Родители на ученици от ОУ "Драган Манчов" в Пловдив готвят протест (Снимки)

14.05.2023 22:20 24 часа Пловдив онлайн
Сградата, в която се помещават ОУ "Драган Манчов" и Математическата гимназия. Снимка: фейсбук
Красимир Куцаров

Не искат училището да бъде преместено в друга сграда

Родителите на ученици от основно училище "Драган Манчов" в пловдивския район "Западен" ще излязат на протест, ако бъде преместено в друга сграда. Това съобщи Красимир Куцаров, който е член училищното настоятелство и дъщеря му учи в него. Недоволството им е породено от намеренията на общината да кандидатства за средства за строителството на нови сгради на Математическата гимназия и ОУ "Драган Манчов". В момента те съжителстват в общ имот и децата учат на две смени. Проектното предложение ще бъде внесено по Механизма за възстановяване и устойчивост, по който е предвидено финансиране на изграждането на нови сгради на учебни и детски заведения в четирите големи града у нас - София, Пловдив, Варна и Бургас.
Идеята е да бъде построена нова сграда на основното училище на ул. "Кръстьо Раковски" в район "Западен". Тя ще бъде за 700 ученици. Средствата, които може да бъдат отпуснати по механизма, са до 6,6 млн. лв., а общината да отпусне други 6 милиона.
Дори и ако училище "Драган Манчов" напусне общата сграда, Математическата гимназия пак няма да разполага с достатъчно помещения, затова ще се кандидатства за изграждането на нов корпус към нея. Той ще бъде в същия имот.
Идеята да се търси финансиране по този начин ще бъде гласувана от Общинския съвет на предстоящата сесия на 18 май.
"Искаме да останем в сегашната сграда. В ОУ "Драган Манчов" се обучават много деца от квартала и ако бъде преместено на друго място, ще бъде много неудобно за родителите и децата им да се придвижват до там. Мнозина от тях ще потърсят други училища, където ще пратят синовете и дъщерите си", заяви Куцаров. Той е категоричен, че родителите смятат за най-удачно след напускането на Математическата гимназия сегашната сграда да бъде обновена и малките ученици да си останат в нея.
"При мен дойдоха притеснени бащи и майки, които ме попитаха как ще защитим интересите на децата им", заяви директорката на ОУ "Драган Манчов Десислава Стаменова. Някои родители пък смятали да се откажат от намерението си да запишат децата си в училището, след като щяло да бъде преместено в друга сграда.
"Има отделени целеви средства за двете училища. Не виждам проблем ОУ "Драган Манчов да се сдобие с нова и модерна сграда. Обсъждали сме този вариант с неговото ръководство. Става въпрос децата да се обучават в по-добри условия на едносменен режим", заяви зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.
Недоволство има и сред родителите на учениците от Математическата гимназия. Те също заплашиха с протести, тъй като се опасяват, че тя може да остане в сегашната сграда, след като общината смята да бъде изграден допълнителен корпус към нея. Притесненията им са, че мястото, определено за ново здание на гимназията зад хотел SPS, ще бъде дадено на частен инвеститор. Готови се на протести.
"Идеята за нов кампус на гимназията не е изоставена, но ние нямаме дори проект, тепърва ще обявяваме конкурс. А и по цени отпреди инфлацията за това ще са нужни 30-40 млн. лв. Така че това е дълга писта и с кандидатстването за финансиране за нов корпус ние търсим временно решение. Конфликт между двете няма", обясни за "24 часа" зам.-кметът Стефан Стоянов. Утре той ще се срещне с представители на родителите на двете училища.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>