Ал Бано празнува 4 по 20 години с концерт с Ромина и децата си

20.05.2023 20:41 Виолина Христова, Рим
Албано Каризи е роден до Бриндизи на 20 май 1943 г.

Навремето роденият в Пулия младеж потегля към Милано с картонен куфар и бутилка зехтин

На 20 май Албано Каризи стана на 4 по 20 години. Така нарече и своето шоу, с което на 18 май отпразнува юбилея си на Арена ди Верона. С него обходи чрез песни цялата си кариера. Той пя в дует с Джани Моранди, „Рики е повери“, Ива Дзаники, Ренато Дзеро. Участваха и бившата му съпруга Ромина Пауър и децата му.

Когато навремето 27-годишният Кармело и 18-годишната Йоланда го зачеват, решават да му дадат името Албано в чест на албанците, които го спасяват на фронта. Години по-късно, когато роденият в Челино Сан Марко, до Бриндизи, младеж влиза в музикалния клан на Адриано Челентано, го прекръстват на Ал Бано, по американски. Това става и артистичният му псевдоним.

Първите подаръци, които певецът получава като дете от баща си, са кларинет и малък акордеон. Идолът на момчето е Доменико Модуньо, който е родом от близкото село на Ал Бано. Шестгодишен, той вече работи на полето и пее. Баща му го учи как се събират маслините, как да се грижи за лозето. На 17 години напуска Челино и заминава за Милано. Куфарът му е от картон, а в него има два панталона, бутилка зехтин и няколко сухара „фризела“.

В началото работи като бояджия, после като помощник готвач и сервитьор. След това става работник във фабрика. Пее цял ден, докато работи, за да не му тежи. Карат го да спре, а той им отговаря „Наслаждавайте се, докато е гратис“. Един ден Ал Бано вижда обява във вестника, че музикалният клан Челентано търси изпълнители. Отива на проби и го приемат. Класира се и на селекциите за фестивала в Сан Ремо. Така Адриано, чийто произход също е от Пулия, помага за лансирането на таланта Ал Бано. И след като го напуска обаче, Албано Каризи му остава благодарен за направеното. Първия си успех певецът постига със сингъла „Нел соле“ през 1967 г. - издават го в 1 млн.копия. Момичетата го преследват навсякъде, открива фенки да го чакат дори в хотелската стая.

„Нел соле“ жъне такъв успех, че се превръща и във филм. На снимачната площадка е и Ромина Пауър, дъщерята на холивудските звезди Линда Кристиан и Тауър Пауър. Момичето е с минипола – Ал Бано вижда за пръв път подобна гледка. През последните три дни от снимките двамата вече са заедно. Така малко по-късно стават най-известната двойка в Италия. През 1970 г.се женят в Челино Сан Марко, като намерението им е сватбата да е тайна. Импресарио обаче я издава за пари на медиите, и така младоженците се озовават с 30 хиляди души зрители пред църквата. Раждат им се 4 деца – Иления, Яри, Кристел и Ромина джуниър. През 1969 г. Ал бано и Ромина пеят за пръв път като дует.

Певецът жъне успех не само в Италия, а и в чужбина. Обожават го в Испания, Латинска Америка, Франция, Германия. През 1986 г.изнася 18 концерта в Москва и 18 в тогавашния Ленинград. Една вечер при него пристига един от шефовете в КГБ. „Много учтив. Подаде ми ръка и ми каза, че е мой фен и че знае всичките ми песни. Каза, че името му е Владимир Владимирович Путин“, разказва певецът в интервю за в. „Кориере дела сера“.

По-късно Ал Бано пее само за Елцин и за него, когато е премиер. След това пее и само за Путин, когато става президент. „Сега обаче повече не бих го направил. Разочарова ме. Не трябваше да започва войната“, допълва музикантът.

Ал Бано и Ромина взривяват публиката, когато през 1984 г.печелят фестивала на Сан Ремо с „Чи сара“. До тогава са били все втори или трети.

В един момент идва и краят на брака с Ромина, въпреки че до тогава те са смятани за двойка за пример в цяла Италия. Според Ал Бано още преди безследното изчезване в Америка на голямата им дъщеря Иления нещо се е пропукало. Иления придружава родителите си по време на концертите им в чужбина, отива с тях и в Ню Орлиънс, където осъществява фаталната си среща с бездомните. Сред тях е и тъмнокожият Масакела. Дни по-късно Иления казва на баща си, че иска да пише книга за бездомните и затова трябва да отиде в родината им – Белиз. Заминава, живее в колиба, после се връща в Ню Орлиънс. Така в новогодишната нощ на 1994 г. изчезва безследно. Ал Бано говори с всички свидетели от онази вечер, в това число и с Масакела, но той не знае нищо. Последният, който е видял Иления, е пазачът на пристанището. Той разказва как тя седяла на брега на Мисисипи. Въпреки предупрежденията му да се махне от там, момичето казало: „Аз принадлежа на водите“. След това се хвърлило в реката и започнало да плува бътерфлай. „Тогава разбрах, че пазачът казваше истината, защото точно тази фраза Иления казваше винаги и като дете, преди да се хвърли да плува“, разказва Ал Бано пред „Кориере дела сера“.

Ромина Пауър обаче не приема тази версия и продължава да търси дъщеря си и до днес.

След раздялата със съпругата си певецът е сам в продължение на 9 години. После пред училището в град Лече, където води дъщерите си Кристел и Ромина джуниър, среща Лоредана Лечизо, майката на Бригита. Двамата стават двойка, заживяват заедно, въпреки че нямат брак. Раждат им се две деца.

Ал Бано е много религиозен човек. „Не вярвам, а знам, че Бог съществува. Много пъти съм го чувствал. Така, както съм чувствал и присъствието на Дявола“. Това става след раздялата с Ромина. Тогава певецът мисли дори за самоубийство. В този момент обаче разбира, че това е гласът на дявола. След това чува и този на Бог, и това му носи вътрешен мир. Ал Бано смята папа Франциск за изключителен, но „неговият“ папа е Йоан Павел II.

В 50-годишната си музикална кариера певецът има 26 златни и 8 платинени диска. Сред най-големите му успехи са „Шаразан“, „Феличита“, „Носталджиа каналя“.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>