Кардиолог: Усложненията от артериална хипертония настъпват тихо и носят смърт

18.05.2023 10:38 24 часа Пловдив онлайн
Д-р Васил Василев мери кръвното налягане на пациент. Снимка: Архив

Артериалната хипертония е сред най-коварните заболявания у нас. Това предупреди кардиологът от УМБАЛ "Пловдив" д-р Васил Василев. Причината е, че повечето хора с високо кръвно налягане нямат никакви оплаквания, дори в случаите на значително повишени стойности.  С времето обаче се увреждат сърцето и други органи, което често завършва фатално.

Според специалиста много често заболяването се открива случайно при профилактичен преглед. Затова е важно редовно да измервате кръвното си налягане, особено ако имате роднини с артериална хипертония, посочи той.
Когато не се лекува и контролира системно, високото кръвно води до сериозни инвалидизиращи усложнения, а в някои случаи и до фатален изход.
Хипертонията засяга най-напред сърцето, защото повишеното налягане го принуждава да работи срещу голямо съпротивление, а оттам настъпва и задебеляване на сърдечния мускул, който се стреми да се справи. 
Артериалната хипертония е и основен рисков фактор за развитие на исхемичната болест на сърцето и на миокарден инфаркт. Едно от живото застрашаващите състояния е дисекация на аортата /б.а. -разкъсване на стената на аортата/, водещо до шок и смърт.
Хипертонията е втората най-важна причина за появата на бъбречни увреждания след диабета. Възможно е да бъде и признакът, с който да се представи и безсимптомна първична бъбречна болест. Системното неконтролирано кръвно налягане води до нарушение на бъбречната функция и развитие на бъбречна недостатъчност.
Повишеното кръвно засяга и очите, защото уврежда съдовете на ретината и води до развитие на ангиопатия или ретинопатия, кръвоизливи и трайно влошаване на зрението.
Едно от най-сериозните нарушения е мозъчното увреждане.
Сексуалната дисфункция може да има важен негативен ефект върху качеството на живота и на мъжете, и на жените. Пациентите трябва да знаят, че честотата на сексуалната дисфункция е по-висока при хипертензивни лица, т.е. при хора с високо кръвно налягане.
Другото често и неблагоприятно усложнение е периферната артериална болест, при която има засягане на артериите на долните крайници, довеждащи до развитие на артериална недостатъчност и до инвалидизация. При настъпване на гангрена се налага ампутация.
Редовният контрол на артериалната хипертония, както и придържането към лечението, предписано от кардиолога е ключът към превенция на усложненията, изтъкна д-р Василев. Той смята, че доста хора пренебрегват високото кръвно и подценяват опасните последици.  Той е категоричен, че здравето може да бъде съхранено с редовна профилактика, която се свежда до измерване на кръвното и при диагностицирани отклонения – консултация с кардиолог, който да назначи адекватна и навременна терапия.

Други от Докторе кажи

Недостигът на сестри у нас е 17 000, а на лекарите - 3000

В България недостигът на медицински сестри е близо 17 000, а според изчисленията недостигът на лекари е 3000. Ако трябва да се спази съотношението на един лекар да се падат по две медицински сестри

3 комплексни оценки са били изготвени по преписката на болницата „Мама и аз“

По преписката на болницата  „Мама и аз“ има изготвени три комплексни оценки. Това съобщиха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН). Първата комплексна оценка - от 20 април 2023 г

Заболелите от коклюш в Пловдивско вече са 21

Случаите на коклюш в Пловдив и областта вече са 21, след като през изминалото денонощие са регистрирани петима нови заболели. Това съобщи за "24 часа" д-р  Таня Учорджиева-Грозева

Мария Брестничка: Детското здравеопазване сякаш се движи от скандал на скандал

"Понякога ние като граждани и общество оставаме с впечатлението, че детското здравеопазване се движи от скандал на скандал. Понякога наистина така изглежда. Защо произведе такъв скандал

Проф. Костадин Ангелов: "Мама и аз" получава "зелена светлина" от кабинета на Радев

Частната болница "Мама и аз" получава "зелена светлина" през април 2023 г.  Подписите са на тогавашния шеф на ИАМН Росен Коларов и управителя на НЗОК Йорданка Пенкова

>