Какво да знаем, за да сме спокойни на матурата

17.05.2023 22:22
Класна стая Снимка: Pixabay

До 18 май абитуриентите получават служебните бележки за допускате до изпити

Абитуриентите, подали заявления за участие в държавните зрелостни изпити, ще получат служебните си бележки за допускане до тях до 18 май. В бележките е записано къде трябва да се явят и в колко часа започва матурата, която са посочили в заявлението.

Над 50 000 абитуриенти се очаква да се явят на задължителната матура по български език и литература на 19 май.

Вторият задължителен зрелостен изпит ще се проведе на 23 май. На него ще се явят близо 49 000 зрелостници.

Напътствия към 12-класниците как явяването на матурите да мине без излишно изнервяне отправи чрез “24 часа” Ваня Кастрева - шеф на Регионалното управление на образованието в София.

“От изключителна важност е, след като получат служебните си бележки, да видят в кое училище са разпределени и да пропътуват маршрута до него, за да разберат колко време е необходимо за отиване и кой логистично е най-добрият маршрут, за да са навреме”, обясни първата стъпка Ваня Кастрева. Вторник е последният шанс да се премине предварително по маршрута до училището на изпита.

Абитуриентите се разпределят на случаен принцип в други училища, а не в тези, където са учили.

Изпитът стартира в 8,30 часа, но учениците трябва да са заели местата си най-късно в 8 часа. “Колкото по-навреме отидат, толкова по-добре. Квесторите ще са там по-рано и спокойно ще ги допуснат в сградата”, допълни Кастрева.

Допускането до сградите става с представянето на документ за самоличност - лична карта, паспорт или шофьорска книжка, както и със служебната бележка за допускане до държавен зрелостен изпит. В нея

с големи букви по диагонал пише “допуснат”

- да не объркат с някоя друга служебна бележка. Тя пък може да бъде на хартия и в електронен вариант, т.е. могат да я покажат на телефона си. В училището имат списъци с абитуриентите и това е бърза процедура.

Учениците трябва да носят черна химикалка. Това е важно, тъй като изпитните им работите след това се сканират. При черния химикал се вижда по-добре, затова е важно това условие да се изпълни. Ако случайно забравят да си вземат черна химикалка, училището ще им услужи, но според просветниците те трябва да имат отговорно поведение и сами да си осигурят с какво да пишат на зрелостния изпит.

Допускането до сградата е първото преодоляно препятствие

Вътре за пореден път ще бъдат запознати с инструкцията, свързана с информационната сигурност. Надявам се, че всички са наясно, че преписването с каквито и да било средства е абсолютно недопустимо поведение. Работата се анулира. Недопустимо е използването на мобилен телефон, както и изнасянето на изпитни материали от залата, уточни Ваня Кастрева.

Изпитът продължава 4 астрономически часа. В 8,30 ч се изтегля темата, но за всяка изпитна зала началото може да е в различно време. Стартът на изпита е в мига, в който квесторът изпише началото на дъската. На 18 май по български език и литература нямат право да излизат през първите 60 минути - докато работят по първия модул.

“Спазването на правилата е следващото важно условие, за да може успешно да се финализира този важен момент. Това е трудът на учениците от 12 години и завършването на важна степен от образованието. Пожелавам успех на всички. Нека бъдат спокойни и креативни”, обобщи шефката на регионалното управление в София Ваня Кастрева.

Близо 600 учители и университетски преподаватели от цялата страна ще оценяват в електронна среда изпитните работи от предстоящата сесия на ДЗИ. По традиция изпитната сесия започва с матурата по български език и литература, която ще се проведе в петък, 19 май. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година ще има две отделни теми.

И тази година за тройка ще са необходими 30 точки.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит ще се проведе на 23 май. Профилиращите предмети, от които зрелостниците ще избират, са общо 18, но изпитите ще са 27, защото тези по чужд език се полагат на различни нива в зависимост от учебния план. На същата дата завършващите професионално образование полагат задължителния си държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

По време на изпитната сесия май-юни Министерството на образованието и науката ще организира общо 83 изпита. Тук се включват първата, втората, допълнителните матури (включително изпитите по различните нива на чужд език), както и изпитите на валидирането на умения.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>