Деница Чингарова: Обади ми се главният секретар на МВР, ще му разкажа всичко как фалшифицирах изборите в Пловдив

10.05.2023 10:32 Ваня Драганова
Деница Чингарова

Цял ден вчера бившата шефка на Общинската избирателна комисия през 2015 г. Деница Чингарова отбиваше обажданията, след като хвърли бомбата, че е фалшифицирала изборите за кмет  на града в полза на Иван Тотев след заплаха за децата й. По думите й  той е станал градоначалник след подправяне на вота, истинският победител бил опонентът му Славчо Атанасов. Пред "24 часа" тя потвърди казаното от нея и обеща да говори с подробности ден по-късно. Потърсихме я днес.

Чингарова е адвокат по професия, преди това е заемала поста зам.-кмет на район "Централен" от квотата на ГЕРБ.

- Каква точно беше фалшификацията на резултатите, за която вчера съобщихте, г-жо Чингарова?

- Не мога да изнасям много данни, защото вчера ми се обади главният секретар на МВР Петър Тодоров и поиска всичко да му разкажа от първо лице. Имаме среща в петък и на него ще обясня всичко. Прокуратурата се самосезира и когато се води разследване, не е редно да се изнасят факти по медиите. А и не искам да давам възможност на замесените в случая да се защитават. Ще дам обяснения пред органите на реда, това ще трябва да направят и другите членове на Общинската избирателна комисия, замесени в това мероприятие. Реално аз не съм присъствала на това, което беше направено, други бяха. Ще кажа техните имена на главния секретар на МВР.

- Казвате пред пловдивска медия, че е имало подменен чувал с бюлетини от район „Тракия“ в полза на Иван Тотев. Как е станало това?

- Да, чувал и протокол. Членовете на секционната избирателна комисия ги нямаше вечерта в ОИК и трябваше да се обадим в ЦИК. Осъществихме конферентна връзка, за да ни разрешат да подпишем протокола, който нямаше нищо общо с действителността. Има член на ЦИК, който може да потвърди това, мисля, че беше от ДПС. Най-потърпевш от цялата ситуация беше Костадин Гаров (кандидат от Патриотичния фронт - б.а.). Той вчера ми се обади, за да ме поздрави за смелостта.

- Но защо мълчахте цели 8 години и чак сега разкривате тази фалшификация?

- След изборите през 2015 г. станах служител на администрацията (зам.-кмет на район „Централен“ – б. а.) и в това си качество не можех да говоря. След като започнах да работя като адвокат и напуснах партия ГЕРБ през м. г., реших, че повече не мога да мълча.

- Твърдите, че децата ви са били заплашвани. От кого, от градския лидер на ГЕРБ Иван Тотев ли?

- Не, той лично не би си позволил такова нещо, но въпросът е, че е бил в центъра на мероприятия, които са се отразявали на мен и семейството ми. Не искам да говоря за това.

- Не ви ли е страх от наказателна отговорност? Знаете, че затаяването на истината също е лъжа.

- Готова съм да застана зад всяка своя дума, която написах вчера, ще обясня целия механизъм на манипулацията, дори и ако трябва да понеса наказателна отговорност. Тази отговорност трябва да бъде понесена комплексно, и най-вече от хората, които подмениха чувала. Иван Тотев нареди това да бъде направено.

- Той обяви, че ще ви съди.

- Да ме съди! Аз ще докажа твърденията си.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>