Моделите от Азия търсени в Европа, в Китай искат от Латинска Америка

13.05.2023 19:38 Мария Райчева
РЕА АНГЕЛОВА СНИМКА: KUNAAL BOSE
Красавицата обожава да работи с баща си. СНИМКА: ТЕОДОР АНГЕЛОВ
СНИМКА: ТЕОДОР АНГЕЛОВ
СНИМКА: RAGHUBIR SINGH
Снимка: Maurizio Montani
По време на ревю
СНИМКА: Maurizio Montani
Снимка: Alex Buchholz

Бащата на Рая Ангелова  Теодор е любимият фотограф на Георги Христов

Реа Ангелова е на 16 години, когато един ден, докато разхожда кучето си в “Бояна”, я спира Жени Калканджиева. Шефката на “Визаж” е впечатлена от визията на тийнейджърката - руса коса, сини очи и перфектни, сякаш изрисувани черти на лицето. По това време Реа тренира лека атлетика и изобщо не подозира, че красотата и изваяната фигура на спортист могат да я превърнат в суперуспешен модел. Но пък решава да опита, участва в няколко ревюта, получава и ангажименти за снимки. У нас работи и с “Ивет фешън”. На 18-годишна възраст синеоката красавица сключва първия си договор с агенция в Милано, където работи два месеца, снима различни рекламни кампании, лицето ѝ се появява и в италианския “Вог”. После заминава за Истанбул и Париж. Завършвайки училище, вече може да отдели цялото си време за пътуване и решава изцяло да се отдаде на моделската професия. Това е и причината да спре да работи с агенции в България и да си потърси агенция майка в чужбина (така се нарича основната агенция, с която всеки модел сключва договор, а тя му осигурява договори с други такива в различни държави). Първият такъв договор е в Париж.

Когато кастингите са в друга държава, не е задължително моделът да се явява лично. Обикновено се изпраща портфолиото със снимки, както и кадри, на които е без грим, на дневна светлина, с абсолютно естествена визия. Праща се и видео, на което се вижда умението на модела да дефилира. Именно по този начин Реа получава предложение за работа в Банкок и тя изживява истински културен шок. Едва на 18 г. е тогава, пътува сама и остава цели три месеца. Но пък бързо се адаптира и пази прекрасни спомени. Живеела в къща с модели от цял свят - Австралия, Италия, Америка. Имало и още една българка. “Там тогава за снимки ни слагаха доста повече грим, понякога екстеншъни и изкуствени мигли”, припомня си Реа.

След това заминала за Индия, където първоначално била доста притеснена и скептична, но пък решила, че ще е различно преживяване. А работата е изключително много, защото в страната има невероятно много сайтове за дрехи на всякакви марки и непрекъснато наемат модели, за да ги снимат с колекциите. Първо била два месеца в Делхи. Снима се в реклами за бижута и за огромни онлайн магазини. Именно там се научава да позира по специфичен начин, който тя шеговито нарича “като машина”. Тъй като фотографите снимали много бързо, тя трябвало буквално всяка секунда да сменя позата пред обектива. Така успява да смогне да сменя по много различни дрехи в един ден. Случвало се е да позира с 200 различни тоалета за 8-9 часа. Понякога в почивката се сменят прическата и гримът, но всичко се прави много бързо.

След Делхи се мести в друг голям град - Бангалор, където населението е 11 млн., и също остава там два месеца. Преживяването е невероятно, в свободното време успява да разгледа всички забележителности. Толкова ѝ харесало, че след няколко години отново се върнала да работи в същия град за три месеца.

Въпреки че тръгва толкова млада да пътува до далечни страни, родителите не се противят, а напротив, винаги са я подкрепяли и са я оставяли да прави това, което е решила. Естествено, притесняват се, но пък позволяват да се възползва от възможността да работи това, което иска, и да види много и различни култури. Но за тях и модата не е чужда. Баща Теодор Ангелов е известен фотограф, на когото единствено се доверява и звездата Георги Христов. Реа е категорична, че най-хубавите снимки са дело на баща , и явно наистина е така, защото често от чуждите агенции избират именно негови кадри, когато правят портфолиото за представянето . Майка също е непрекъснато в студиото, включвайки се в организацията на фотосесиите.

Сега успешната моделка живее основно в Италия, където освен ангажиментите я задържа и любовта. Наскоро участва в Седмицата на модата в Монте Карло, където дефилира пред погледа на принцесата на Монако - Шарлен. А иначе заради ангажиментите си непрекъснато пътува из цяла Европа. Най-много ангажименти има за сайтове и през годините се е снимала с колекции на всички популярни марки.

От две години 24-годишната Реа работи и като скаут - търси нови модели за агенцията майка, с която самата тя има договор.

Тези дни Реа беше за кратко в България. Имаше ангажименти за модни брандове и се снима във видеоклипа към новата песен на Дарин Ангелов “Един без друг”, която отново е реализирана от проекта “Пеещи артисти” на Игор Марковски. Във видеото се оказа, че ослепителната Реа има бъдеще и като талантлива актриса.

Красотата не е достатъчна

За да стане едно момиче модел, не е достатъчно само да е красиво. Работата е свързана с безкрайни пътувания, което не е за всеки. “Трябва наистина да те влече и много да го искаш, за да можеш да се развиваш в тази професия. Освен това много момичета, независимо от прекрасната си визия, не се чувстват добре пред камерата. А там е нужна и актьорска игра”, разяснява Реа. И допълва: Моделството дава много възможности - да се пътува, да се запознаваш с много хора, да виждаш други култури, да устроиш живота си по-добре. Ако го приемаш на сериозно.

Онлайн магазините създадоха нова ниша

Допреди няколко години работата за манекените беше ревюта, снимки за списания и каталози, рекламни кампании. Постоянни ангажименти дизайнерите осигуряваха и за моделите, по които създаваха и пробваха колекциите си.

Пазаруването в интернет обаче сериозно промени нещата по цял свят и се появиха възможности за манекените и в държави, които преди не са били опция за работа. Онлайн магазини вече има навсякъде и те отвориха една нова ниша, непрекъснато ангажират момичета и момчета, които да представят дрехите им. Става въпрос за хиляди артикули. Снимат се и представители на всякакви възрасти - от бебета до хора в зрели години. Оказва се, че като изключим дефилетата на топдизайнерите, това е работата, която в момента е най-доходоносна. Тя върви и почти през цялата година.

“Плаща се на работен ден, който е като при останалите професии - 8-9 часа”, обяснява Реа. Разбира се, ако се надвиши времето, сумата също се увеличава.

Естествената визия е задължителна

Представата за модели у нас доста се изроди. Масово момичета с напомпани бюстове, хиалуронови устни и още куп корекции имат претенциите, че са модели. Но навън нещата съвсем не стоят така. “Всички са максимално естествени, пластичните операции не се възприемат. Срещала съм момичета с минимално количество хиалурон в устните, който дори не се забелязва, но и това не се толерира. Големите гърди изобщо не се харесват в модния бизнес. Всички държат на естествената красота. Българките са едни от най-хубавите жени и съжалявам, че тук се появи модата да се подлагат на пластични операции, за да променят външния си вид и да уголемяват така устните си”, казва Реа.

Когато кастингите са на живо, моделите отиват без грим или със съвсем лек, така че да не се вижда. И всички ходят в един стил - по дънки, тишърт, с кецове или маратонки. Едва ли някоя би си позволила да се появи с изкуствени мигли, защото със сигурност ще отнесе подигравки. Ноктите е желателно да са без лак или поне да е телесен или безцветен и без дълъг маникюр. И косата също е максимално естествена. Тази натурална визия съвсем не означава, че момичетата не се поддържат. Напротив, те полагат сериозни грижи за външния си вид, без да имат дебел пласт грим по себе си.

Татуировките също не са желателни. Има модели, които са доста изрисувани, имат и пиърсинги, но тях ги търсят за конкретни кампании.

Всяка страна има различни изисквания

Азиатците станаха едни от най-големите клиенти на най-луксозните модни брандове. Вероятно и това е причината много от тях да снимат в рекламните си кампании и онлайн магазини именно модели от Азия.

Реа разказва, че в Китай пък се търсят повече момичета от Латинска Америка - брюнетки, с тъмни очи и по-тъмна кожа. А само преди няколко години моделите с нейната визия били предпочитани.

Много модни къщи търсят пък странни и различни визии. За ревюта все още вървят много слабите момичета, за снимки и проби често се случва да искат модели с по-едри фигури.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>