Писмо от БАН до политиците: Нека в София се влиза през летище “Васил Левски” – европейска визитка

22.05.2023 07:30 Винсент Тановски
Днес отново се повдига темата за името на летище София.
"24 часа" от 16 ноември 2009 година
Акад. Юлиан Ревалски
Петър Пунчев
Атанас Семов

- Предложението е на председателя на БАН акад. Ревалски. 63% от гласувалите само за 2 дни 2820 на сайта на “24 часа” подкрепят

- “24 часа” поде инициатива за ново име - не “Враждебна”, още през 2009 г.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще изпрати писма до всички политически сили и обществени организации да бъде преименувано летище “София” на “Васил Левски” в следващите месеци преди годишнината от рождението на Апостола. Това съобщи известният юрист и член на Конституционния съд Атанас Семов в петък по БНТ.

Не е гостоприемно да се казва “Враждебна”. Но по-важното е, че Левски е най-чистата ни европейска визитка. Всяка нация има нуждата да бъде обединявана около значими идеи и личности. Именно в този дух председателят на БАН акад. Ревалски направи предложение летището на София, което е външната врата на България, да бъде именувано на Васил Левски. Това би било изключително ясен знак за европейското достойнство на България. Личността на Левски безусловно обединява всички етнически и религиозни групи в България, както и всички политически сили от Освобождението и, надявам се, до днес, каза Семов.

Тази година се навършиха 150 г. от гибелта на Васил Левски.

“24 часа” пусна допитване на сайта си и само за два дни (до вчера) гласуваха 2820 души. 63% искаха летището да се преименува на “Васил Левски”, а 37% - не.

Още през 2009 г. известният журналист

Петър Пунчев повдигна темата в “24 часа”.

Той предложи летището, което фигурираше в резервационните системи като София - “Враждебна”, да смени името си.

Така на 16 ноември 2009 г. се ражда инициативата на “24 часа”, в която се включиха и БНТ и БНР. Започнахме допитване за ново име на летището, а темата породи голям национален интерес.

Името “Враждебна” произлиза от старобългарското “враждение” - “преследване”.

В началото на кампанията “24 часа” направи проучване. Първоначално летищата възникват по равни места и затова повечето носят имената или на местности, или на близки селища. Така е с “Фиумичино”, централното летище на Рим, но

то вече е “Леонардо да Винчи”

В Париж има “Орли”, но и “Роаси - Шарл дьо Гол”, в Москва са “Шереметиево”, “Внуково”, “Домодедово”, “Биково”, “Тушино”. Така че наред с имената на местностите и селищата, около които са възникнали летищата, все по-често към тях се добавят имена на знакови за нацията личности.

При нас все още всичките летища са наречени на местностите, например Крумово, Щъркелово, Сарафово.

На 6 декември 2009 г. транспортното министерство пусна на сайта си анкета:

- 76,1% искаха да отпадне “Враждебна” от името на летище София.

- 22,9 на сто бяха на позиция негостоприемната добавка да остане.

Петър Пунчев открои три имена от дългия списък на героите на българското въздухоплаване: Асен Йорданов, проф. Цветан Лазаров и Симеон Петров.

Нийл Армстронг, първият човек, стъпил някога на Луната, казва, че именно от Асен Йорданов българина се е “учил на летене”.

Проф. Цветан Лазаров е първият български авиоинженер и единственият българин със собствена серия от конструирани самолети - и учебни, и военноразузнавателни с марките “Дар” “ЛАЗ”.

Симеон Петров става герой на Франция през 1912 година, когато при полет над Париж двигателят му изгасва. С легендарната си смелост и умения поручик Петров спасява самолета и града.

Тогава направихме допитване до читателите какво да е новото име. Сред хилядите читателски и слушателски предложения най-често се срещаха:

Св. св. Кирил и Методий, капитан Димитър Списаревски, хан Аспарух, хан Кубрат, Васил Левски и Христо Ботев, Света София, Българска роза.

През 2017 г. в интервю за “24 часа” Петър Пунчев заявява, че най-добре е летището

да се казва “Св. св. Кирил и Методий” или “Джон Атанасов”

Сега потърсихме Петър Пунчев за коментар на новото развитие. Ние имаме и няколко летища и е хубаво всяко едно от тях да получи едно хубаво име и по този начин възможностите да се рекламираме пред света се утрояват - каза той- Много ще се радвам тези, които разсъждават върху тази тема, да ме поканят, тъй като аз съм инцниатор на тази идея заедно с “24 часа”, БНР, БНТ. Знам какво стои зад тази идея. Защото, когато кажеш Шопен, казваш Полша. Когато казваш Тесла, казваш Сърбия.

През 2018 г. в петиция, издигната от членове на първия Национален координационен съвет на СДС се предлага летище “София” да се казва “Желю Желев” на името на първия демократично избран президент у нас. Членовете на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента отхвърлиха предложението.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>