Партиите опитват сглобки за кабинет под сянката на Гешев

17.05.2023 22:00 Весела Бачева
ДПС държат да са в управлението, но още не са обещали подкрепа за първия мандат.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бил обикновен депутат, оставил е Габриел сама да преговаря за кабинет. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Исканията си за съдебна реформа лидерите на ПП-ДБ представиха на брифинг в НС.

През съдебната реформа и войната срещу/на главния прокурор продължава да тече политическият разказ в парламента три дни след връчването на първия мандат.

Номинираната от ГЕРБ Мария Габриел сложи драматично началото му миналия петък със заявката, че бъдещият ѝ правосъден министър ще иска отстраняването на Иван Гешев. И въпреки че повечето анализатори разчетоха в това покана, на която “Промяната” и ДБ не би следвало да устои, късно вечерта във вторник втората коалиция окончателно отказа подкрепа за кабинет “Габриел”.

Ще изпълня мандата, отвърна бившата еврокомисарка вчера. Тя увери, че идния понеделник ще занесе на Румен Радев папката пълна, а процесът в момента вече е в тази фаза - обсъждане на имената за министри.

ПП-ДБ пък също вчера сложиха под големия знаменател на реформата в правосъдието своя опит за кабинет с втория мандат.

Коалицията обяви, че започва да търси

подкрепа за конституционно мнозинство

и на тази база - и за своята формула на управление.

Преструктуриране на Висшия съдебен съвет и прокуратурата, ограничаване на правомощията на главния прокурор и преосмисляне на работата на служебните правителства изредиха от ПП-ДБ като свои приоритети. Ще стартират срещи с останалите партии, за да търсят подкрепата на 160 депутати за тях.

От БСП, ДПС, “Възраждане” и ИТН вече изключиха да дадат подкрепа за мандат на “Промяната” и “Демократична България”.

Вчера Бойко

Борисов не каза дали ще се срещне отново с ПП-ДБ,

от които чакаше напразно да размислят. Но именно частта за такава реформа бе една от точките, по която двете коалиции бяха постигнали съгласие.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че заради скандалите в прокуратурата е още по-убеден, че “политиците трябва да се месят само чрез промени в конституцията и законите”.

Борисов опроверга разказа на Иван Гешев, че жена политик, която по думите на главния прокурор стояла точно до Мария Габриел при анонса ѝ, че ще иска неговото отстраняване, не е знаела за този план на ГЕРБ. Знаели са тесен кръг лица около Борисов, заяви в понеделник Гешев.

Аз съм убеден, че които е трябвало да знаят, а това е цялата група, за това нейно изявление. И то е в тона, който европейските партньори, като комисар, тя е слушала, чула е много разговори, много неща бяха записани, включително и за парите за плана за възстановяване. И пак казвам - това е нейно лично право, заяви Борисов.

Това, което той лично е поел публично като ангажимент, е да се приемат законите на Крум Зарков, добави лидерът на ГЕРБ. Борисов попита и защо все Бойко е в устата на всички, след като вече е само депутат на първия ред в парламента.

Вие видяхте, като говори прокурорът, само за мен говори. Мисли, че ме страхува. Ама чакайте, аз съм бил главен секретар толкова години, ако така се страхувам лесно?, коментира той.

В изявлението си Гешев го наричаше “лицето Бойко Методиев Борисов” - полицейски и прокурорски израз, използван при обявяване на резултати от проверки.

За съдебната реформа говорят и ДПС, БСП, ИТН и “Възраждане”. Мустафа Карадайъ дори бе обсъдил конституционни промени с Борисов на лична среща преди преговорите между двете ПГ, но тогава не уточни за какви поправки са се разбрали.

Всички парламентарни партии настояват за контрол над главния прокурор, но не само да се смени “Гешев с Пешев” - по Корнелия Нинова. Фокусирането върху конституционна реформа за генерална промяна в съдебната система обаче не изглежда да променя отношението на останалите към мандата на ПП-ДБ. От коалицията не посочиха кога смятат да разпратят поканите за срещи.

На този фон Мария Габриел забързва подготовката за проектокабинета с първия мандат “с ясни теми и приоритети, експертно правителство за една година”.

Вече ще си говорим за имена и състав на Министерски съвет, каза тя в сряда. Но не изясни с кого точно води преговори за имена на министри,

след като БСП се оттегли от разговорите с ГЕРБ по първия мандат във вторник, ПП-ДБ потвърдиха тази си позиция в сряда, а “Възраждане” изобщо не са в тези сметки.

Въпреки вече получените откази Габриел заяви, че остава отворена за разговори.

От ДПС пък продължават да дават ясна заявка, че държат да са част от бъдещето редовно правителство, но официално още не са обещали подкрепа за кабинет “Габриел”.

Номинираната от ГЕРБ за премиер вчера бе твърда, че няма никаква политическа логика в това тя подкрепи втория мандат. По-рано се появиха слухове, че в “Промяната” и ДБ се обсъждало да я поканят в кабинет “Денков”.

Борисов пък изрази дълбоки съмнения във възможността редовен кабинет да се излъчи с третия мандат при провал на тези на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Ако не стане с първите два, как? С мандата на госпожа Нинова,

която дойде сутринта на разговори, след това говорихме вече като групи, изчистихме всички неща, след това изведнъж каза, че не ѝ харесва маниерът. Сякаш не тя от парламентарната група ми каза “Борисов, ти си виновен, защото не слагаш пет приоритета”. А ние сложихме 15, коментира той.

Все пак Борисов смята, че отново БСП ще получи третия мандат от президента. Иначе претенции Радев да го даде на тях изразиха и от ИТН.

Една социалистическа партия не може да прави социални отстъпления, които са с ясен негативен резултат. Имаме разминаване и във външната политика. Вероятно това ще бъде и причината да имаме напрежение и несъгласие и с “Продължаваме промяната”. Не сме съгласни България да участва в чужди геополитически игри, коментира зам.-шефът на групата на социалистите Румен Гечев защо няма да стане с първите два.

В четвъртък се очаква депутатите най-сетне да разпределят председателските места в комисиите повече от месец след старта на 49-ото НС. Вчера бе избран само шеф на правната.

Сега, за да работят, комисиите се свикват от Росен Желязков, а заседанията им водят бившите им председатели от миналия парламент. Уговорката е постовете да се разпределят на квотен принцип, както в 48-ото НС, като ИТН ще поемат тези на “Български възход”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>