се наложат още по-тежки компромиси. И че всичко трябва да стане прозрачно пред обществото


Дава втория мандат до дни


Бюджет с 3% дефицит, без да се режат социални плащания и да се вдигат данъци, договориха ГЕРБ и ПП-ДБ


Връщат машинното гласуване

102-ото правителство на България ще има двама премиери и мандат от година и половина.

9 месеца (до края на февруари) то ще бъде ръководено от акад. Николай Денков от ПП-ДБ, а след това начело ще застане Мария Габриел от ГЕРБ. Двамата

ще си разменят постовете премиер и вицепремиер на ротационен принцип

На 49-ия ден след изборите на 2 април и след няколкоседмични преговори, продължили до 3 през нощта срещу понеделник, и в различни формати първите две политически сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се разбраха за съставяне на “национално отговорно правителство” с втория мандат и ротационен премиер. Така, както вече договориха избора на Росен Желязков от ГЕРБ за председател на парламента, а през юли той ще бъде сменен на поста от Никола Минчев от “Промяната”.

Решаващи за договарянето на премиерската формула са били последните 48 часа - през уикенда са водени разговори “с разум и без емоции”, разказа Габриел. И специално благодари на акад. Денков, изтъквайки ролята му в този процес.

В петък изглеждаше, че тя ще предложи експертно правителство с подкрепата на ДПС и ИТН. А през уикенда говорители на ГЕРБ лансираха пред медиите различни формули за разпределение на постовете. Изненадващо обаче в неделя вечерта политическата конфигурация около ГЕРБ претърпя пълно завъртане, за да се стигне до договорката с втората коалиция.

Тя бе официално обявена от акад. Николай Денков и Мария Габриел в понеделник. Час преди бившата еврокомисарка да тръгне към президентството, двамата застанаха един до друг в кулоарите на парламента пред медиите. Но без да отговарят на въпросите им. А веднага след това кандидатката за премиер на ГЕРБ отиде при Румен Радев,

за да му върне празна папката

с първия мандат.

Папката е празна, защото в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки, заяви Габриел.

Тя и Денков бяха единствените лица на двете коалиции, говорили вчера по нетрадиционното решение и как е извървян пътят до него. Нито Бойко Борисов, нито лидерите на ПП-ДБ се изявиха.

Първите реални стъпки към

неочакваната комбинация Д&Г са направени на онази обвита в тайнственост двучасова лидерска среща

в петък в кабинета на председателя на НС. На нея се събраха Габриел и Бойко Борисов от ГЕРБ и акад. Денков заедно с всички лидери на ПП-ДБ - Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев.

А през уикенда Габриел и Денков заедно са уточнявали подробностите и са писали представената в понеделник

Декларация за национално отговорно

управление Изготвена е с взаимни отстъпки и е първият съвместен документ на двете формации, върху който ще стъпи новото управление.

Сега, когато е ясно, че първият мандат не може да се реализира с подкрепата на 121 депутати, предложихме на ГЕРБ да използваме целия натрупан импулс - да стъпим на законодателната програма, на управленската програма, която още малко трябва да се уточни, но е добра основа, на предложения от нас състав, който може да бъде прецизиран предвид новите обстоятелства и търсенето на парламентарна подкрепа от ГЕРБ. Така акад. Денков описа основата за работа.

Договорката за ротация на 9 месеца гарантира, че кабинетът ще работи 18 месеца. В края на февруари Денков ще подаде оставка като министър-председател пред парламента, тя ще бъде подкрепена от двете групи, които след това ще гласуват Габриел да стане премиер.

Нейното място като вицепремиер в кабинета, предложен от ПП-ДБ, е пределно ясно - тя може да помогне за реализиране на приоритетите на България. Интегрирането ни в европейските структури, членството в Шенген, еврозоната изискват както сериозен експертен потенциал, така и сериозна подкрепа от европейските ни партньори и не знам по-добър парламентьор и представител в европейските институции от нея, обясни Денков.

Той не изключи промени в списъка с министри, който предложи преди 2 седмици, но били все пак малко вероятни.

Политици или експерти да са министрите, е била темата и на емоционално среднощно заседание на Националния съвет на “Продължаваме промяната” в неделя, което е трябвало да одобри договорките с ГЕРБ.

Кирил Петков поискал кабинетът да е политически и искането му било отхвърлено, защото ДБ държали на експертен профил. Последвало емоционално убеждаване, Петков няколко пъти повторил на своите: Така спасяваме България. Подчертал също, че е наясно, че съюз с ГЕРБ

е краят на “Продължаваме промяната”,

но решението трябвало да бъде взето заради бъдещето на България. И то било прегласувано. Официално обяснението било, че така става възможно участието на Асен Василев като финансов министър. Някои обаче подозират амбиции и у самия Петков.

Промени в първоначалния персонален състав и структурата на МС ще се правят само със съгласието на двете страни, обяви Денков в присъствието на Габриел вчера. Обясни, че за да работи правителството, двамата с нея трябва да са “партньори в пълния политически смисъл на тази дума”.

Ако по някаква причина изпълнението на програмата тръгне накриво, аз ще подам оставка, гарантира академикът.

Правителството “Денков-Габриел” се ангажира:

Виждаме много силна заявка за конституционно мнозинство и приветствам то да извърши реформите, каза Габриел. И напомни, че е получила такова уверение на повечето срещи с останалите партии.

Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото. Пътят, по който сте се насочили, изисква интензивна работа пред обществото, коментира президентът, след като взе празната папка от Габриел. “В рамките на следващите дни” той ще връчи втория мандат, но не посочи кога.

 

Бойко Борисов: Има кога да се скараме пак, но това е единственият шанс

Напрежение и сред депутатите от ГЕРБ от изненадващия вариант

Изненадващият вариант за правителство с мандата на ПП-ДБ и ротация на премиерите изнерви и част от депутатите на ГЕРБ. Голяма част от тях също се оказаха непосветени в обрата и се наложи лидерът им Бойко Борисов заедно с номинацията на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел да ги успокоява привечер в понеделник.

“Трудно е, защото всеки от нас носи тежести. Аз искам от всеки наш избирател и областен ръководител да разбере, че единственият шанс да се случи нещо добро в България е да подкрепим втория мандат на ПП и ДБ. Да, принадлежеше ни премиерът да е наш.

Но егото ни по-важно ли е от бъдещето на България”,

обърна се Борисов към събраните в централата на ГЕРБ в София партийци.

“Има кога да се скараме пак, има кога да се мразим. Българите сме такива, обичаме да мразим. Обичаме и да обичаме, но другото е по-силно”, каза още той. Обясни, че е чул какво ли не - че е предал и разтурил ГЕРБ.

“И 5% да станем, ще сме истинска дясноцентристка партия, която прави важните неща - повишаване на доходите, растеж. Каквото и да изгубим. По-добре да говорят, че ГЕРБ е слаба, нека да говорят, че съм се навел, нека да говорят каквото искат”, обясни още Бойко Борисов.

Нямаме с ПП и ДБ нито една тема, по която да се разминаваме, подчерта лидерът на ГЕРБ.

“Нито те са предали някого, нито ние сме предали някого. Това е, което изисква интересът на народа”, каза той.

Благодари на Христо Иванов от ДБ, че вече се срещнал с ДПС, за да търси подкрепа за конституционно мнозинство.

Пред депутатите от ГЕРБ Борисов подробно припомни как Мария Габриел е успяла да събере 116 гласа подкрепа, като ДПС и ИТН са щели да подкрепят неин кабинет. Нито една от формациите обаче не се е нагърбила в търсенето на петима депутати, които също да подкрепят, защото веднага са щели да започнат очернящи кампании.

“Благодаря на ИТН и ДПС, че се ангажираха с правителство, но не на всяка цена. Искам да благодаря на Мария пред вас. Вместо да отиде на Г-7, тя дойде в България. Подаде си оставката и застана до нас. Изигра огромна роля в следващите ни действия”, каза още Бойко Борисов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>