Проверяват фалшифицирала ли е избори в Пловдив шефка на комисия, както твърди самата тя

09.05.2023 16:47 24 часа Пловдив онлайн
Шефката на ОИК Деница Чингарова /вляво/ със своите колеги Милка Тодорова, Тодор Тодоров и адвокат Емилия Петрова.

Вотът бил подменен с чувал бюлетини в тъмна стаичка, твърди Деница Чингарова

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира и разпореди проверка по публикации в медиите за фалшифициране на резултати от местни избори през 2015 г.  Тогавашната шефка на ОИК в Пловдив Деница Чингарова обяви, че е подправила вота в полза на кмета Иван Тотев, след като получила заплахи за децата си. По думите й тогава победител е бил Славчо Атанасов. Разликата между двамата беше 1400 гласа. Пак по твърдения на Чингарова победител за районен кмет в "Тракия" е бил Костадин Гаров, а не Костадин Димитров.

" Районна прокуратура-Пловдив разпореди по проверка по повод на твърденията на адвокатка и бивш шеф на Общинската избирателна комисия за това, че е била принудена да фалшифицира резултатите от местните избори в  Пловдив през 2015 г.
По указания на наблюдаващия прокурор  ще бъдат снети обяснения от граждани, изискани документи и др. Проверката е възложена на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив с оглед извършено престъпление по чл. 143 ал.1 от Наказателния кодекс – за принуда.
Срокът за приключване на проверката е едномесечен.
9 май 2023 г., се казва в съобщение на прокуратурата.

Междувременно в интервю за "Марица" Деница Чингарова разкрива, че местният вот в Пловдив е бил фалшифициран, като са донесли чувал с бюлетини от район "Тракия" в полза на Иван Тотев от ГЕРБ. "Това може да се провери в Административния съд, и в Централната избирателна комисия и фалшификацията да се докаже", казва тя.

Чингарова беше председател на Общинската избирателна комисия от квотата на ГЕРБ. Твърди, че е била заплашвана с живота на децата си, за да извърши манипулацията. Категорична е, че тогава законно избраният кмет е бил Славчо Атанасов.

"Нека Тотев да ме съди. Аз също ще го съдя за обиди и клевета и за всичко, което ми причини в живота.  Той ще си понесе последствията и съм убедена в това", казва Чингарова пред "Марица". Признава, че тя също подлежи на наказателна отговорност, но допълва, че през цялото време е мълчала, защото е била подложена на заплахи.

Не уточнява откъде е бил донесен чувалът с бюлетини, защото това било много грозно. Подмяната станала в тъмна стаичка. Тя не присъствала. Имало обаче свидетели, които можели да се появят.

По-рано бившият кмет и градски лидер на ГЕРБ Иван Тотев заяви, че Чингарова е написала това вероятно под въздействието на алкохол и се закани, че ще я съди.

Преди минути тя отново излезе с нов пост на стената си. "Много е интересно поведението на господин Тотев, който знае, че никога не е печелил избори! Господин Тотев, вас ви знае цяла България какво сте сторил! Вие никога не сте бил законно избран кмет!", пише Чингарова.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>