Майка ми, майка ми, повтарял Антон в мазето, където натикал тялото ѝ в куфар

12.05.2023 20:06 Росица Христова
Антон и майка му Тереза от времето, когато живеели щастливо.

Ученик погуби жената, която го е осиновила, отгледала и посветила дните си на една единствена цел - той да стане добър човек.

Преди дни в Ловеч се разчу потресаващата новина, че в мазето на блок е открит полуразложен труп в куфар. От полицията съобщиха, че за смъртта на 52-годишната Тереза Василева е обвинен нейният 19-годишен син Антон. Младежът е задържан в следствения арест, разпитан е пред прокурор, съдия и криминалисти и прави признание за тежкото престъпление. Преди това не казва цялата истина обаче - твърди, че са се скарали и майка му е паднала по стълбите. Заключението на съдебен лекар сочи друго - подезичната кост е счупена, жената е удушена, по лицето ѝ има наранявания.

Тереза и съпругът ѝ Антон Василев, известен с прозвището Червения, осиновили момчето и бащата го нарекъл със своето собствено име. Обградили го с обич и внимание. Червения бил собственик на пункт за изкупуване на вторични суровини, съпругата му помагала в бизнеса, детето растяло в спокойна среда. Но нещата главоломно се обърнали, когато болест покосила бащата и той починал преди няколко години. След кончината му останали кредити. Наложило се да напуснат семейното жилище, Тереза не можела да плаща ипотеката.

Майка и син наели апартамент в центъра на Ловеч преди 5-6 години. Тя припечелвала от онлайн търговия с порцелан.

Казват, че залитала по хазарта, но била стриктна в плащането на наема

Антон учел в гимназия “Климент Охридски”, бил добър ученик, не създавал проблеми, твърдят негови преподаватели. Преди две години поискал да продължи образованието си в техникум по механоелектротехника. И оттам казват, че бил тих и старателен. Тереза редовно се интересувала как се държи синът ѝ в училище - била загрижена и за успеха, и за поведението му.

Съседка от блока, с която майката била по-близка, разказва, че тя

често се оплаквала от гневни изблици на сина си

Търсела съвет какво да направи, за да потуши напрежението между тях, споделяла, че разговорите им били на висок тон и завършвали със затръшнати врати. В кооперацията обаче нямали забележки към семейството. Е, понякога Антон правел купони у дома, но не толкова шумни, че да дразнят съседите.

Така течал животът им - ту добре, ту не чак толкова, до деня на убийството. Какво точно го е подтикнало към тази брутална крайност, знае само Антон.

На 20 февруари, след като скрил трупа в мазето, той съобщил в РУ - Ловеч, че майка му е напуснала жилището на 13 февруари и оттогава е в неизвестност. Тереза била обявена за общодържавно издирване.

През април в блока започнало да се носи отвратително зловоние. Обитателите не откривали причина за смрадта в своите жилища. Затова позвънили в София на собственика на апартамента, даден под наем, за да провери и той.

“Първоначално мислех, че миризмата идва от горе, тъй като Антон не е плащал тока - аз проверих.

Предположих, че има развалена храна в хладилника”,

разказва хазаинът, когото условно ще наричаме Владислав, тъй като не желае името му да се огласява в медиите.

Преди идването му в Ловеч питал Антон по телефона къде е майка му. Младежът отговарял, че не знае, може и да е в чужбина, но той ще плаща наема. Дванадесетокласникът бил започнал работа като сервитьор в с. Орешак.

“Парите от наема пристигаха редовно, затова мислех, че всичко е наред, и не бях стъпвал в блока с години. Имах здравословни проблеми и бях занемарил комуникацията с Тереза. Пристигнах в неделя, на 30 април, и това, което видях

в апартамента, е пълен погром. Той е превърнат в склад на всевъзможни боклуци”,

разказва Владислав.

Накупил чували за смет и наредил на Антон незабавно да се заеме с разчистването на жилището. Обявил, че ще наеме и фирма, която да дезинфекцира, след което ще прекрати взаимоотношенията им. Към 15 ч обаче решил да погледне какво е състоянието на мазето.

“Попитах Антон там същият боклучарник ли е - той отговори с “да”. Викам му да даде ключовете, каза ми, че нямал, били у негов приятел”, продължава разказа си Владислав. Вече сериозно ядосан, той изпратил него и приятелката му Памела да донесат ключа. Бавили се някъде към 10 минути, докато се върнат.

Още с отварянето на вратата към подземието ги лъхнала тежка миризма. Слезли по стъпалата и вонята ги блъснала като стена. Владислав опитал да отвори вратата на мазето, тя поддала към 20 сантиметра и опряла в нещо тежко. За него било невъзможно да влезе през тесния процеп, изкомандвал Антон да свети с телефона си и да се вмъкне вътре.

“Тази сладникава миризма на мърша

и тази лепкава течност не може да се сбъркат. Досетих се накъде отиват нещата и му викам: “Момче, готви се психически за всичко”, предупредил Владислав. Промъкнал се Антон, след него и приятелката му.

В следващия момент момичето изпищяло и изхвръкнало навън с напъни за повръщане. Младежът пък повтарял: “Майка ми, майка ми”. Излязъл и той, седнал на стълбите и се хванал за главата.

Впечатленията на Владислав са, че Антон

опитал да покаже ужас и изненада, но не могъл да ги отиграе

добре. “Казах пред разследващите, че реакцията му е на страх и драма, но в голяма степен гузност”, допълва той.

Жилището и мазето били запечатани от полицията, ученикът бил задържан. След като дал показания, хазаинът се прибрал в София, но преживяното не му дава мира. Казва, че иска да забрави, а не може - все онзи ужасен мирис го преследва.

След изтичането на първоначалните 72 часа от ареста на дванайсетокласника окръжният съд в Ловеч постанови постоянна мярка “задържане под стража”.

По време на заседанието прокурор Румен Петров заяви, че при първите два разпита Антон подробно обяснил как е извършил престъплението.

Но след като прекарал една нощ със съкилийника си, на третия разпит отрекъл всичко и

обвинил за убийството на майка си нейния приятел

Емил Асенов от с. Торос. Според прокурора обаче има безспорни доказателства, че именно Антон е извършил престъплението.

“Знам, че съм невинен спрямо цялата ситуация. Имам веществени доказателства, свидетели. Не искам да губя моя живот, бях го хванал в ръце - няма да го изпусна”, заяви младежът пред магистратите.

Още в съдебната зала Антон каза, че ще обжалва мярката за неотклонение и желае да присъства на съдебното заседание. Служебният му защитник Валентина Недялкова посочи, че предстои да обсъди с обвиняемия неговата позиция и последващите действия. Малко след това е била подадена въззивна частна жалба срещу определението на съда за мярката за неотклонение.

Засега Антон остава в ареста. За подобно тежко умишлено престъпление законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>